Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
«Μία απ' τα ίδια»...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ενα άνευρο πολιτικά κείμενο με μεταξύ άλλων αναφορές στη δήθεν αντιμετώπιση της φτώχειας, επρόκειτο χτες να σφραγίσει τη μάλλον αποτυχημένη 60ή Διάσκεψη Κορυφής δεκάδων ηγετών από τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ.

Ανάμεσα στους ηγέτες που ανέβηκαν χτες στο βήμα του ομιλητή, ήταν ο πρωθυπουργός της Ινδίας και ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος που επέκριναν αμφότεροι δριμύτατα τα Ηνωμένα Εθνη, διαπιστώνοντας «έλλειμμα δημοκρατίας» και «κατάφωρη ανισορροπία δύναμης». Ζήτησαν δε, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα κοινωνικής ανισότητας τον 21ο αιώνα. Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας (πολυπληθέστερη χώρα με μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο) ζήτησε να μη θυσιαστεί κανένα απ' τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βωμό της μάχης κατά της τρομοκρατίας, ζητώντας αντ' αυτού να αντιμετωπιστεί με «διεθνή διάλογο καλής πίστης» και ενίσχυση των μετριοπαθών δυνάμεων που αποκηρύσσουν «τη βία και τον εξτρεμισμό».

Ο Βενεζουελανός Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες στηλίτευσε την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ προτείνοντας μάλιστα τη μεταφορά της έδρας του ΟΗΕ από τη Ν. Υόρκη στην Ιερουσαλήμ επειδή, όπως είπε, ο Τζ.Ου. Μπους εισέβαλε στο Ιράκ χωρίς την έγκριση του Οργανισμού.

Στο περιθώριο της διάσκεψης γίνονταν συνομιλίες για μία πλειάδα διεθνών ζητημάτων, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ