Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οργή σουνιτών - σιιτών κατά «όσων προκαλούν διχασμό»

«Μόνο τους κατακτητές εξυπηρετεί ένας εμφύλιος σπαραγμός» εκτιμούν ανώτεροι αξιωματούχοι σουνιτών και σιιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Οι δηλώσεις Ζαρκάουι περί εξαπόλυσης ολοκληρωτικού πολέμου κατά των σιιτών είναι επικίνδυνες και εξυπηρετούν τις κατοχικές δυνάμεις που επιθυμούν το ξέσπασμα ενός εμφύλιου σπαραγμού». Αυτό ανακοίνωσε χτες η ανώτερη αρχή των σουνιτών, η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του φερόμενου ως αρχηγού της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ, ο οποίος, μάλιστα, στήριξε τις απειλές του στις κατοχικές εκστρατείες κατά σουνιτικών πόλεων όπως το Ταλ Αφάρ.

Το μέλος της Επιτροπής Σέικ Μαχμούντ αλ Σουμαϊντάι υπογράμμισε ότι «δε φταίνε οι σιίτες συμπολίτες μας για τις επιλογές της κυβέρνησης» και καταδίκασε δριμύτατα τις επιθέσεις εναντίον τους. Απηύθυνε έκκληση προς τους εκπροσώπους των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων να συναντηθούν και να λάβουν μέτρα «ενότητας», καταλήγοντας ότι ο ιρακινός λαός «δε χρειάζεται ξένους να τον σκοτώνουν με τέτοιου είδους επιθέσεις».

Απόψεις ανάλογες με της σουνιτικής επιτροπής εξέφρασαν χτες, και σιίτες ανώτεροι θρησκευτικοί ηγέτες, όπως είναι ο Μουκτάντα Σαντρ. Πολύ πιο αποκαλυπτικές, όμως, ήταν οι δηλώσεις του ανώτατου σιίτη ιμάμη της Βαγδάτης, του Σέικ Τζαουάντ αλ Χαλίζι, στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι «ο Ζαρκάουι είναι νεκρός εδώ και καιρό. Σκοτώθηκε στις πρώτες μάχες του πολέμου, στο βόρειο Ιράκ. Είναι γνωστό, επίσης, ότι η οικογένειά του τον κήδεψε στην Ιορδανία».

Ο σιίτης ιμάμης εκτιμά ότι «όσοι επικαλούνται το όνομά του για να διατυπώσουν απειλές κατά των σιιτών εξυπηρετούν απροκάλυπτα τα συμφέροντα των κατακτητών για διχασμό του ιρακινού λαού, και στοχεύουν στο να πιεστούν οι σιίτες να συμμαχήσουν και να συνεργαστούν με τους κατακτητές». Τονίζει ότι οι σιίτες, μέχρι στιγμής στην πλειοψηφία τους, συμμετέχουν στις αντιστασιακές οργανώσεις και εκτιμά ότι το Ιράκ «θα σωθεί» μόνο αν υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα τερματισμού της κατοχής, έναρξης εθνικού διαλόγου και πραγματικών εκλογών με βάση αρχές που θα διατυπώσει ο ΟΗΕ.

Νέες ύποπτες επιθέσεις

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ύποπτες, κατά τους εκπροσώπους σιιτών και σουνιτών, επιθέσεις συνεχίζονταν. Στη βόρεια Τουζ Χουρμάτου, 12 σιίτες προσκυνητές σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε τέμενος. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι συνελήφθη επίδοξος Σαουδάραβας καμικάζι. Είχαν προηγηθεί τρεις επιθέσεις (αυτοκτονίας αλλά και με όπλα) στη Βαγδάτη, στη Χάσουα και στην Ισκαντιρίγια. Στις δύο τελευταίες στόχος ήταν αστυνομικοί και αξιωματούχοι. Στην πρώτη, όμως, στόχος ήταν αθώοι σιίτες εργάτες που αναζητούσαν δουλιά σε πλατεία της συνοικίας Τζαντίντα. Συνολικά, σκοτώθηκαν 12 άτομα και τραυματίστηκαν 23.

Επίσης, συνεχίζονται οι μάχες στο Ραμάντι, από όπου απομακρύνθηκαν κακήν κακώς οι δημοσιογράφοι από τις κατοχικές δυνάμεις, που ανακοίνωσαν 1 νεκρό πεζοναύτη. Επίσης, γνωστοποίησαν ότι εντείνονται «οι επιχειρήσεις» και στη Χαντίθα ενώ κατά τη διάρκεια νυχτερινών βομβαρδισμών στα σύνορα με τη Συρία, υποστηρίζουν ότι σκότωσαν 9 αντάρτες στην Καραμπίλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ