ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο - απάντηση στην κυβερνητική φιέστα

Στη Λάρισα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία της συνοικίας Αβέρωφ

Με πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στη Λάρισα, στην πλατεία της συνοικίας Αβέρωφ, απαντούν οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, στην κοροϊδία περί «δίκαιης ανάπτυξης» που διαλαλεί η κυβέρνηση, μέσα από το «αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται σήμερα στη Λάρισα.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την ώρα που στο βήμα του συνεδρίου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επιχειρώντας να πλασάρει ως φιλολαϊκή την καπιταλιστική ανάπτυξη, που επιχειρεί να στηρίξει η κυβέρνησή του για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, τη στήριξη της κερδοφορίας τους. Μια ανάπτυξη που προϋποθέτει και συνεπάγεται το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Το συλλαλητήριο οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, ενώ συμμετέχουν δεκάδες εργατικά σωματεία και Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γυναικών, Φοιτητών, Συνταξιουχικές Οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Στην μάχη της προετοιμασίας μέχρι την τελευταία στιγμή

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, χτες το μεσημέρι, συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κρέμασαν γιγαντοπανό στο κτίριο της περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο καλεί στο σημερινό συλλαλητήριο και υπογράφεται από τους οργανωτές του.

Παράλληλα, 21 εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς του νομού Μαγνησίας, σε κάλεσμά τους προς τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του νομού, υπογραμμίζουν: «Αρκετά πληρώσαμε την κρίση του κεφαλαίου και τις αντιλαϊκές πολιτικές. Δεν θα πληρώσουμε και την ανάπτυξή του. Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα. Παλεύουμε για την κάλυψη όλων των αναγκών μας, να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Χτες επίσης, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων κι άλλων μαζικών φορέων των Τρικάλων έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το συλλαλητήριο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή εργαζομένων κι άλλων λαϊκών στρωμάτων από την περιοχή. Η αναχώρηση λεωφορείων από τα Τρίκαλα θα γίνει στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (αρχή οδού Βασιλείου Τσιτσάνη).

Μαζική και δυναμική αναμένεται η συμμετοχή και των μικρομεσαίων αγροτών στο συλλαλητήριο. Στα καλέσματα των Αγροτικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων επισημαίνεται ότι η «δίκαιη» ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση οδηγεί στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων, σπρώχνοντας τους μικρομεσαίους αγρότες γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, μεγάλες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο της περιοχής έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει την εκτροπή του Αχελώου. Μάλιστα, αγρότες της Λάρισας θα φτάσουν στο συλλαλητήριο με τα τρακτέρ, ανταποκρινόμενοι στη σχετική απόφαση του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Κάλεσμα στους φοιτητές - σπουδαστές να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυτικής Παραγωγής, Μηχανολόγων Μηχανικών και ΠΤΕΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και Εστιακών Φοιτητριών - Φοιτητών ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουν την πλάτη

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι περιοδείες και οι ομιλίες από Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία για την ενημέρωση του λαού της περιοχής σχετικά με το πραγματικό περιεχόμενο της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Το Νοσοκομείο Βόλου επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Απ. Νάνο. Ο Απ. Νάνος στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται όλες οι δημόσιες δομές Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι τα χρήματα που περικόπτονται από τους σχετικούς προϋπολογισμούς δημιουργούν τα όποια πλεονάσματα, τα οποία κατευθύνονται ως «ζεστό» χρήμα στους βιομήχανους. «Αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει στόχο να διαφημίσει ο πρωθυπουργός», ανέφερε το στέλεχος του Κόμματος, καλώντας τους εργαζόμενους, «που έχουν την εμπειρία όλων των αστικών κυβερνήσεων, να γυρίσουν την πλάτη και σε αυτήν τη φιέστα της κυβέρνησης, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να ανατρέψουν αυτή την πολιτική», να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση στη Λάρισα.

4ο «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ»
«Πρόβλημα» για τη Θεσσαλία ο «μικρός κλήρος»

Η προσπάθεια στράτευσης του λαού στους στόχους του κεφαλαίου χαρακτήρισε την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, στις χτεσινές εργασίες του «4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση», που πραγματοποιείται στη Λάρισα και ολοκληρώνεται σήμερα, με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Από την ομιλία του, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε ότι η «επόμενη μέρα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα θα έχει μεγάλους χαμένους τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου.

Δίνοντας το στίγμα της «μεταμνημονιακής εποχής», ο Γ. Δραγασάκης «δεσμεύτηκε» ότι αυτή δεν αφορά το λαό, αφού όπως είπε διαφυλάσσεται η «δημοσιονομική σταθερότητα για να αποφύγουμε πισωγυρίσματα...».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» και επιβεβαιώνοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει μεταξύ άλλων και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, υπέδειξε σαν πρόβλημα για τη Θεσσαλία τον μικρό κλήρο. Και για να αντιμετωπιστεί αυτό το «πρόβλημα» έκανε λόγο για «κίνητρα κοινής επιχειρηματικής δράσης», ενώ υποστήριξε την «καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων», κάτι που προφανώς αφορά τους μεγαλοαγρότες και τους βιομηχάνους, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται για το σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων, δηλαδή για παροχή «ζεστού» χρήματος προς το μεγάλο κεφάλαιο. Στο ίδιο κλίμα, άλλωστε, ήταν και η παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, που μίλησε για στήριξη επενδύσεων στην αγροτική οικονομία, ενώ ισχυρίστηκε ότι λύθηκαν προβλήματα όπως οι επιστροφές φόρων, κάτι που βέβαια δεν ισχύει για τους μικρομεσαίους αγρότες, αφού οι «επιστροφές» κρατήθηκαν από το κράτος για διάφορους λόγους (ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό, ο Γ. Δραγασάκης μίλησε για τη σύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ενισχύεται η αγροτική και μεταποιητική παραγωγή. Ενώ, μιλώντας για τους συνεταιρισμούς, έκανε λόγο για επεξεργασία νέου θεσμικού πλαισίου «που επιτρέπει τόσο την αναβίωση των παραδοσιακών συνεταιρισμών σε νέες βάσεις, όσο και την εμφάνιση νέων μορφών κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας».

Σχετικά με τους φυσικούς πόρους και ειδικότερα τη λειψυδρία, ο Γ. Δραγασάκης έκανε λόγο για την αναζήτηση «τελικής λύσης» του προβλήματος, ενώ υποστήριξε σαν αναγκαίο να «επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας με ταυτόχρονη μείωση της χρήσης πόρων, κυρίως του νερού και των χημικών φαρμάκων και λιπασμάτων». Κι αυτό, την ίδια στιγμή που με απόφαση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, μπήκε ταφόπλακα στην εκτροπή του Αχελώου, ενός σημαντικού έργου που θα μπορούσε να δώσει επαρκές νερό και «ανάσα» για τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς της περιοχής, για να παραμείνει στα χωράφια της.

Ο Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος συνολικά στις στοχεύσεις των «αναπτυξιακών συνεδρίων», δεν έκρυψε ότι ανάμεσα σε αυτές είναι και η χειραγώγηση των εργαζομένων, ώστε να μπουν κάτω από τους στόχους του κεφαλαίου για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του. Οπως είπε, «η συμμετοχή της κοινωνίας» στο αναπτυξιακό μοντέλο «περνάει μέσα και από την ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων στις παραγωγικές και άλλες διαδικασίες των επιχειρήσεων (...) Μια ακόμη απαίτηση λοιπόν, η πιο κρίσιμη αλλά και η πιο δύσκολη, είναι η ενεργή συμμέτοχη των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι...».

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Εργατική - λαϊκή απάντηση στις φασιστικές επιθέσεις

Συγκέντρωση ΚΟ του ΚΚΕ την Παρασκευή 13 Οκτώβρη

Σε συγκέντρωση καταδίκης της νέας δολοφονικής επίθεσης των φασιστών στον Ασπρόπυργο καλεί η ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας του ΚΚΕ και οι κλαδικές Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής, την Παρασκευή 13 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου Ασπροπύργου.

Προετοιμάζοντας τη συγκέντρωση, καθημερινές είναι οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες του Θριασίου. Χτες, κλιμάκια του Κόμματος βρέθηκαν σε πύλες εργοστασίων, στο Θριάσιο Νοσοκομείο, σε δημοτικές υπηρεσίες, σε σχολεία, σε λαϊκές αγορές και εμπορικά κέντρα της περιοχής, πραγματοποιώντας πλατύ άνοιγμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Ασύλληπτοι οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης στους μετανάστες

Εναν 17χρονο, ομογενή από τη Ρωσία, αναγνώρισε το θύμα της επίθεσης στον Ασπρόπυργο, Ασφάκ Μαχμούντ, ανάμεσα στους πέντε δράστες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και αναζητείται, όπως και οι τέσσερις συνεργοί του. Κατά δημοσιεύματα, η αστυνομία προσπάθησε να τον εντοπίσει στο σπίτι του και στην ευρύτερη περιοχή, όμως δεν έχει βρεθεί.

Θυμίζουμε ότι η δολοφονική επίθεση εναντίον των μεταναστών εργατών γης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 7/10, την ώρα που δούλευαν σε θερμοκήπια της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο σημειώθηκε ανάλογου τύπου επίθεση σε μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν στην περιοχή της Λαμπρινής. Ο Ουσμάν Μοχάμεντ, 30 ετών, ενώ έφευγε από το εστιατόριο όπου δουλεύει και πήγαινε για να πάρει το λεωφορείο στη Λ. Ηρακλείου και Τραλλέων, δέχτηκε επίθεση από ομάδα 10-12 ατόμων. Λιποθύμησε από τα χτυπήματα και όταν συνήλθε επέστρεψε στη δουλειά του, από όπου μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.

  • Τη δολοφονική επίθεση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής ενάντια σε μετανάστες εργάτες στην περιοχή του Ασπρόπυργου καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝ.
Ολοκληρώθηκε ο σχολιασμός από την Πολιτική Αγωγή

Μετά την ολοκλήρωση, χτες, των σχολιασμών από την Πολιτική Αγωγή για τις καταθέσεις προηγούμενων μαρτύρων στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, άρχισε ο σχολιασμός από πλευράς των υπερασπιστών συνηγόρων των χρυσαυγιτών.

Στις επόμενες δικάσιμους, το δικαστήριο θα ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν τους λεγόμενους «προστατευόμενους μάρτυρες», καθώς και τους μάρτυρες κατηγορίας που έχει προτείνει η Πολιτική Αγωγή (ζητήματα για τα οποία υπάρχουν σχετικές ενστάσεις, δηλώσεις, αιτήματα κ.λπ.).

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Ημερομηνίες, ντιμπέιτ και αγωνίες

Τη 12η Νοέμβρη, και αν χρειαστεί 2ος γύρος τη 19η του μήνα ανακοίνωσε ως ημερομηνίες διεξαγωγής εκλογών για τον επικεφαλής του υπό διαμόρφωση νέου φορέα έκφρασης της «κεντροαριστεράς», ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας Νίκος Αλιβιζάτος, αφού πρώτα έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις των εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο.

Εξάλλου, αύριο Πέμπτη αναμένεται, μετά από πρωτοβουλία του τηλεοπτικού σταθμού «Action24», το 1ο «ντιμπέιτ» μεταξύ των υποψηφίων, όπου θα μετέχουν όμως μόνο οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης. Η συμμετοχή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου κρίνεται αμφίβολη λόγω προβλήματος υγείας. Η δε Φώφη Γεννηματά αρνήθηκε να λάβει μέρος στην αναμέτρηση.

Στο μεταξύ, το Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δημοσιοποίησε χτες απόφασή του για την «ενίσχυση της προγραμματικής, πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του χώρου», προβάλλοντας το «Σχέδιο Ελλάδα» για την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας ως «ένα πολιτικό σχέδιο ανταγωνιστικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» και εκφράζοντας την αγωνία - για τον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων - ο νέος φορέας «να έχει σαφές ιδεολογικό, προγραμματικό και κοινωνικό στίγμα, να μην δίνει εικόνα άμορφου ενδιάμεσου σχήματος στο πολιτικό μας σύστημα, ούτε φυσικά την εικόνα μιας τεχνητής σύγκλησης κομματικών δυνάμεων και πολιτικών παραγόντων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ