Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Κόντρες για τα ... μάτια του κεφαλαίου

Ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης για το ποιος είναι καλύτερος εγγυητής των συμφερόντων του γερμανικού κεφαλαίου οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι για την καγκελαρία, η χριστιανοδημοκράτισσα Αγκελα Μέρκελ και ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς. Με αφορμή τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (14 Μάη) οι δυο κυβερνητικοί εταίροι στον σημερινό «μεγάλο συνασπισμό» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια εγκλωβισμού του γερμανικού λαού στην αντιλαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα από το «μείγμα» διαχείρισης που θα επικρατήσει.

Η Μέρκελ επιτέθηκε στον Σουλτς για το θέμα της «Ατζέντας 2010» και για τα λεγόμενα «λάθη» που υποστηρίζει πως θέλει να «διορθώσει». Πρόκειται για το πακέτο μέτρων με βάθος δεκαετίας που προώθησε το 2000 ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών μονοπωλίων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν «ζωογόνες» για τους Γερμανούς κεφαλαιοκράτες, αλλά για τους εργαζόμενους σήμανε πάγωμα των αυξήσεων μισθών για πάνω από μια δεκαετία, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καθιέρωση των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, χτύπημα των κοινωνικο - ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του SPD πήγε την Κυριακή στο Εσσεν, προκειμένου να συμμετάσχει στην επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου μαζί με την επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του, Χανελόρε Κραφτ (σημερινή κυβερνήτης του κρατιδίου). Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία των εκλογών του εν λόγω κρατιδίου - με πληθυσμό 13 εκατ. κατοίκους είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας - και το αποτέλεσμά τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ομοσπονδιακές εκλογές, αφού οι ψηφοφόροι του αποτελούν το 1/5 των ψηφοφόρων της χώρας.

Στις δημοσκοπήσεις για το κρατίδιο της Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας, οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται αισθητά πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες. Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση στην κυριακάτικη «Bild», σε εθνικό επίπεδο τα δύο μεγάλα κόμματα, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), εμφανίζονται να ισοψηφούν με 33%. Ακολουθούν το ακροδεξιό - ρατσιστικό «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) με 8%, το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» (Linke) με 8%, οι Πράσινοι με 7% και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) με 6%.

Τοπικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Μάη στο μικρότερο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ