ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ECONOMIST»
«Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος», πολλοί ανταγωνιστές...

Eurokinissi

Οι σοβαρές και ολοένα ενισχυόμενες αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, την ίδια στιγμή που μιλούν περί «οικονομικής συνεργασίας» αναδείχτηκαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσε ο «Εconomist» που πραγματοποιήθηκε 9 - 10 Οκτώβρη στην Αθήνα με τίτλο «Δημιουργώντας γέφυρες από την Ανατολή στη Δύση». Την ίδια στιγμή, η «γεωστρατηγική» θέση της Ελλάδας, η συμμετοχή της στην ΕΕ και οι επιδιώξεις της αστικής τάξης, την καθιστούν αντικειμενικά μέρος αυτής της «συνεργασίας» και των αντιθέσεων, γεγονός που φάνηκε ιδιαίτερα μέσα από τις ομιλίες των συμμετασχόντων τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, η οποία ήταν περισσότερο αφιερωμένη σε ζητήματα Ενέργειας. Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του στελέχους του «Economist» Τζ. Αντριους, o οποίος ξεκίνησε τις εργασίες του συνεδρίου με τη διαπίστωση πως «το κέντρο βαρύτητας της διεθνούς οικονομίας κινείται από τη Δύση προς την Ανατολή», σημειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ανεύρεσης του «νοήματος» αυτής της αλλαγής «για να έχουμε μία επιτυχημένη έκβαση».

Η «επιτυχημένη έκβαση», σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των Κινέζων αξιωματούχων που παρευρέθηκαν, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την «βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου που αφορά το διεθνές εμπόριο» όπως σημείωσε ο Τζ. Λιου πρόεδρος του κινεζικού ιδρύματος «Γραφείο Διεθνούς Εμπορίου για το Δρόμο του Μεταξιού» (SRCIC). Η επισήμανση αυτή αφορά βεβαίως τις χρόνιες διενέξεις σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου μεταξύ Κίνας, ΕΕ, ΗΠΑ αλλά και άλλων εμπλεκόμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων κι έχουν να κάνουν με πλειάδα ζητημάτων. Οι «παράνομες», σύμφωνα με την ΕΕ, κρατικές επιδοτήσεις που παρέχει το κινεζικό κράτος στις κινεζικές επιχειρήσεις ή οι πολιτικές ντάμπιγκ που εφαρμόζει το Πεκίνο για τη διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών των δικών του προϊόντων έναντι ανταγωνιστικών μονοπωλιακών ομίλων, όπως ο χάλυβας ή τα φωτοβολταϊκά πάνελς, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (σύγχρονοι συσσωρευτές Ενέργειας) κ.ά. αποτελούν αντικείμενα χρόνιας διαμάχης.

Τεράστια χρηματοδότηση κι ακόμη λείπουν κεφάλαια...

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Κίνα ενισχύει σταθερά και με πολύ ισχυρή δανειακή χρηματοδότηση τις κινεζικές επιχειρήσεις, πρακτική που όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου βρίσκεται σε άμεση σχέση με την υλοποίηση του σχεδίου «Μια Ζώνη - Ενας Δρόμος» και των απαιτούμενων υποδομών μεταφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχετικό ποσό, όπως ανέφερε ο Ντ. Κιανγκ, πρόεδρος του κινεζικού επενδυτικού «fund» «Adamas Asset Management», βρίσκεται σήμερα στο ύψος των 20 τρισ. δολαρίων, όταν, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο ομιλητή, οι εμπορικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν τις μισές από αυτές τις δυνατότητες. Ετσι, συνέχισε, λόγω και του πολύ χαμηλού επιτοκίου στην Κίνα, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν επενδυτικά projects εκτός της χώρας και χαρακτήρισε «λογική» τη δημιουργία ενός τρίτου «παγκόσμιου οικονομικού πόλου» μετά τη δυτική Ευρώπη και την Αμερική, «με βάση την περιοχή στην οποία εδράζεται η πρωτοβουλία "Μια Ζώνη - Ενας Δρόμος"».

Συνολικά, οι επενδύσεις υποδομών σε ολόκληρη την περιοχή αναφοράς του κινεζικού σχεδίου έφτασαν το 1 τρισ. δολάρια το 2016, σύμφωνα με τον Ζ. Καριέ, επίσης στέλεχος του SRCIC που επανέλαβε την πρόσκληση του Προέδρου της Κίνας προς όλες τις χώρες που επιθυμούν, να γίνουν μέλη στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB) ώστε να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα επενδυτικά προγράμματα. Την ίδια στιγμή, η Κίνα έχει εισέλθει και στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EBRD), ενώ όπως σημείωσε ο Μπ. Μάρκοβιτς «η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η τράπεζα επικαλύπτεται κατά 60% με την περιοχή της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη - Ενας Δρόμος». Ειδικά για το ζήτημα της ανάπτυξης των υποδομών στην ΕΕ, ο ίδιος υπογράμμισε ότι σήμερα «υπάρχει χρηματοδοτικό κενό επενδύσεων σε υποδομή 75 δισ. ετησίως».

Στους «φραγμούς» που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ ΕΕ, Ευρασίας, Κίνας αναφέρθηκε ο O. Ντουνάεβ, εκπρόσωπος της Ρωσικής Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (RSPP). Οπως είπε, σήμερα υπάρχουν προοπτικές για την ανάπτυξη των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων αλλά και περιορισμοί που αν καταργηθούν θα οδηγήσουν «σε μεγάλη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις».

Τους ανταγωνισμούς που αποτελούν την «άλλη όψη» των συνεργασιών των ιμπεριαλιστών υπενθύμισε η ομιλία του Βλ. Τσιζόφ, μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στην ΕΕ, ο οποίος χαρακτήρισε λανθασμένη τη λογική που προσεγγίζει η ΕΕ τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι «προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία οι συνεχείς προσπάθειες στο ΝΑΤΟ για τη δημιουργία στρατιωτικής παρουσίας και υποδομής στις περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία», όπως επίσης και «η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σκέλους της παγκόσμιας πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ». Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιδείξει «στρατηγική υπομονή» και να περιμένει μέχρις ότου η Ευρωπαϊκή Ενωση «καταλάβει ότι για λόγους ιστορικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς και πολιτιστικούς, η Ρωσία και η Ευρώπη έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον»...

Ενεργειακή «τόμπολα»

Το στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, K. Μ. Byrnes, αναφερόμενη στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, εξέφρασε την... «κατανόηση της σημασίας της Ρωσίας ως προμηθευτή Ενέργειας της Ευρώπης», σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη «εισαγωγής περισσότερου ανταγωνισμού», ο οποίος «θα μειώσει την ισχύ των μονοπωλίων και θα λειτουργήσει ως εργαλείο συνεργασίας», επαναλαμβάνοντας δηλαδή τις προθέσεις των ΗΠΑ - που περνάνε και μέσα από τα σχέδια κατασκευής αγωγών τα οποία περιορίζουν τις δυνατότητες εισαγωγής της Ρωσίας και ταυτόχρονα ενισχύουν τις αμερικανικές εξαγωγές LNG ή την εξαγωγή φυσικού αερίου από χώρες επιρροής τους όπως το Αζερμπαϊτζάν - να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας στον τομέα αυτό.

Χαρακτηριστική και η ομιλία του P. Scaroni, αναπληρωτή προέδρου του «Rothschild Group» και πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ιταλικού ενεργειακού μονοπωλίου της ENI. Αφού σημείωσε τη γενικότερη σημασία της ανατολικής Μεσογείου στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το εισαγόμενο από τις ΗΠΑ υγροποιημένο φυσικό αέριο «ακριβό» σε σχέση με το ρωσικής προέλευσης, που κυρίως χρησιμοποιεί σήμερα η Ευρώπη.

Τέλος, στην ενίσχυση της συνεργασίας της Ρωσίας με την Κίνα στάθηκε στην ομιλία του ο K. Simonov, γενικός διευθυντής του ρωσικού επενδυτικού ταμείου «NESF», χαρακτηρίζοντας την Κίνα «εναλλακτικό καταναλωτή» ρωσικής Ενέργειας σε σχέση με την ΕΕ. Αναφέρθηκε ακόμη στους νέους αγωγούς και υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου που κατασκευάζει η Ρωσία, τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την Κίνα και υπογράμμισε την «υπεροχή» του ρωσικού φυσικού αερίου εξαιτίας της χαμηλότερης τιμής του σε σχέση με το LNG. Πρόσθεσε επίσης σχετικά με τα επίπεδα κατανάλωσης πετρελαίου ότι ενώ στην Ευρώπη μειώνεται, την ίδια στιγμή στην Κίνα αυξάνεται, γεγονός που όπως είπε, αναβαθμίζει τη σημασία της Ρωσίας ως παραγωγού και προμηθευτή ενός ακόμη σημαντικού ενεργειακού προϊόντος.


... και ο ρόλος της Ελλάδας

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ρόλος της Ελλάδας ως «διεθνούς ενεργειακού κόμβου» αλλά και «κόμβου εμπορίου», ως στόχος της αστικής τάξης που ακουμπάει πάνω σε αντίστοιχους σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων, υπογραμμίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, ειδικά για τον ενεργειακό τους σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε το ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, K. Μ. Byrnes, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» για τη μεταφορά Ενέργειας και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ ήταν, είναι και θα είναι εταίρος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας συνακολούθως όλα τα projects που τη συνδέουν με τους γείτονές της». Εκτός από την υποστήριξη των ΗΠΑ στους σχεδιασμούς κατασκευής διασυνδετήριων αγωγών με τις γειτονικές χώρες, η Αμερικανίδα διπλωμάτης σημείωσε ακόμη τις δυνατότητες της Ελλάδας στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πρόσθεσε ότι «με ενθουσιασμό υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως παραγωγό φυσικού αερίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος η τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, καθώς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες συνθήκες και για να καθιερωθεί η περιοχή ως «περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου» αλλά και «να εξυπηρετηθεί ο κύριος στόχος της Ευρώπης, που είναι η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και η ενεργειακή ασφάλειά της». Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα ενεργειακά έργα που προωθούνται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με τις ευλογίες ΗΠΑ και ΕΕ, δηλαδή την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου «IGB» που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται την επόμενη χρονιά, τη συνεργασία με την Ιταλία, την Κύπρο και το Ισραήλ για την προώθηση του «EastMed» (του υποθαλάσσιου αγωγού που σχεδιάζεται να μεταφέρει μέρος του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη) και φυσικά τον πλωτό σταθμό «LNG» στην Αλεξανδρούπολη, για την κατασκευή του οποίου δείχνουν ιδιαίτερη «θέρμη» οι ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί στην εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων, αναφερόμενος στους δύο διεθνείς διαγωνισμούς στην Κρήτη (όπου συμμετέχει και η «Exxon Mobil») και το Ιόνιο.

Ο ρόλος του λιμανιού του Πειραιά και της Ελλάδας ήταν το βασικό θέμα που ανέπτυξε ο Τζ. Ιναϊσβίλι, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας Ασίας - Ειρηνικού και επίτιμος πρόεδρος του SRCIC. Οπως είπε, «η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά σημαντικό εταίρο», ενώ χαρακτήρισε τον λιμένα του Πειραιά βασικό κόμβο εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και υπογράμμισε πως με την παρουσία της «Cosco» «ο Πειραιάς, και η Ελλάδα συνολικά έχει την ευκαιρία να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό κόμβο για την Ευρώπη». Αντίστοιχα, ο Μπ. Μάρκοβιτς από την EBRD στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της κινεζικής επένδυσης στον Πειραιά, χρησιμοποιώντας το ως παράδειγμα «για το πώς επενδύσεις στην υποδομή μπορούν να φέρνουν και άλλες επενδύσεις».

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ, επισήμανε ότι «θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας», αλλά «συνεκτιμάμε όλα τα δεδομένα και έχουμε συνείδηση των δράσεων και αντιδράσεων που υπάρχουν, καθώς οι εξελίξεις ενδιαφέρουν και την ΕΕ και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ». Παράλληλα, σημείωσε ότι η στρατηγική που περικλείει το σχέδιο «Μια Ζώνη - Ενας Δρόμος» μπορεί να συνδυαστεί με τη στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας και απαντώντας στις «αυξανόμενες ανησυχίες» στην Ευρώπη αναφορικά με τις κινεζικές επενδύσεις, είπε πως «επιθυμία μας είναι η ευρωπαϊκή πολιτική να βρει τον τρόπο να συνδιαλλαχτεί θετικά με την κινεζική στρατηγική και να διαμορφωθούν σχέσεις συνεργασίας».


Φ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ