Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Και στη Βαγδάτη αιματηρή επίθεση σε γραφείο στρατολογίας

Κατοχικοί στρατιώτες στο χώρο της έκρηξης

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες στο χώρο της έκρηξης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΡΑΜΑΝΤΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέα επίθεση αυτοκτονίας, στο κέντρο της Βαγδάτης, σημειώθηκε, χτες, πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από την ανάλογη επίθεση στην Ισκαντιρίγια. Στόχος και αυτής της επίθεσης, όπως και στην Ισκαντιρίγια, ήταν Ιρακινοί που αναζητούσαν μια θέση στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας που συνεργάζονται με τις δυνάμεις κατοχής. Ο απολογισμός βαρύς και το μήνυμα σαφές προς τους κατακτητές, που, ματαίως, χτες, προσπαθούσαν να συνδέσουν και αυτή την επίθεση με τις λεγόμενες προσπάθειες της «αλ Κάιντα» να προκαλέσει θρησκευτικό εμφύλιο στο Ιράκ, αν και οι ίδιοι παραδέχονταν ότι τα θύματα των δύο επιθέσεων δεν ανήκαν σε μία και μόνο θρησκευτική κοινότητα.

Το θάνατο τουλάχιστον 47 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 55 προκάλεσε, χτες νωρίς το πρωί, η επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε κέντρο στρατολογίας, πολύ κοντά στο φράχτη που ορίζει τη ζώνη υψίστης ασφαλείας της έδρας των κατοχικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης. Εκείνη την ώρα, μπροστά στο κέντρο συνωστίζονταν δεκάδες Ιρακινοί, οι οποίοι περίμεναν ή να καταθέσουν αιτήσεις για συμμετοχή στον ιρακινό στρατό που φτιάχνουν οι κατοχικές δυνάμεις ή να πάρουν φύλλο πορείας, προκειμένου να μεταβούν στην Ιορδανία για να εκπαιδευτούν για τον «νέο ιρακινό στρατό». Ολοι οι νεκροί είναι Ιρακινοί και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, όπως έγινε και με την επίθεση στην Ισκαντιρίγια.

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η κλιμάκωση που παρατηρείται στις επιθέσεις κατά Ιρακινών που συνεργάζονται με τις δυνάμεις κατοχής «αποδεικνύει ότι όλοι αυτοί οι τρομοκράτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους όσο πλησιάζει ο καιρός για τη μεταβίβαση της εξουσίας». Επίσης, κατέβαλαν επίπονες προσπάθειες να συνδέσουν τις δύο επιθέσεις με το φερόμενο ως σχέδιο της «αλ Κάιντα» να προκαλέσει θρησκευτικό εμφύλιο στο Ιράκ, αν και παραδέχτηκαν ότι τα θύματα των επιθέσεων, που συνολικά αγγίζουν τους 100 νεκρούς σε λιγότερο από μία ημέρα, ήταν τόσο Σουνίτες όσο και Σιίτες. Πάντως, οι αμερικανικές δυνάμεις διπλασίασαν την αμοιβή που προσφέρουν σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τον Ιορδανό Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, που θεωρείται σύνδεσμος της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, 1 Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο στο Ραμάντι, ενώ άλλοι 3 τραυματίστηκαν από ανάλογη επίθεση στο Κιρκούκ. Στην ίδια πόλη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων για τη σύλληψη καταζητουμένων. Τέλος, στη Μοσούλη άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά των γραφείων του Δημοκρατικού Ασσυριακού Κόμματος.

Παρ' όλα αυτά, λίγο πριν τη δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε τη Βαγδάτη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπως και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, δήλωναν «αισιόδοξοι» για τις εξελίξεις στο Ιράκ και για την πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας. Σχολιάζοντας τις πολύνεκρες επιθέσεις, ο Ράμσφελντ αρκέστηκε να πει ότι «σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου γίνονται δολοφονίες, αυτοί είναι οι άνθρωποι», ενώ δε δίστασε να δηλώσει ότι «δε θυμάται καθόλου» την αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού περί δυνατότητας του ιρακινού πυρηνικού οπλοστασίου να πλήξει στόχους εκτός Ιράκ εντός 45 λεπτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ