ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενημερώνει το λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις σχετικά με τη βάση του Αραξου

Ολόκληρη την Αχαΐα «οργώνει» με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ προκειμένου να ενημερώσει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και τη νεολαία για την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προωθήσει τη μεταφορά και εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών στη βάση του Αραξου. Οι παρεμβάσεις της Οργάνωσης επικεντρώνονται τόσο σε χώρους δουλειάς, όσο και σε συνοικίες και χωριά της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τρίτη, περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο Ρίου, σε ξενοδοχεία της Πάτρας, στη Λαϊκή Αγορά των Ταμπαχανών και σε συνοικίες της Πάτρας, στο λιμάνι του Αιγίου, στην Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών, σε Λουσικά, Ζησιμέικα, Αρλα, Ελαιοχώρι, Ζαβλάνι, Αγυιά και Ζαρουχλέικα.

Αύριο, Τετάρτη, στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» και στο Καραμανίδειο, στα ξενοδοχεία της Λακκόπετρας, στην «Καλλιμάνης», στην ΕΒΟ και στα Βραχνέικα.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός εγκατάστασης πυρηνικών στον Αραξο

«Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στον Αραξο», ζητά από την κυβέρνηση με σχετική ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε, χτες, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Στην ανακοίνωση - καταγγελία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «ετοιμάζεται να διευρύνει τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς φιλοξενώντας πυρηνικά όπλα των Αμερικανών στη χώρα μας. Ετσι εμπλέκει τον ελληνικό λαό σε νέους τεράστιους κινδύνους, την ώρα που συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πηγές Ενέργειας, τους αγωγούς μεταφοράς τους και τις αγορές».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί την κυβέρνηση «να απαντήσει καθαρά και ξάστερα τι ακριβώς συμβαίνει με τη βάση του Αραξου» και απαιτεί να μη δοθεί η βάση, όπως και καμιά άλλη, για την αποθήκευση πυρηνικών ή άλλων αμερικανικών όπλων.

Απαιτεί επίσης:

-- Να αποσύρει κάθε ελληνική στρατιωτική δύναμη που δρα έξω από τα ελληνικά σύνορα και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες στη χώρα μας. Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές δράσεις.

-- Να κλείσει η βάση της Σούδας και να μην παραχωρηθεί καμιά άλλη βάση στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές.

-- Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από τη χώρα μας!

-- Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ!

ΥΠΕΞ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Στο γνωστό μοτίβο

Τη βεντάλια της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως ανοίγει για να καλύψει τους στόχους γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, άπλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στην 72η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη.

Οπως είπε, η Ελλάδα προβάλλει ως «πυλώνας σταθερότητας» στην Μέση Ανατολή, εξ ου και δημιούργησε «τριμερή σχήματα συνεργασίας» με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη, ενώ αντίστοιχα «σχήματα» στήνει και στα βόρεια, π.χ. με τις τετραμερείς συναντήσεις μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ για συνεργασία και «στα ενεργειακά δίκτυα».

Για τη Συρία είπε ότι χρειάζεται «πολιτική επίλυση της κρίσης». Για το Παλαιστινιακό, ότι η Ελλάδα στηρίζει «λύση δύο κρατών», «δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συμβιώνει ειρηνικά και με ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει τις πάγιες ανάγκες του στον τομέα ασφαλείας». Για τη Λιβύη, ότι «η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερο βάρος στις διεθνείς προσπάθειες για σταθεροποίηση της χώρας» και απορρίπτει στρατιωτική λύση στην κρίση εκεί.

Συνέχισε με αναφορές στην «τρομοκρατία» ως «μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες προκλήσεις», σημειώνοντας ότι «η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ όλων των παικτών και η βελτίωση στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών αποτελούν κεντρικό στοιχείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών». «Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας», υπογράμμισε.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Πολιτικής Διεύρυνσης της ΕΕ». Οτι για το Σκοπιανό η χώρα θέλει αμοιβαία αποδεκτή λύση, με «ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα».

Στα Ελληνοτουρκικά είπε ότι πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Τέλος, έβαλε στόχο «να καταστεί η Κύπρος κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, απαλλαγμένο από ξένα στρατεύματα κατοχής, εξωτερικές εγγυήσεις και παρεμβατικά "δικαιώματα"».

Τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Σάββα Σιδηρόπουλο

Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Σάββα Σιδηρόπουλο, συνεπή αγωνιστή και αταλάντευτο κομμουνιστή, είπαν χτες το μεσημέρι συγγενείς, συναγωνιστές, σύντροφοι και φίλοι, στην πολιτική κηδεία του στα παλιά νεκροταφεία της Κατερίνης.

Ο Σάββας Σιδηρόπουλος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 64 χρόνων και σ' αυτόν τον δύσκολο, τελευταίο αποχαιρετισμό, η οικογένειά του και οι σύντροφοί του, τον συνόδευσαν με δύο αγαπημένα ποιήματα, αλλά και με τους ήχους από τους «χαρταετούς» του Μίκη Θεοδωράκη, ένα ποντιακό μοιρολόι και τη Διεθνή.

Τιμητική φρουρά, στάθηκαν οι σύντροφοί του από την ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, παρευρέθηκε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος της, ενώ τον επικήδειο εκφώνησε ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ο Σάββας Σιδηρόπουλος γεννήθηκε το 1953 στην Κατερίνη από γονείς αγρότες. Ολη του η οικογένεια συμμετείχε στους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Ο πατέρας του ήταν από τα πρώτα στελέχη του Κόμματος στην Πιερία, από το 1934.

Εγινε μέλος της ΚΝΕ το 1977 και μέλος του Κόμματος το 1978 και μέχρι το 1991 πέρασε από πολλές στελεχικές θέσεις στη Νομαρχιακή Οργάνωση της Πιερίας. Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης την περίοδο 1990 - 1991, υπερασπίστηκε με αποφασιστικότητα τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος. Στη συνέχεια, συνέβαλε στην ανασυγκρότηση του Κόμματος σαν γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας. Μετά το 15ο Συνέδριο του Κόμματος, εκλέχτηκε μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας. Υπήρξε υποψήφιος νομάρχης και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας αποχαιρετά με θλίψη τον σ. Σάββα Σιδηρόπουλο και εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια, στη γυναίκα του Ματίνα και τα δύο του παιδιά Σοφία και Νίκο, σημειώνοντας ότι θα μείνει στη μνήμη των κομμουνιστών για την αταλάντευτη σταθερότητα, τη συνέπεια και την κομματικότητά του.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκε με την κατάθεση δημοσιογράφου

Με τον δημοσιογράφο του αστυνομικού ρεπορτάζ (από το 2007) Μιχάλη Τεζάρη συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας, που κάλυπτε το πογκρόμ εναντίον μεταναστών στον Αγ. Παντελεήμονα, υπέστη επίθεση από ομάδα 15-20 χρυσαυγιτών που αποσπάστηκαν από τη συγκέντρωση στον Αγιο Παντελεήμονα το 2012, χτυπήθηκε πισώπλατα στο κεφάλι από ένα άτομο, ενώ τον έβριζαν χυδαία και τον απείλησαν με εκφράσεις τύπου «(...) θα σου πάρουμε το σκαλπ, θα σε καθαρίσουμε...». Ολα αυτά παρουσία των στελεχών και υποψήφιων βουλευτών της Χρυσής Αυγής Σκορδέλη και Γκλέτσου, που ήταν επικεφαλής των συγκεντρωμένων δήθεν αγανακτισμένων κατοίκων, όπως ειπώθηκε. Παρούσα ήταν και ισχυρότατη δύναμη της Αστυνομίας, η οποία παρέμεινε απαθής.

Λίγο πριν είχε προηγηθεί, όπως είπε, πογκρόμ εναντίον μεταναστών από τάγματα εφόδου, με επιθέσεις σε μετανάστες, προπηλακισμούς, βρισιές, σπάσιμο τζαμιών σε μαγαζιά τους και εκδίωξή τους μέχρι την πλατεία Αττικής. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι εν λόγω ομάδες των δήθεν αγανακτισμένων, με την ομοιόμορφη παρουσία και σωματοδομή, προσπάθησαν να μπουν σε πολυκατοικία, για να επιτεθούν σε κάτοικο που είχε αντιδράσει σε αυτά που έκαναν. Επιπλέον, πολλοί κάτοικοι είχαν βγει στα μπαλκόνια και τους αποδοκίμαζαν.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε επίσης στις καταδικαστικές ανακοινώσεις για την επίθεση, από τους συναδέλφους του, που και αυτοί έχουν υποστεί κατά καιρούς ανάλογες επιθέσεις. Επισήμανε ότι δεν πλησίαζαν όταν πήγαιναν να καλύψουν το ρεπορτάζ για τη Χρυσή Αυγή, αφού απειλούνταν η ζωή τους, «έχουμε δολοφονίες, φοβόμασταν...» πρόσθεσε.

Ο μάρτυρας μίλησε και για άλλες επιθέσεις κατά μεταναστών σε σύντομο διάστημα από ομάδες της Χρυσής Αυγής που είχε καλύψει ο ίδιος. Είπε χαρακτηριστικά ότι δρουν με στρατιωτικούς όρους: «Ξέρανε γιατί έβγαιναν, πριν συγκεντρωθούν δίνονταν οι εντολές...». Απαντώντας σχετικά, ανέφερε πως μετά τη δολοφονία Φύσσα, μειώθηκαν οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, αλλά και εξαφανίστηκαν οι «αγανακτισμένοι κάτοικοι».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αγαστή σχέση Αστυνομίας και Χρυσής Αυγής, στις παραπάνω επιθέσεις, αλλά και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και άλλα γεγονότα όπου, όπως είπε, όχι μόνο δεν έκαναν συλλήψεις, αλλά χρυσαυγίτικες ομάδες έριχναν μαζί με αστυνομικούς πέτρες σε διαδηλωτές... Για «συμπάθεια» και «ανοχή» έκανε λόγο ο μάρτυρας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε 7 υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας, που είχαν απομακρυνθεί το 2013, μετά από σχετική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας Μιχαήλ Σπουρδαλάκης.

Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει εκδήλωση τιμής για την 76η επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ. Καλούνται τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Αττική να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση με τα λάβαρα και τις σημαίες της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Συλλυπητήρια

Η ΤΕ Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Γιώργο Παπαεπαμεινώνδα και στην οικογένειά του, για το θάνατο της μητέρας του Βασιλικής, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει επίσης και το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων νομού Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ