Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρές εισβολές σε Γάζα - Ράφα

Για άλλη μια φορά, σπέρνεται ο τρόμος στον παλαιστινιακό λαό

Associated Press

Για άλλη μια φορά, σπέρνεται ο τρόμος στον παλαιστινιακό λαό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΩΜΗ.-

Πολλούς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός που εισέβαλε, χθες, σχεδόν ταυτοχρόνως στις ανατολικές συνοικίες της Λωρίδας της Γάζας και στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία επιμένει ότι είναι ειλικρινής στην πρόθεσή της για εκκένωση των εβραϊκών εποικισμών της Γάζας, χωρίς, όμως, να αποκλείει την πιθανότητα διατήρησης, στα συγκεκριμένα σημεία, των ισραηλινών στρατευμάτων.

Λίγο μετά το ξημέρωμα, ισραηλινές δυνάμεις, συνοδευόμενες από τεθωρακισμένα, εισέβαλαν στη συνοικία αλ Σουτζάια, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, «με στόχο να εντοπίσουν τους δράστες των αλλεπάλληλων εκτοξεύσεων όλμων και ρουκετών στους γειτονικούς εβραϊκούς εποικισμούς». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους, ακολούθησε σφοδρή πολύωρη μάχη ανάμεσα στους Ισραηλινούς στρατιώτες και σε Παλαιστινίους ενόπλους. Οι δρόμοι γέμισαν, αμέσως, και με πολλούς απλούς πολίτες, με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι μαχητές, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να εγκαταλείπουν συχνά τις θέσεις τους για να απομακρύνουν από το πεδίο της μάχης μικρά παιδιά και νεαρούς.

Παρ' όλα αυτά, ανάμεσα στους τραυματίες, συγκαταλέγονται πολλοί νεαροί Παλαιστίνιοι και μάλιστα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης μάχης, σκοτώθηκαν 12 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους ο 25χρονος Χάνι Αμπού Σκχάια, στέλεχος της «Χαμάς» και ο 17χρονος Μουχάμαντ Χίλες, γιος του Αχμαντ Χίλες, επικεφαλής της «Φατάχ» στην πόλη της Γάζας. Επίσης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων αρκετοί πολύ σοβαρά. Πριν υποχωρήσουν, νωρίς το απόγευμα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν 3 σπίτια και ξερίζωσαν δεκάδες ελαιόδεντρα και πορτοκαλεόδεντρα. Ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων που πραγματοποίησαν την εισβολή, Γιόελ Στρικ, παραδέχτηκε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνάντησαν ισχυρότατη αντίσταση.

Ο μικρός Παλαιστίνιος έχει τραυματιστεί από πυρά του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Ο μικρός Παλαιστίνιος έχει τραυματιστεί από πυρά του ισραηλινού στρατού
Αργά το απόγευμα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στις κηδείες των θυμάτων της πολύωρης μάχης. Το πλήθος, οργισμένο, ζητούσε εκδίκηση. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της «Χαμάς», η οποία κάλεσε όλους τους μαχητές της να εξαπολύσουν «ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις κατά ισραηλινών στόχων». Την ίδια ώρα, 4 ρουκέτες τύπου Κασάμ προσγειώνονταν σε ισραηλινό έδαφος, στην περιοχή Σντερότ και στο Κιμπούτζ Νάχαλ Οζ, βορείως της Λωρίδας της Γάζας.

Ταυτόχρονα με την εισβολή στην πόλη της Γάζας, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας με την Αίγυπτο, για πολλοστή φορά. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, σκοτώθηκαν 2 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 9, ενώ ένας τρίτος 19χρονος Παλαιστίνιος ξεψύχησε λίγο αργότερα. Μέχρι αργά χθες, ο ισραηλινός στρατός δεν είχε αποχωρήσει από τον καταυλισμό της Ράφα.

Σχολιάζοντας τη διπλή εισβολή από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται για συνομιλίες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός μίλησε για «στυγνό έγκλημα». Ο διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, που τον συνοδεύει, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προχώρησε «σ' αυτήν τη σφαγή υπονομεύοντας τις υπάρχουσες προσπάθειες ειρήνευσης».

Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή πολιτική ηγεσία απέφυγε τα σχόλια. Αντίθετα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ», φέρεται να εκτιμά ότι είναι πιθανή η παραμονή του ισραηλινού στρατού σε ορισμένα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, ακόμη και μετά την εκκένωση των εκεί εποικισμών, «τόσο για να ελέγχεται η δράση των τρομοκρατών, όσο και για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα εδάφη ως διαπραγματευτικό χαρτί». Κατά τη γνώμη ενός εν ενεργεία στρατηγού, του Ζεεβί Φαρκάς, που μίλησε στην Επιτροπή Αμυνας της Κνέσετ, μια ενδεχόμενη εκκένωση των εποικισμών «δεν είναι απαραίτητα θετική, γιατί μπορεί να εκληφθεί ως νίκη από τα πλέον ακραία τρομοκρατικά στοιχεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ