Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα επεισόδια για το «τείχος»

Παλαιστίνιες διαδηλώνουν ενάντια στο «Τείχος»

Associated Press

Παλαιστίνιες διαδηλώνουν ενάντια στο «Τείχος»
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σκληρά επεισόδια σημάδεψαν τη χτεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους στην περιοχή γύρω από τον εποικισμό Αριέλ, στο κέντρο της βόρειας Δυτικής Οχθης. Παρά τις, περί του αντιθέτου, αρχικές διαβεβαιώσεις της ισραηλινής ηγεσίας, εκσκαφείς, υπό την προστασία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, άρχισαν, χτες, να ρίχνουν τα θεμέλια του διαχωριστικού τείχους γύρω από τον Αριέλ, καθώς, όπως υποστήριζε ο ισραηλινός Τύπος, ο Αριέλ Σαρόν υποσχέθηκε στον υπουργό Οικονομικών του, και εσωκομματικό του αντίπαλο, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να επεκτείνει μέχρι εκεί το τείχος, σε αντάλλαγμα για την ψήφο του, υπέρ του σχεδίου «απεγκλωβισμού» από τη Γάζα.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, από τα ξημερώματα, διαμαρτυρόμενοι για τις απαλλοτριώσεις εκατοντάδων στρεμμάτων παλαιστινιακής γης. Συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες για να τους αντιμετωπίσουν. Τελικά, οι εργασίες διεκόπησαν προσωρινώς.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «έχουν καταστήσει σαφές ότι η ανέγερση του τείχους στο συγκεκριμένο σημείο είναι προβληματική». Το τείχος αναμένεται να έχει 640 χιλιόμετρα μήκος. Μάλιστα, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, μόνο πέριξ της Ιερουσαλήμ, το μήκος του θα είναι 82 χιλιόμετρα και θα έχει 11 πύλες εισόδου εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα μηχανήματα ελέγχου.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, άνδρες των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού εισήλθαν, χτες το πρωί, στην Τζενίν μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστινίους και εκτέλεσαν εν ψυχρώ μέσα σε εστιατόριο τον 30χρονο Παλαιστίνιο Ματζίντ αλ Σαάντι, καταζητούμενο για συμμετοχή στις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Από τα ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε και ένας διερχόμενος οδηγός, ενώ συνελήφθησαν άλλοι 7 Παλαιστίνιοι. Την ίδια στιγμή, ισραηλινές δυνάμεις προκαλούσαν σοβαρότατες υλικές ζημιές σε 2 τεμένη και μία εκκλησία στη Νάμπλους, όπου τοποθέτησαν εκρηκτικά, υποστηρίζοντας ότι «αναζητούσαν υπόπτους».

Νέα έκκληση Αραφάτ

Ενεργότερη ανάμειξη της ΕΕ στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην προώθηση του «οδικού χάρτη» και στην «αναθέρμανση του ειρηνευτικού διαλόγου» ζητά, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο γερμανικό Τύπο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ υποστηρίζει ότι η ΕΕ «μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση» και παραδέχεται ότι μέχρι σήμερα έχει πετύχει ορισμένα βήματα, καθώς «ακόμη και η Βρετανία που είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό έχει διαχωρίσει τη θέση της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ