Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αντίστροφη μέτρηση εν μέσω μαχών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οπως άρχισε έληξε χτες η «προεκλογική εκστρατεία» στο Αφγανιστάν: με αιματηρές μάχες και επιθέσεις. Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ορουζγκάν σε επιθέσεις φερόμενων ως μαχητών Ταλιμπάν, ενώ ένας υποψήφιος βουλευτής εκτελέστηκε μαζί με άλλους τέσσερις ανθρώπους στη Χελμάντ και δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν - ενέργεια που επίσης αποδόθηκε στους Ταλιμπάν. Ο υποψήφιος Αμπντούλ Χάντι ήταν ο έβδομος που έπεσε νεκρός από επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Οι αυριανές «εκλογές» για την ανάδειξη Βουλής και επαρχιακών κυβερνητών θα γίνουν εν μέσω ανησυχιών για πολλαπλές επιθέσεις και της φιλολογίας περί «αποχώρησης» μεγάλου μέρους των δυνάμεων των ΗΠΑ - 20% ως τα μέσα του 2006 κατά την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» -, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ρόναλντ Νόιμαν να αντιτείνει ότι δεν έχει υπάρξει σχετική απόφαση και τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ να λέει ότι οι δημοσιογράφοι «κυνηγούν το λάθος λαγό» και να υπόσχεται ενισχύσεις, μέσω ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, μουλάς Λατίφ Χακίμι, κάλεσε τους 12,5 εκατ. Αφγανούς που έχουν δικαίωμα ψήφου να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, που αποκάλεσε «αμερικανικό σχέδιο», ενώ απείλησε πως, αν και «δε θα γίνουν επιθέσεις κατά πολιτών», είναι πιθανό «να πάθουν κακό λόγω επιθέσεων εναντίον κατοχικών δυνάμεων».

Κάπου 2.800 υποψήφιοι, περιλαμβανομένων και 335 γυναικών, διαγωνίζονται για τις 249 έδρες της Εθνοσυνέλευσης και άλλοι 3.025 για τις τοπικές αρχές των 34 επαρχιών του Αφγανιστάν. Οι «επικρατέστεροι» είναι ως συνήθως οι πολέμαρχοι και ναρκέμποροι ή άνθρωποί τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χτες ταξιδιωτική οδηγία για το Αφγανιστάν, καθώς «ανησυχεί πολύ» λόγω των απειλών για επιθέσεις κατά ξένων στη διάρκεια των εκλογών, ενώ διέταξε το διπλωματικό του προσωπικό να περιορίσει τα ταξίδια και τις μετακινήσεις.

Ο πρόεδρος Χάμιντ Καρζάι στο μεταξύ, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη πολιτική «αμνηστίας» προς στελέχη των Ταλιμπάν, ορισμένα από τα οποία μετέχουν στις εκλογές ως υποψήφιοι, είπε ότι θα συνεχιστεί, ενώ παρέπεμψε τη λύση των προβλημάτων των ναρκωτικών, του εμφυλίου κ.ά. στην επόμενη... δεκαετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ