Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Η Ντελ Πόντε «ξαναχτυπά»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, επανήλθε χτες για πολλοστή φορά στις γνωστές δηλώσεις της περί Κάρατζιτς, ισχυριζόμενη πως ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων (που καταζητείται από το Δικαστήριο της Χάγης) βρίσκεται στο Βελιγράδι...

«Πληροφορήθηκα από αξιόπιστη πηγή την περασμένη βδομάδα πως ο Κάρατζιτς διαμένει τώρα στο Βελιγράδι... που παραμένει ασφαλές καταφύγιο για φυγόδικους», είπε η Ντελ Πόντε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προκαλώντας τις αναμενόμενες αντιδράσεις των σερβικών αρχών και ηγετών πολιτικών κομμάτων.

Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών αρκέστηκε σε μια τυπική ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας πως «η Σερβία δεν έχει πληροφορίες, που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της Κάρλα ντελ Πόντε».

Πιο αιχμηρά ήταν τα σχόλια του Τόμισλαβ Νίκολιτς, αντιπροέδρου του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας (που ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος στις εκλογές της 28ης Δεκέμβρη). Ο Νίκολιτς δήλωσε σαρκαστικά πως «εάν ο Κάρατζιτς ήταν στο Βελιγράδι, η φιλοαμερικανική κυβέρνηση θα έσπευδε να τον παραδώσει και να τον απελάσει εν ριπή οφθαλμού...».

Και ενώ εντείνονται οι πληροφορίες για τη σε ένα μήνα επανάληψη των σερβικών γενικών εκλογών (καθώς παρατηρείται «δυστοκία» στα μετεκλογικά παζάρια πολιτικών αρχηγών κομμάτων για τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης), ο υφυπουργός Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Αγροτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Αλαν Λάρσον, μιλώντας χτες στο Βελιγράδι σε εκδήλωση του Αμερικανοσερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «ξεκαθάρισε» πως οι επενδύσεις Αμερικανών επενδυτών στη Σερβία θα γίνουν «εάν επέλθει πολιτική σταθεροποίηση και εάν οι σερβικές αρχές συνεργαστούν πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ