Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Απόλυτη προτεραιότητα» η ανάκαμψη του κεφαλαίου, στην πλάτη του λαού

Με τους ίδιους στόχους και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που σηματοδοτεί τη διάθεση ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Αρχίζουν σήμερα Τρίτη και ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη, με ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, οι εργασίες του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» στη Λάρισα. Σκοπός, όπως συνολικά των 13 τέτοιων συνεδρίων που θα πραγματοποιηθούν, η «χαρτογράφηση» των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων σε τοπικό επίπεδο και τα ειδικότερα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας τους, παράλληλα με την προσπάθεια στράτευσης του λαού στους στόχους του κεφαλαίου, στο πλαίσιο βέβαια της συνολικής προσπάθειας ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι τα συμπεράσματα των συνεδρίων να συγκροτήσουν την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021», «ταμπέλα» που η κυβέρνηση βάζει στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, περιβάλλοντάς την ταυτόχρονα με αυταπάτες περί του δήθεν δίκαιου χαρακτήρα της και υποσχέσεις για δημιουργία «ποιοτικών θέσεων εργασίας», την ώρα που η πολιτική της επεκτείνει περαιτέρω το «ευνοϊκό πλαίσιο» έντασης της εκμετάλλευσης για την προσέλκυση επενδύσεων. Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά της να κλείσει στα γρήγορα την τρίτη «αξιολόγηση», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νέες αντεργατικές ανατροπές και χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία.

Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι του Συνεδρίου της Λάρισας είναι: «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση», «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική», «Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμός και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων», «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία», «Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία», «Παιδεία, Ερευνα και Οικονομία της Γνώσης».

Με «γεμάτη» ατζέντα στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, την επιβεβαίωση ότι τα σχέδια ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας πηγαίνουν χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, έρχεται να σηματοδοτήσει η επίσημη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, από τις 14 έως τις 18 Οκτώβρη, όπου θα συναντηθεί με τον Ντ. Τραμπ, συνοδευόμενος από πλειάδα υπουργών. Η επίσκεψη βρέθηκε στο επίκεντρο και της χτεσινής συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής για τις επενδύσεις, καθώς συζητήθηκαν «οι επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ».

Από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δοθεί επισήμως η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα - Τραμπ, ωστόσο σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2017. Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας μας και θα καταδείξουν την κοινή δέσμευσή μας στις σταθερές δημοκρατικές αξίες, που είναι τόσο σημαντικές για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα συζητήσουν ένα εύρος διμερών και περιφερειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας, των οικονομικών επενδύσεων, της ενεργειακής ασφάλειας και των ισχυρών πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους Αμερικανούς και τους Ελληνες».

Ανεπίσημα, από το Μέγαρο Μαξίμου η επίσκεψη αποδίδεται στον «ενισχυμένο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας» και στη σημασία που της αποδίδουν «ισχυροί παίκτες» που έχουν συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν λείπουν οι κομπασμοί ότι αυτό οφείλεται στην υποτιθέμενη «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, με «καρφιά» στις προηγούμενες κυβερνήσεις που, όπως γράφτηκε στην «Αυγή», εξαντλούσαν «τα φύλλα του διαβατηρίου τους στη διαδρομή Αθήνα - Βερολίνο - Βρυξέλλες».

Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών και συνομιλιών στο Σικάγο με Αμερικανούς αξιωματούχους και με επιχειρηματίες, αλλά και φορείς της ομογένειας. Οπως έχει γίνει γνωστό, ο πρωθυπουργός αιτήθηκε και συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, για την προγραμματισμένη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19 και 20 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ