Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Θρίλερ για γερά νεύρα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε πολιτικό θρίλερ για πολύ γερά νεύρα εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές αφού ένα 24ωρο πριν η εικόνα παραμένει συγκεχυμένη για ποιος τελικά θα είναι ο πραγματικός νικητής.

Η αυλαία πάντως της προεκλογικής εκστρατείας ήταν στην πρωτεύουσα Βερολίνο, όπου οι διεκδικητές της καγκελαρίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και Αγκέλα Μέρκελ, μίλησαν χτες στις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων τους, ζητώντας από τους Γερμανούς η μεν Μέρκελ να ψηφίσουν για την «αλλαγή» ο δε Σρέντερ να ψηφίσουν με βάση την «πίστη».

Τώρα τι πίστη ή τι αλλαγή εννοούν, είναι διαφορετικό ζήτημα. Και το πόσο τελικά πείθουν, θα φανεί την Κυριακή. Μέχρι χτες οι αναποφάσιστοι έφταναν το 30% του εκλογικού σώματος σε μία εκλογική αναμέτρηση που ξεκίνησε με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα ήταν «περίπατος» για τους Χριστιανοδημοκράτες και την Αγκέλα Μέρκελ και έχουν φτάσει να βρίσκονται στο όριο, με τη Μέρκελ να προηγείται αλλά με το συνασπισμό των κομμάτων που τη στηρίζουν να μην έχει την πλειοψηφία.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι η Κεντροδεξιά προηγείται οριακά των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Η υποστήριξη στην CDU και στους συμμάχους της, το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) ανέρχεται σε 48 ως 51%, ενώ η υποστήριξη στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και το νέο Κόμμα της Αριστεράς ανέρχεται σε 45 ως 49%, σύμφωνα με τη νέα σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Forsa για το τηλεοπτικό κανάλι RTL.

Εκτός από τους αναποφάσιστους, κρίσιμη θα είναι και η ψήφος των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, από τους οποίους περίπου 600.000 αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή.

Παραδοσιακά, η τουρκική κοινότητα στηρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες. Πολύ περισσότερο όμως αυτή τη φορά, δεδομένης της αρνητικής στάσης της Χριστιανοδημοκρατίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε μία προσπάθεια να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια αυτή, ο καγκελάριος Σρέντερ επισκέφθηκε τα γραφεία της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» στη Γερμανία. Την... ευκαιρία άδραξε η «Bild», που βγήκε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Θα αποφασίσουν άραγε οι Τούρκοι για την έκβαση των εκλογών;» και μία τεράστια φωτογραφία της τουρκικής σημαίας με τον Σρέντερ στο προσκήνιο.

Πάντως, ο πρώην Καγκελάριος, ο σοσιαλδημοκράτης Χέλμουτ Σμιτ τάχθηκε ανοιχτά κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα. Στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Ντι Τσάιτ» ο Χ. Σμιτ υπογραμμίζει πως η Αγκέλα Μέρκελ έχει δίκιο που δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σε ένα μόνο συναινούν όλοι αναλυτές, ότι οι Γερμανοί είναι δυσαρεστημένοι και από τις δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις, και μοιάζουν να έχουν... απαυδήσει από τα πολλά προβλήματα της οικονομίας, την ανεργία και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Γι' αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρουν αναμένουν οι αναλυτές και το ποσοστό που τελικά θα αποσπάσει το νεοσύστατο Κόμμα της Αριστεράς. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό 7%-8%, που εάν τελικά επιβεβαιωθεί, ίσως παίξει ρυθμιστικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση, αν και τόσο η CDU όσο και το SPD ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μαζί του μετεκλογικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψίχουλα υπόσχεται στους συνταξιούχους (2017-06-08 00:00:00.0)
Κόντρες για τα ...μάτια του κεφαλαίου (2017-04-04 00:00:00.0)
Νέα δημοσκόπηση και «σενάρια» εγκλωβισμού (2017-03-24 00:00:00.0)
Ξανά «μπροστά» ο Σουλτς (2017-03-22 00:00:00.0)
Το κεφάλαιο έχει τις... προτιμήσεις του (2013-04-02 00:00:00.0)
Ανοιχτό το αποτέλεσμα (2009-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ