Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρη επίθεση κατά υποψήφιων αστυνομικών

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις κατά αστυνομικών και κατά οποιουδήποτε συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις

Κατοχικές δυνάμεις παίρνουν θέσεις γύρω από το χώρο της έκρηξης

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις παίρνουν θέσεις γύρω από το χώρο της έκρηξης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΙΣΚΑΝΤΑΡΙΓΙΑ - ΡΑΜΑΝΤΙ.--

Οι Ιρακινοί που είχαν προσέλθει στα γραφεία των τοπικών αρχών για να καταθέσουν αιτήσεις προκειμένου να προσληφθούν στην, υπό κατοχική διοίκηση, ιρακινή αστυνομία ήταν ο στόχος της χτεσινής ισχυρότατης βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στην Ισκανταρίγια, 40 χλμ νοτίως της Βαγδάτης. Για τις κατοχικές δυνάμεις ο τρόπος της επίθεσης «πλησιάζει την «αλ Κάιντα», που φέρεται να σκοπεύει στην πρόκληση εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ. Η πρώτη αντίδραση, πάντως, των ίδιων των κατοίκων έθεσε στο στόχαστρο τους κατακτητές, των οποίων, απαίτησαν την άμεση αποχώρηση από τη χώρα.

Ενώ δεκάδες άνθρωποι στέκονταν στην ουρά για να δηλώσουν την επιθυμία συμμετοχής τους στην ιρακινή αστυνομία, παγιδευμένο φορτηγό, που σύμφωνα με ιρακινές πηγές οδηγούσε καμικάζι, εξερράγη μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, παρασέρνοντας στο θάνατο, τουλάχιστον, 55 Ιρακινούς και τραυματίζοντας περισσότερους από 75. Τα θύματα διακομίστηκαν και στα νοσοκομεία των γειτονικών πόλεων ενώ κατοχικές δυνάμεις έσπευσαν να εκκενώσουν το κέντρο της πόλης. Σοβαρότατες ζημιές προκλήθηκαν στα κτίρια της αστυνομίας, των δικαστηρίων, του ληξιαρχείου και αρκετών κατοικιών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο τρόπος της επίθεσης «θυμίζει» «αλ Κάιντα», βασιζόμενοι και στο περιεχόμενο της 17σέλιδης επιστολής Ιορδανού, μέλους της οργάνωσης, που ανακαλύφθηκε στη Βαγδάτη, σύμφωνα με την οποία στόχος είναι η πρόκληση «εμφύλιας αναταραχής» μέσα από την εξαπόλυση «επιθέσεων κατά της σιιτικής πλειοψηφίας και των σιιτικών πόλεων, έτσι ώστε να κατηγορηθούν οι σουνίτες ή οι Κούρδοι». Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη επιστολή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «θα μπορούσε να είναι η αρχή διαφόρων στοιχείων που θα αποδείξουν τη σύνδεση του προηγούμενου ιρακινού καθεστώτος με την "αλ Κάιντα"», ενώ συμπλήρωσε ότι το περιεχόμενό της αποδεικνύει ότι «αν και πιέζεται η "αλ Κάιντα" προσπαθεί πάντα να προκαλέσει προβλήματα».

Για «ξένο μαχητή» έκαναν λόγο και αξιωματούχοι της ιρακινής αστυνομίας. Εντούτοις, τις απόψεις αυτές δε φάνηκε να συμμερίζονται οι εκατοντάδες κάτοικοι της Ισκανταρίγια, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και εισέβαλλαν σε ό,τι απέμεινε από τα πληγέντα κτίρια, επιρρίπτοντας την ευθύνη της επίθεσης στους κατακτητές, κατηγορώντας τους άλλοι ότι δεν παρέχουν ασφάλεια στους Ιρακινούς και άλλοι ότι γνώριζαν για την επίθεση γι' αυτό δε βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο Αμερικανοί στρατιώτες. Κυρίαρχο σύνθημα των διαδηλωτών ήταν το «Εξω οι Αμερικανοί» και Ιρακινοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν να ρίξουν στον αέρα για να τους διαλύσουν.

Τέσσερις Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν χτες και στη Βαγδάτη όταν έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων στη συνοικία Μπαλαντίγιατ. Επίθεση αυτοκτονίας, επίσης, πραγματοποιήθηκε έξω από το σπίτι του Αμερ Σουλεϊμάν, επικεφαλής της φυλής αλ Ντουλέιμι, ο οποίος ηγείται, επίσης, του συμβουλίου που έχουν διορίσει οι κατακτητές στο Ραμάντι. Αν και δεν προκλήθηκαν θύματα, κοινή διαπίστωση είναι ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι επιθέσεις και κατά όσων συνεργάζονται με τους κατακτητές.

Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν, χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις, ότι σε μάχη σκότωσαν 10 ενόπλους βορείως της Βαγδάτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διάλογο» με τους αντάρτες ζητά ο Ιρακινός αντιπρόεδρος (2007-03-22 00:00:00.0)
«Δεν αποσυρόμαστε» (2006-11-29 00:00:00.0)
Οργή σουνιτών - σιιτών κατά «όσων προκαλούν διχασμό» (2005-09-17 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων, επιθέσεων και κατοχικών επιδρομών (2004-10-05 00:00:00.0)
Στόχος κατακτητές και πετρελαιαγωγοί (2004-06-17 00:00:00.0)
Και στη Βαγδάτη αιματηρή επίθεση σε γραφείο στρατολογίας (2004-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ