ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Απόλυτη προτεραιότητα» η ανάκαμψη του κεφαλαίου, στην πλάτη του λαού

Με τους ίδιους στόχους και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που σηματοδοτεί τη διάθεση ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Αρχίζουν σήμερα Τρίτη και ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη, με ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, οι εργασίες του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» στη Λάρισα. Σκοπός, όπως συνολικά των 13 τέτοιων συνεδρίων που θα πραγματοποιηθούν, η «χαρτογράφηση» των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων σε τοπικό επίπεδο και τα ειδικότερα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας τους, παράλληλα με την προσπάθεια στράτευσης του λαού στους στόχους του κεφαλαίου, στο πλαίσιο βέβαια της συνολικής προσπάθειας ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι τα συμπεράσματα των συνεδρίων να συγκροτήσουν την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021», «ταμπέλα» που η κυβέρνηση βάζει στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, περιβάλλοντάς την ταυτόχρονα με αυταπάτες περί του δήθεν δίκαιου χαρακτήρα της και υποσχέσεις για δημιουργία «ποιοτικών θέσεων εργασίας», την ώρα που η πολιτική της επεκτείνει περαιτέρω το «ευνοϊκό πλαίσιο» έντασης της εκμετάλλευσης για την προσέλκυση επενδύσεων. Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά της να κλείσει στα γρήγορα την τρίτη «αξιολόγηση», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νέες αντεργατικές ανατροπές και χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία.

Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι του Συνεδρίου της Λάρισας είναι: «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση», «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική», «Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμός και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων», «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία», «Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία», «Παιδεία, Ερευνα και Οικονομία της Γνώσης».

Με «γεμάτη» ατζέντα στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, την επιβεβαίωση ότι τα σχέδια ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας πηγαίνουν χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, έρχεται να σηματοδοτήσει η επίσημη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, από τις 14 έως τις 18 Οκτώβρη, όπου θα συναντηθεί με τον Ντ. Τραμπ, συνοδευόμενος από πλειάδα υπουργών. Η επίσκεψη βρέθηκε στο επίκεντρο και της χτεσινής συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής για τις επενδύσεις, καθώς συζητήθηκαν «οι επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ».

Από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δοθεί επισήμως η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα - Τραμπ, ωστόσο σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2017. Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας μας και θα καταδείξουν την κοινή δέσμευσή μας στις σταθερές δημοκρατικές αξίες, που είναι τόσο σημαντικές για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα συζητήσουν ένα εύρος διμερών και περιφερειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας, των οικονομικών επενδύσεων, της ενεργειακής ασφάλειας και των ισχυρών πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους Αμερικανούς και τους Ελληνες».

Ανεπίσημα, από το Μέγαρο Μαξίμου η επίσκεψη αποδίδεται στον «ενισχυμένο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας» και στη σημασία που της αποδίδουν «ισχυροί παίκτες» που έχουν συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν λείπουν οι κομπασμοί ότι αυτό οφείλεται στην υποτιθέμενη «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, με «καρφιά» στις προηγούμενες κυβερνήσεις που, όπως γράφτηκε στην «Αυγή», εξαντλούσαν «τα φύλλα του διαβατηρίου τους στη διαδρομή Αθήνα - Βερολίνο - Βρυξέλλες».

Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών και συνομιλιών στο Σικάγο με Αμερικανούς αξιωματούχους και με επιχειρηματίες, αλλά και φορείς της ομογένειας. Οπως έχει γίνει γνωστό, ο πρωθυπουργός αιτήθηκε και συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, για την προγραμματισμένη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19 και 20 Οκτώβρη.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
«Τρέχουν» πάνω σε κοινή στρατηγική βάση

Συνεχίζονται οι διεργασίες διαμόρφωσης του νέου φορέα έκφρασης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας πλην ΣΥΡΙΖΑ, με τους υποψήφιους για επικεφαλής να αντιδικούν για τις ημερομηνίες εκλογής. Εκεί όπου ομονοούν είναι η εξυπηρέτηση βασικών προταγμάτων της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, η στοίχιση ευρύτερων στρωμάτων στους στόχους της, γύρω κι από έναν «υπολογίσιμο» τρίτο πόλο αστικής διαχείρισης.

Ενδεικτικά, η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην εφημερίδα «Real News», επέμεινε στην «ενότητα και την ενιαία πολιτική έκφραση του κατακερματισμένου ευρύτερου χώρου της Προοδευτικής Παράταξης. Αίτημα που απαντά στην αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός ισχυρού, αυτόνομου προοδευτικού φορέα που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στο αληθινό τους μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους, στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής».

Ο Ν. Ανδρουλάκης, με μια σειρά δικές του παρεμβάσεις, ζήτησε «αποκλιμάκωση των συντελεστών φορολόγησης στις επιχειρήσεις, με κίνητρα επανεπένδυσης», «σταθερό φορολογικό σύστημα για μια δεκαετία» για τις μεγάλες επενδύσεις κ.ο.κ., ενώ επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σύμπλευση με τα άλλα αστικά κόμματα στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, σημείωσε πως «με τη ΝΔ, όπως και με τον ΣΥΡΙΖΑ (...) πρέπει να υπάρξει μια γενική συναίνεση για τον γεωπολιτικό και τον ευρύτερο προσανατολισμό του τόπου».

Στο ίδιο κλίμα, ερωτηθείς ο Στ. Θεοδωράκης από το «Εθνος» αν θα συμβάλλει «στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης», απάντησε πως «τη συνεννόηση την επιζητούμε», βάζοντας θέμα αν η κυβέρνηση τηρεί «ένα μίνιμουμ σοβαρότητας» και αν αντίστοιχα αποδειχτεί «καλός ή κακός κυβερνήτης» ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα τι θα πράξει ο φορέας τους αν στις επόμενες εκλογές είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ αλλά χωρίς αυτοδυναμία, δεν απέκλεισε τίποτε, λέγοντας ότι «οι πολίτες θα αποφασίσουν τι πραγματικά θέλουν, με την ψήφο τους».

Εξάλλου, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να επηρεάσει τις εξελίξεις σύστασης του νέου φορέα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» επανέλαβε το κάλεσμα σύστασης ενός «προοδευτικού πόλου», υπενθυμίζοντας ότι ανάλογες διεργασίες «τρέχουν» στην ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία: «Το μάθημα από την Ευρώπη είναι σαφές. Οπου η Σοσιαλδημοκρατία έκοψε τη θλιβερή σύνδεση με τον νεοφιλελευθερισμό και προσέγγισε αριστερές δυνάμεις και αριστερά ακροατήρια, τα αποτελέσματα ήταν θετικά (Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, εν μέρει Ισπανία κ.α.). Οπου, αντίθετα, η μεταστροφή δεν έγινε, άργησε ή δεν ήταν αξιόπιστη, η κατάρρευση ήταν αναπόδραστη», έγραψε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαγωνισμός εξετάσεων στο κεφάλαιο οι παρουσίες Τσίπρα - Μητσοτάκη

«Οι παρουσίες Τσίπρα - Μητσοτάκη στο 2ο Thessaloniki Summit ήταν ένας διαγωνισμός - στα όρια του γελοίου - εξετάσεων στο κεφάλαιο, όπως επίσης και η προσωποποίηση του καρότου και του μαστιγίου της αντιλαϊκής πολιτικής.

Από τη μία, η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να έχει δήθεν δίκαιο χαρακτήρα.

Από την άλλη, ο κυνισμός της ΝΔ ότι έχει την αποφασιστικότητα και την τεχνογνωσία να φέρει σε πέρας πιο αποτελεσματικά τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Και οι δύο υπόσχονται περισσότερα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, την ίδια στιγμή που γονατίζουν τους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις που κυριολεκτικά τους τσακίζουν».

Αυτά τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις παρουσίες του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ στο πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.

Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου την Παρασκευή έλεγε πως «τώρα μπορούμε να ρίξουμε το βάρος με απόλυτη προτεραιότητα στο ζήτημα της ανάπτυξης» για λογαριασμό του κεφαλαίου, περιγράφοντας τα παραπάνω που θα κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας με ένα «στοχευμένο σύνολο δράσεων που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα ρευστότητας, τα ζητήματα της χρηματοδότησης και της προσέλκυσης επενδύσεων, του ενεργειακού κόστους, το κρίσιμο θέμα της αναδιάρθρωσης των χρεών, το κρίσιμο θέμα της στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας, το κρίσιμο θέμα της απονομής δικαιοσύνης και της ταχύτητας απονομής της. Και βεβαίως την ανάγκη για σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών».

Μια μέρα πριν, από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος της ΝΔ έταζε στο κεφάλαιο μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας του από το 29% στο 20%, «ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων», «εξοικονομήσεις από το συμμάζεμα του Δημοσίου» κ.ο.κ.

Αύριο το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο - απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία

Με μαζικό και μαχητικό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ενάντια στην κοροϊδία της «δίκαιης» ανάπτυξης που διαλαλεί η κυβέρνηση, θα προϋπαντήσουν οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, αύριο Τετάρτη, θα μιλήσει στο «αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας» που οργανώνει η κυβέρνηση, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ., στην πλατεία της συνοικίας Αβέρωφ, στη Λάρισα, οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων και, μέχρι στιγμής, συμμετέχουν πάνω από 45 εργατικά σωματεία, πάνω από 25 Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Σύλλογοι Γυναικών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, οι Σύλλογοι Φοιτητών Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Στα καλέσματά τους προς τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων τονίζουν ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, καθώς και της τοπικής διοίκησης, δεν είναι προς όφελος των εργατών, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και ΕΒΕ, αλλά εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, γενικότερα των εκμεταλλευτών τους.

Περιοδείες του ΚΚΕ

Εξάλλου, για την ενημέρωση του λαού της περιοχής σχετικά με το τι πραγματικά σημαίνει η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται και προωθεί η κυβέρνηση, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στους νομούς της Θεσσαλίας έχουν οργανώσει, εδώ και μέρες, μια πλατιά ενημερωτική εξόρμηση, με περιοδείες, συζητήσεις και ομιλίες στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και στα χωριά της περιοχής.

Περιοδείες κλιμακίων του Κόμματος σήμερα θα γίνουν:

-- Στα Τρίκαλα, στο Αμαξοστάσιο του δήμου Τρικκαίων, στις 7 π.μ., με επικεφαλής τον Γιώργο Καΐκη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας. Στις υπηρεσίες της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Τρικάλων, στις 8.30 π.μ., και στις υπηρεσίες της Εφορίας Τρικάλων, στις 10 π.μ., με επικεφαλής την Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας. Στο Ιδρυμα Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων, στις 2 μ.μ., με επικεφαλής τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στη Λάρισα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στις 10 π.μ., και στο ΕΚΑΒ, στις 11.30 π.μ., με επικεφαλής τον Αγγελο Σίμο, μέλος της ΤΕ. Στα δημόσια ΑΙΕΚ, με επικεφαλής τον Παν. Κοδέλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ