Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ξηλώνουν και τις τελευταίες κατακτήσεις του σοσιαλισμού στην υγεία
  • Κλείνουν τις δωρεάν παιδιατρικές κλινικές και τα γυναικολογικά εξωτερικά ιατρεία
  • Αναστάτωση του ιατρικού κόσμου

Οι Ρώσοι παιδίατροι και γυναικολόγοι «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με τα νέα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης να κλείσει τις δωρεάν παιδιατρικές κλινικές και τα γυναικολογικά εξωτερικά ιατρεία, που αποτελούσαν στο ρωσικό υγειονομικό σύστημα την πρωτοβάθμια εξειδικευμένη βαθμίδα ιατρικής φροντίδας.

Με βάση τα νέα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης, η δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα θα παρέχεται μόνο από γιατρό - παθολόγο, ενώ δεν προβλέπεται πλέον η ύπαρξη της δωρεάν πρωτοβάθμιας παιδιατρικής και γυναικολογικής εξέτασης. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση «σερβίρει» στο ρωσικό λαό τη νέα καινοτομία με το βαρύγδουπο επιχείρημα της εισαγωγής στη Ρωσία του «οικογενειακού γιατρού».

Στο συνέδριο των Ρώσων παιδιάτρων, που ξεκίνησε στις 10/2/2004 στη Μόσχα, όλη η προσοχή ή καλύτερα «τα πυρά» στράφηκαν ενάντια στα νέα αυτά σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης, που όπως ορισμένοι ομιλητές σημείωσαν προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους του ρωσικού υπουργείου Υγείας.

Παίρνοντας το λόγο ο κύριος παιδίατρος της χώρας Αλεξάντρ Μπαράνοφ υποστήριξε ότι το σύστημα υγείας παιδιού και μητέρας, που «κληρονόμησε» η σημερινή Ρωσία από τη Σοβιετική Ενωση είναι το καλύτερο στον κόσμο, κάτι που όπως είπε αναγνωρίζει και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποία συστήνει την εφαρμογή της ρωσικής εμπειρίας των δωρεάν παιδικών πολυκλινικών και των γυναικολογικών εξωτερικών ιατρείων και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Σημείωσε μάλιστα πως αν περάσουν τα νέα σχέδια, θα αυξηθούν οι θάνατοι μεταξύ των παιδιών και τα ποσοστά παιδικής αναπηρίας.

Ιδιαίτερα εξοργισμένος εμφανίστηκε και ο γνωστός στη Ρωσία παιδίατρος Λεονίντ Ρόσαλ, που κατά λέξη δήλωσε ότι «αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί σκευωρία του ιμπεριαλισμού σε βάρος του ρωσικού λαού». Ο ίδιος κατηγόρησε τους δημιουργούς της μεταρρύθμισης ότι επιδιώκουν την πτώση της υγειονομικής φροντίδας, που παρέχεται στα παιδιά, στο επίπεδο του Τρίτου Κόσμου!

Επίσης ο γνωστός Ρώσος καρδιολόγος Ρενάτ Ατσκουριάν σχολίασε στην εφημερίδα «Γκαζέτα» την παραπάνω εξέλιξη ως εξής: «Με τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται οι παιδίατροι. Μήπως προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα από την παιδιατρική; Δε θα τους περάσει!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ