Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Κλειδώνουν» την «αξιολόγηση» με φόντο τις αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη

Eurokinissi

Με φόντο τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, σε συνδυασμό και με τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, εξελίσσονται οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο αναφορικά με τα 95 νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που περιλαμβάνονται στον 3ο κύκλο της «αξιολόγησης».

Σε αυτόν τον άξονα, η χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στο Λουξεμβούργο, εστίασε στο μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο των γενικότερων διεργασιών σχετικά με την περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) στην Ευρωζώνη, στη θεματική συζήτηση σχετικά με την «ανάπτυξη και την απασχόληση», για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται από την εργοδοσία, καθώς και στην προετοιμασία ενόψει της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (13-15 Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον).

Αναφορικά με το μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δήλωσε ότι «εξετάσαμε τις επιπλέον δυνατότητες που έχει ο ESM, όχι μόνο στη διαχείριση αλλά και στην αποτροπή κρίσεων».

«Εχουμε μία ευκαιρία να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωζώνης, o ESM μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως ο ρόλος του ΔΝΤ στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων στην Ευρωζώνη θα είναι μικρότερος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της προωθούμενης αναβάθμισης του ESM βρίσκεται η συζήτηση για τη διασύνδεσή του με τα ζητήματα της «τραπεζικής ένωσης» και ειδικότερα με τη χρηματοδότηση του ταμείου για την «εγγύηση των καταθέσεων», γύρω από το οποίο έχουν εκδηλωθεί οι ανταγωνισμοί και οι διαιρέσεις ανάμεσα σε τραπεζικούς ομίλους κρατών της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με τις ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας, η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ επισημαίνει ότι «η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στη ζώνη του ευρώ είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και η μείωση της μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο τρόπος χρηματοδότησης των περικοπών φόρου εργασίας είναι επομένως ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς ο φόρος εργασίας συνιστά σημαντικό μερίδιο των δημόσιων εσόδων σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ».

Δεδομένη η αντιλαϊκή συμφωνία «ανεξάρτητα από κυβερνήσεις»

Η αντιλαϊκή πολιτική στην Ελλάδα, αν και «απουσίαζε» από την επίσημη ατζέντα, συζητήθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης.

«Πολύ ισχυρός κοινός στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του έτους», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας πως τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση, θα εφαρμοστούν ανεξάρτητα από εκλογικά αποτελέσματα και τον όποιο σχηματισμό των κυβερνήσεων στα κράτη της Ευρωζώνης.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «είναι μία συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, ακόμα και όταν μερικές κυβερνήσεις αλλάξουν. Η συμφωνία υπάρχει και το πρόγραμμα τρέχει έως το καλοκαίρι του 2018», επισημαίνοντας πως «οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, εστίασε στην κοινή ανάγκη τους, «να διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που είναι κυρίως εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων». Αναφορικά με την επικείμενη αποχώρηση του Β. Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σημείωσε πως «δεν συμφωνούσαμε πάντα σε όλα, αλλά καταφέρναμε πάντα να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, μιλώντας στους «Financial Times», αναφορικά με τα μνημόνια στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης, επισημαίνει: «Θα επιχειρηματολογούσα, με μεγαλύτερη πυγμή πλέον, μετά από οκτώ χρόνια, ότι αυτή η πολιτική γεννά περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη». Οπως είπε, «πρωταγωνίστησα στη συζήτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα έπρεπε να κάνει ένα "διάλειμμα" από το ευρώ για κάποια χρόνια, αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε», τονίζοντας ότι «δεν έμενε τίποτα άλλο, από τον συγκεκριμένο δρόμο που είναι εξαιρετικά δύσκολος για τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων».

Σε αναζήτηση «επενδυτών» από τις ΗΠΑ

Η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στις ΗΠΑ ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνεδρίασης της «Διυπουργικής Επιτροπής για τις Επενδύσεις», στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, «συζητήθηκαν διεξοδικά οι επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ», ενώ στο πλαίσιο της κυβερνητικής σύσκεψης έγινε αναλυτική προετοιμασία για την επικείμενη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Διυπουργική Επιτροπή συζήτησε σχετικά με την πλήρη καταγραφή των «άμεσων ξένων επενδύσεων» που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό, βέβαια, με τις «ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίησή τους». Επιπλέον, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, αποφασίστηκε «η θεσμοθέτηση ειδικής ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί με τη διερεύνηση λύσεων για προβληματικές και πτωχευμένες επιχειρήσεις».

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλας, μιλώντας σε συνέδριο του «Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου» και αναφερόμενος στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ, επισήμανε ότι «θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας», αλλά «συνεκτιμάμε όλα τα δεδομένα και έχουμε συνείδηση των δράσεων και αντιδράσεων που υπάρχουν, καθώς οι εξελίξεις ενδιαφέρουν και την ΕΕ και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να προχωρήσουν άμεσα, συμπληρωματικά μέτρα για τον έλεγχο των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ, με έμφαση «στον προσδιορισμό τομέων και στοιχείων που έχουν στρατηγικές συνέπειες από άποψη ασφάλειας, δημόσιας τάξης, ελέγχου κρίσιμων στοιχείων του ενεργητικού σε εθνικό, διασυνοριακό ή ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ανησυχίες και ανταγωνισμοί για τα «κόκκινα» δάνεια

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Π. Παντοάν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, διατύπωσε «αμφιβολίες» σχετικά με την προσέγγιση της ΕΚΤ για τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» στην Ευρωζώνη. «Εχω αμφιβολίες σχετικά με τους τρόπους και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που τίθεται υπό συζήτηση», ανέφερε σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΚΤ, που δρομολογεί το «συμπληρωματικό σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ενισχύοντας, όπως επισημαίνει, «τις κατευθύνσεις όσον αφορά την προώθηση πρακτικών έγκαιρου σχηματισμού προβλέψεων και διαγραφών», προκειμένου οι τράπεζες να «απορροφούν» έγκαιρα τους κινδύνους από τα μελλοντικά «φέσια».

Την ίδια ώρα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, μιλώντας σε συνέδριο στο Μιλάνο, τόνισε ότι οι προτεινόμενοι κανόνες της ΕΚΤ δεν στοχεύουν σε μία συγκεκριμένη χώρα, ενώ παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων είναι εντονότερο σε κάποια κράτη - μέλη, δείχνοντας βέβαια και προς την κατεύθυνση ιταλικών και των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ