Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στόχος κατακτητές και πετρελαιαγωγοί

Πυροσβέστες σε πετρελαιαγωγό μετά από επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Πυροσβέστες σε πετρελαιαγωγό μετά από επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Στο Ιράκ γεννιέται η δημοκρατία, παρά τις δολοφονίες αξιωματούχων και την κλιμάκωση της βίας, που μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι τη μεταβίβαση της εξουσίας... Το έργο σας είναι δύσκολο, αλλά δεν είμαστε κατακτητές... Θα αποχωρήσουμε μόλις υπάρξει ασφάλεια... Επαναφέρουμε στη ζωή έναν πολιτισμό 5.000 χρόνων». Αυτά υποστήριξε, χτες, μιλώντας σε στρατιωτική βάση στη Φλόριντα, ο Αμερικανός Πρόεδρος σε μια προσπάθεια να ανυψώσει το ηθικό τόσο των ψηφοφόρων όσο και των αμερικανικών στρατευμάτων, των οποίων η παρουσία στο Ιράκ παρατάθηκε λόγω του χάους που επικρατεί στη χώρα.

Παράλληλα, με τις δηλώσεις Μπους, στη Βαγδάτη έφτασε, χτες, αιφνιδιαστικώς, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος απέφυγε να κάνει δηλώσεις. Συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, και με αξιωματούχους της κατοχικής διοίκησης, χωρίς να γίνει γνωστό αν πρόκειται να μεταβεί σε κάποιο άλλο σημείο.

Πετρελαϊκό πλήγμα

Οι προσπάθειες της αμερικανικής ηγεσίας, όμως, δεν έχουν πρακτικό αντίκτυπο στην κατεχόμενη χώρα, όπου παρατηρείται κλιμάκωση των ανταρτικών επιθέσεων, όλων των ειδών. Χτες τα ξημερώματα, ανατινάχτηκε, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, και ο δεύτερος πετρελαιαγωγός, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από τη Βασόρα και τη Χορ αλ Αμάγια στον τερματικό σταθμό της Βασόρα. Οι δύο κατεστραμμένοι πετρελαιαγωγοί είχαν δυνατότητα μεταφοράς, ημερησίως, 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών. Οπως ανακοινώθηκε, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Νότιο Ιράκ διεκόπησαν εντελώς και παρέμενε, μέχρι χτες βράδυ, άγνωστο πότε θα ξαναρχίσουν.

Την ίδια, περίπου, ώρα, νεκρός έπεφτε από σφαίρες αγνώστων ενόπλων ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ, Γκάζι αλ Ταλαμπάνι. Μετά από τις δύο αυτές εξελίξεις, θεωρούνταν εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως.

Πολύνεκρες επιθέσεις

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη, χτες το πρωί, στο κέντρο της πόλης Ραμάντι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 10. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται 4 αλλοδαποί εργαζόμενοι σε αμερικανικές εταιρίες.

Επίσης, στο Μπάλαντ, αργά το απόγευμα, επίθεση με ρουκέτες σημειώθηκε κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης επιμελητείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 27. Στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αλλοδαπούς εργαζομένους σε αμερικανικές εταιρίες ανοικοδόμησης, δέχτηκε επίθεση από ενόπλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός και να τραυματιστούν 2 αλλοδαποί, των οποίων η εθνικότητα δε διευκρινίστηκε.

Στη Νατζάφ ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ κάλεσε τα μέλη της πολιτοφυλακής του, που δεν κατοικούν στην πόλη, να την εγκαταλείψουν, αφήνοντας τον οπλισμό τους.

Τέλος, η κατοχική διοίκηση ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 6 Ιρακινοί, μέλη του Σώματος Πολιτικής Αμυνας, που εκπαιδεύτηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις. Θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε βομβιστική επίθεση κατά κατοχικών δυνάμεων στο Ραμάντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ