Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Διπλωματική «αναβάθμιση» της Τρίπολης

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στο Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και το Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, όπως διαβεβαίωνε χτες το βρετανικό ΥΠΕΞ, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Προς το παρόν, ο Μπλερ όπως και ο ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, συναντήθηκαν με τον πρώτο Λίβυο ανώτερο αξιωματούχο που επισκέφθηκε το Λονδίνο, τα τελευταία 20 χρόνια, τον ΥΠΕΞ Αμπντέλ Ραχμάν Μουχάμαντ Σαλγάμ. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν οι επαφές χαρακτηρίστηκαν «εξαιρετικά θετικές και ικανοποιητικές».

Οπως έγινε γνωστό, ο Σαλγάμ συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς. Αν και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι δεν είναι έτοιμη, ακόμη, για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με την Τρίπολη, τονίζει ότι η λιβυκή ηγεσία έχει κάνει «σημαντικά βήματα» και ήδη ένας πρώτος Αμερικανός διπλωμάτης έχει μεταβεί στην Τρίπολη και εργάζεται στο κτίριο της βελγικής πρεσβείας.

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβαινε στη Λιβύη και συναντιόταν με τον Λίβυο ηγέτη, και τον πρωθυπουργό Σόκρι Γάνεμ, στη γενέτειρα του δεύτερου, Σίρτη. Ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι, μετά την αποδοχή της Τρίπολης να καταστρέψει όλα τα απαγορευμένα όπλα της, η Ιταλία θεωρεί τη Λιβύη παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο, ενώ φέρεται να δεσμεύτηκε για την ανάληψη σειράς αναπτυξιακών έργων στη βορειοαφρικανική χώρα. Αλλωστε, η Ιταλία, που κατείχε τη Λιβύη από το 1911 - 1941, παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ