ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Τρίβουν τα χέρια τους» οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Ο αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το δομημένο περιβάλλον, από το οποίο οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ οι μικροϊδιοκτήτες καταδικάζονται σε νέα δυσβάσταχτα χαράτσια για να κρατήσουν τον κόπο μιας ζωής, αναδείχτηκε και χτες από το ΚΚΕ στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, από τη ΝΔ έως τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, «βρήκαν» πολλές θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας επιφύλαξη, με εξαίρεση το Ποτάμι που ψήφισε υπέρ, ενώ εστίασαν την κριτική τους στο αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τις εφαρμόσει. Ο Κ. Σταθάκης, αφού διαπίστωσε τη «σύγκλιση στις αρχές του νομοσχεδίου, στους βασικούς κανόνες» της κυβέρνησης με τα άλλα αστικά κόμματα, εξέφρασε την «απορία» του για την κριτική της ΝΔ όσον αφορά τις επενδύσεις, λέγοντας ότι «τα πεπραγμένα της ΝΔ σε σχέση με τις επενδύσεις είναι πλήρης ανασφάλεια στο χωροταξικό 100%, μια ατέλειωτη γκρίζα ζώνη, όπου κανείς επενδυτής φυσικά δεν μπορεί να ξέρει τίποτα», επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι με την προμετωπίδα της «τάξης» η κυβέρνηση υλοποιεί πάγιες αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Τελειώνει η όποια προστασία στην πρώτη κατοικία

Τη σύμπνοια των άλλων κομμάτων απέναντι στο νομοσχέδιο για την εξασφάλιση της παραπέρα κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Κατασκευών και το μόνιμο χαράτσωμα των μικροϊδιοκτητών, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση της μικρής ιδιοκτησίας σε λίγα χέρια, σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο.

Ανέφερε ως παραδείγματα το άρθρο 82, από το οποίο «προκύπτει σαφής στόχευση για απαξίωση της μικρής ιδιοκτησίας, με την απαγόρευση δικαιοπραξιών και κάθε μεταβίβασης ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο με αυθαίρετο κτίσμα, όπως μίσθωση, ασφάλιση του ακινήτου, κληρονομιά», αφού τα ακίνητα εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα δεν θα μπορούν να «διορθωθούν». Ετσι, «θα εγκαταλείπονται στην τύχη τους». Αυτό, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, έρχεται να προστεθεί στο ότι «σε τρεις μήνες περίπου από την 1/1/2018, το σύνολο των δανείων της πρώτης κατοικίας απελευθερώνεται πλήρως σε ό,τι αφορά και την πώληση». Ηδη, τόνισε, «παράλληλα με τις τράπεζες, πιάνουν δουλειά επενδυτικοί όμιλοι που έχουν αρχίσει να πιάνουν πόστα στην ελληνική αγορά, διαβλέποντας και στην περίπτωση των "κόκκινων" δανείων, στα νέα πεδία κερδοφορίας, αφού ουσιαστικά διαλύεται η όποια παρεχόμενη προστασία στην πρώτη κατοικία σχετικά με τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες». Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται fast truck διαδικασίες για επενδύσεις.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κομπάζει για τη μείωση των παράβολων (από 500 ευρώ στα 250) και αυξήσεις στις δόσεις, όμως την ίδια ώρα, με το νομοσχέδιο καταδικάζει σε διαρκή αιμορραγία και νέα χαράτσια τους μικροϊδιοκτήτες, αφού θα πρέπει, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, κάθε 5 χρόνια να υποβάλουν έγγραφα στις νέες αρμόδιες υπηρεσίες που θα συσταθούν για την κατάσταση των σπιτιών τους, επικυρωμένο από εξουσιοδοτημένο ιδιωτικό μηχανικό, που θα πρέπει κάθε φορά να τον πληρώνουν. Ερχονται, επιπλέον, «νέες εισφορές εξαγοράς ισοζυγίου επιφάνειας μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, προκειμένου να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση».

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό για τον ταξικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 100. Προβλέπει μειωμένο συντελεστή στον υπολογισμό του ειδικού προστίμου για τα αυθαίρετα υπόγεια και τις σοφίτες. Για όσα «δεν αποτελούν αυτοτελή χώρο, δηλαδή μεζονέτες και βίλες που ο χώρος είναι ενιαίος», ο συντελεστής είναι 0,30%. Για τους υπόγειους χώρους που άλλαξαν χρήση, και τέτοιες περιπτώσεις είναι μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές όπου ζουν τα λαϊκά στρώματα, η επιβάρυνση είναι 0,50%! «Εξόφθαλμα, πια», τόνισε η Δ. Μανωλάκου, «προκύπτει υπέρμετρη επιβάρυνση που πλήττει κυρίως λαϊκά στρώματα που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, ενώ ευνοεί τα "play rooms" και τις σοφίτες των πλουσίων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει νόμο για καλλιέργεια και εμπόριο κάνναβης από ιδιώτες

Ως «λαγός» για τις κυβερνητικές εξαγγελίες λειτούργησε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδ. Ξανθού, στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την καλλιέργεια, επεξεργασία και εξαγωγή «φαρμακευτικής» κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου.

Με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση κάνει το επόμενο αντιδραστικό βήμα, καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, βρίσκεται ήδη στα σκαριά διυπουργικό νομοσχέδιο για την καλλιέργεια, επεξεργασία και διακίνηση κάνναβης και από ιδιώτες, χρησιμοποιώντας την υποτιθέμενη «φαρμακευτική» κάνναβη ως «δούρειο ίππο».

«Υπάρχει δυνατότητα και αναγκαιότητα να αποτελέσει η ιατρική - φαρμακευτική κάνναβη πεδίο παραγωγικής δραστηριότητας και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και επενδύσεων», αναφέρει συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός, και ανακοινώνει ότι «έχει συγκροτηθεί διυπουργική ομάδα εργασίας, η οποία έχει ήδη καταλήξει σ' ένα πρώτο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο θα επιτρέπει την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου».

Παράλληλα, τη στιγμή που δεκάδες φάρμακα αποκλείονται από τη θετική λίστα, πραγματικά χρήσιμα και αναγκαία για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι προτίθεται να εντάξει τα σκευάσματα κάνναβης στα καινοτόμα φάρμακα κι «έχει ενισχύσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης, μέσω της ειδικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ».

«Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την εγγυημένη πρόσβαση των πολιτών στη φαρμακευτική καινοτομία αλλά και τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας», ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας, όταν είναι ήδη γνωστό ότι με τα μέτρα όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, οι ασθενείς πληρώνουν πολύ πιο αυξημένες συμμετοχές, οι πετσοκομμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι ήδη καθορισμένοι, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε καινούριο φάρμακο που θα εισάγεται στη λεγόμενη «θετική λίστα» (για να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ), θα πρέπει να αφαιρούνται φάρμακα ίσης αξίας από τα αποζημιούμενα, τα οποία θα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς, για να μην αυξάνεται η κρατική δαπάνη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του Αργεντίνου κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα συνδιοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η ΕΔΥΕΘ, την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Για τη ζωή και το έργο του Τσε Γκεβάρα θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, Αποστόλης Σκούφας, ο γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Μόττας, και ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας.

Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Zelmys Maria Dominguez Cortina, ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικό και μουσικό αφιέρωμα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι «ευαισθησίες» της ΕΕ όχημα για κάθε λογής επεμβάσεις

Αλλη μια έκθεση για τη δήθεν ευαισθησία της ΕΕ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η έκθεση, που με τίτλο «Σχετικά με τη διαφθορά και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες», καταψηφίστηκε από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καθώς για άλλη μια φορά η ΕΕ αξιοποιεί τα απαράδεκτα και καταδικαστέα αυτά φαινόμενα, σύμφυτα με το καπιταλιστικό σύστημα, ως εργαλεία για τις κάθε λογής επεμβάσεις της σε τρίτες χώρες.

«Οχημα» για τις επεμβάσεις αυτές είναι και οι ευρωενωσιακές χρηματοδοτήσεις, αλλά και οι λεγόμενες «ρήτρες ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και οι προτεινόμενες στην έκθεση «ρήτρες διαφθοράς» στις διάφορες συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες αυτές.

Η εμπορία ανθρώπων και η αρπαγή γης από επιχειρήσεις στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, η φοροδιαφυγή και οι φορολογικοί παράδεισοι, καθώς και μια σειρά άλλων απαράδεκτων πρακτικών για τις οποίες κάνει λόγο η έκθεση, δεν μπορούν να αποτελέσουν σε καμία περίπτωση «άλλοθι» για την πολιτική επεμβάσεων της ΕΕ. Αντίθετα, πρέπει να τονιστεί ότι η ΕΕ και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής που υπηρετεί, έχοντας ως κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων, είναι που προκαλούν κι αναπαράγουν αυτά τα φαινόμενα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι προκλητικές οι επανειλημμένες εκκλήσεις της έκθεσης για την ανάθεση της επίλυσής τους στον ιδιωτικό τομέα με εγγυητή... την ΕΕ.

«Οι λαοί έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι το δικό τους δρόμο και αυτό το δικαίωμα πάει χέρι χέρι με την ανάγκη για πάλη τους ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τη σαπίλα της», υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
Εκδήλωση με θέμα τις πρόσφατες πυρκαγιές

Την Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο Κοινοτικό Κατάστημα Καπανδριτίου, η ΤΟ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Διαχείριση των δασών και της γης προς όφελος του λαού». Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν τη βορειοανατολική Αττική. Θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ και της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «CMX-17»
Για «διαχείριση κρίσεων»

Ολοκληρώθηκε χτες η ΝΑΤΟική άσκηση χειρισμού κρίσεων «CMX-17» (Crisis Management Exercise), η οποία ξεκίνησε στις 4/10, με ελληνική συμμετοχή και σκοπό, επισήμως, την εξάσκηση του προσωπικού «σε διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων, διαβούλευσης και συλλογικής λήψης αποφάσεων», σε στρατηγικό πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στη διαχείριση κρίσης στο πλαίσιο των άρθρων 4 και 5 (χοντρικά ένα κράτος - μέλος της λυκοσυμμαχίας δέχεται επίθεση από «τρίτον» και «απαντούν» όλοι μαζί, «συλλογικά») του συμφώνου του ΝΑΤΟ, και στην ανάπτυξη συλλογικής άμυνας αντιμετώπισης σύνθετης πολιτικοστρατιωτικής απειλής υβριδικής φύσης. Οπου υβριδικός πόλεμος, σύγχρονη, σύνθετη μορφή πολέμου, που συνδυάζει την κλασική μορφή του, τον ανορθόδοξο και τον κυβερνοπόλεμο, μαζί με επιχειρήσεις ψυχολογικής φθοράς του αντιπάλου κ.ά.

Στην άσκηση συμμετείχαν πολιτικοστρατιωτικό προσωπικό κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, οι Στρατηγικές Διοικήσεις του ΝΑΤΟ και ΝΑΤΟικά Στρατηγεία, άρα και το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ανάπτυξη δυνάμεων, οι Σουηδία και Φινλανδία, καθώς και η ΕΕ. Αλλωστε, η άσκηση «CMX-17» διεξήχθη παράλληλα και σε συντονισμό με την άσκηση χειρισμού κρίσεων «PACE-17» της ΕΕ, «στο πλαίσιο της βελτίωσης του συγχρονισμού των δύο Οργανισμών στις σχετικές διαδικασίες», όπως λέγεται χαρακτηριστικά από πλευράς ΓΕΕΘΑ, και της παραπέρα σύσφιξης στρατιωτικών σχέσεων των 2 ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Από ελληνικής πλευράς, πέραν προσωπικού του ΓΕΕΘΑ και των τριών Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στην άσκηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι - σύνδεσμοι του υπουργείου Αμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών, της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ