ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια

Σε αγώνα για Ενέργεια - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα καλεί η Οργάνωση του ΚΚΕ, με αφορμή την καταστροφική εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο

Με γοργά βήματα προχωρά η υλοποίηση μιας τεράστιας καταστροφικής επέμβασης στο όρος Βέρμιο. Πρόκειται για το Αιολικό Πάρκο Βερμίου, στα όρια των ΠΕ Κοζάνης και Ημαθίας, στους δήμους Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας, στο οποίο προβλέπεται να εγκατασταθούν 174 ανεμογεννήτριες με δυνατότητα παραγωγής 695 MW, σε έκταση 120.000 στρεμμάτων.

Η «Acciona Ενεργειακή ΑΕ» έχει λάβει άδεια για εγκατάσταση 155 ανεμογεννητριών (Α/Γ), ισχύος 465 MW, η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» για Α/Γ ισχύος 20 MW, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για Α/Γ ισχύος 40 MW και η «RENEX Αιολική Βερμίου» για Α/Γ ισχύος συν 170 MW.

Η Τομεακή Οργάνωση Ημαθίας του ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή της στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια και στην πολιτική καταστροφής του περιβάλλοντος για την κερδοφορία τους.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στις πολλαπλές επιπτώσεις της επέμβασης, όπως στην ιδιωτικοποίηση του φυσικού πλούτου και του ενεργειακού - αιολικού δυναμικού, τα «πράσινα» χαράτσια για το λαό μέσα από την επιβολή τέλους ΑΠΕ, την εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του όρους Βέρμιο. Επίσης την οπτική και ακουστική όχληση από τις ανεμογεννήτριες, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, και σε μια σειρά εγκαταστάσεις.

Το πραγματικό δίλημμα είναι «ανάπτυξη για τα μονοπώλια ή για το λαό;»

Η ΤΟ Ημαθίας αναδεικνύει ότι οι φορείς του δήμου Νάουσας και της Περιφέρειας είναι βασικό στήριγμα στην προώθηση των σχεδίων της αστικής τάξης. «Οι επενδύσεις αυτές, που γίνονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την Ενέργεια (της λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς της Ενέργειας), που με την αντιλαϊκή της πολιτική εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και του ενεργειακού σχεδιασμού σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν αποκλειστικό στόχο να βρουν κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια. Ομως, κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ενέργεια και φτηνή Ενέργεια για το λαό, με προστασία του περιβάλλοντος, δεν συμβιβάζονται», αναφέρει η Οργάνωση και συνεχίζει: «Οι εξελίξεις αναδεικνύουν ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι «ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα». Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.»

Η ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, κάθε μαζικό φορέα, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια αυτά και να παλέψουν για φτηνή και επαρκή Ενέργεια, μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

«Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα, και γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων.

(...) Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Πρέπει άμεσα να γίνει υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να προχωρήσει η ενότητα της εργατικής τάξης και η συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που θα βάλει στην ημερήσια διάταξη τη διέξοδο αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Ταύτιση στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου

Με ταυτίσεις σε μια σειρά από βασικά για το κεφάλαιο ζητήματα έγινε αργά προχτές βράδυ η πρώτη «τηλεμαχία» μεταξύ υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της «κεντροαριστεράς».

Στο πάνελ βρέθηκαν οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Μανιάτης και ο Γ. Ραγκούσης. Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος δεν συμμετείχε λόγω προβλήματος υγείας, ενώ η Φ. Γεννηματά αρνήθηκε να λάβει μέρος στην αναμέτρηση.

Επιγραμματικά, ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε να φτιάξουν κάτι το «εντελώς νέο», να απευθυνθούν στον κόσμο του κέντρου, αλλά και σε όσους φλερτάρουν με τη ΝΔ, και όσους εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μη στήσουν ένα κόμμα «αυστηρής ιδεολογίας», αλλά κόμμα «ανοικτό», με ένωση στο κέντρο από μια σειρά τάσεις των αστικών πολιτικών ρευμάτων, από φιλελεύθερους μέχρι σοσιαλδημοκράτες. Ζήτησε ακόμα να γίνει μείωση κρατικών δαπανών και αυστηρή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ, η οποία να προβλέπει και απομακρύνσεις.

Ο Ν. Ανδρουλάκης έπαιξε με το σκιάχτρο της ανόδου της ακροδεξιάς και τη συντήρηση, προβάλλοντας το χώρο τους ως εναλλακτική απέναντί τους. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση επιζήμια και ζήτησε εκλογές για να πάμε σε άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, όπου θα συμμετάσχει ο νέος φορέας αν πετύχει προγραμματική συμφωνία με το πρώτο κόμμα που να τον ικανοποιεί, διαφορετικά θα είναι στην αντιπολίτευση. Αλλά κι εκεί ακόμα, ως είπε, μπορεί να υπάρχει «συναίνεση» στα «μεγάλα προβλήματα της οικονομίας». Ζήτησε αλλαγές στον εκλογικό νόμο, να σπάσουν μεγάλες περιφέρειες και να υπάρχει μικρότερο, αναλογικό μπόνους, που ταυτόχρονα να εξασφαλίζει την κυβερνητική «σταθερότητα».

Ο Γ. Καμίνης απέκρουσε «τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο μας», λέγοντας ότι πρόδωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών και ότι αποδείχτηκε «αναξιόπιστος» και «αναποτελεσματικός». Επέμεινε να επικρατήσει ο «προγραμματικός λόγος» στον εντός του χώρου τους προεκλογικό διάλογο, εκτιμώντας ότι θα έχει «επιπτώσεις σε όλο το πολιτικό σύστημα». Ζήτησε, εξάλλου, συνεργασία με όλες τις «φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις», λέγοντας ότι «σε κάποια πράγματα μπορούμε να πετύχουμε διακομματική συναίνεση», αναφέροντας ως παραδείγματα ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και το εκλογικό σύστημα.

Ο Γ. Μανιάτης, αφού υπερασπίστηκε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, παρουσιάζοντάς τες ως πατριωτική πράξη ενώ τους καρπώνεται το κεφάλαιο, τόνισε την ευκαιρία γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας, ως παραγωγό και δίαυλο καυσίμου. Ζήτησε αλλαγή του «τρόπου λειτουργίας» του ταμείου που έχει ενταχθεί η προς εκποίηση δημόσια περιουσία.

Τέλος, ο Γ. Ραγκούσης ζήτησε ο νέος φορέας να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση της ΝΔ, «να απελευθερώσουμε την παράταξη από τη ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι δεν υφίσταται αντίστοιχο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι ο χαμένος των εκλογών. Συμφώνησε, εξάλλου, ότι χρειάζεται πολλή δουλειά στο δημόσιο», παραπέμποντας σε αξιολόγηση, κινητικότητα κ.ά.

Αστυνομικές έρευνες για τη δολοφονία του δικηγόρου

Τα κίνητρα των δολοφόνων του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος έπεσε νεκρός το βράδυ της Πέμπτης μέσα στο γραφείο του, στην οδό Ασκληπιού στο κέντρο της Αθήνας, προσπαθεί να εξακριβώσει η Αστυνομία.

Γι' αυτό ερευνώνται οι υποθέσεις που χειριζόταν ο δικηγόρος, ενώ εξετάζονται το κινητό τηλέφωνο, ο υπολογιστής και το αρχείο του θύματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η δολοφονία του συνδέεται με κάποια από τις υποθέσεις που είχε αναλάβει. Τα αποτελέσματα της νεκροτομής αναμένεται να «φωτίσουν» λίγο την υπόθεση, ενώ στον τόπο της δολοφονίας δεν βρέθηκε κάλυκας. Ο δικηγόρος δέχτηκε έναν πυροβολισμό από όπλο μικρού διαμετρήματος δεξιά, κάτω από το στήθος. Επίσης, ερευνάται το σενάριο οι δράστες να είχαν την πρόθεση να τραυματίσουν τον δικηγόρο για να τον εκφοβίσουν και όχι να τον σκοτώσουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δράστες εμφανίστηκαν στο δικηγορικό γραφείο ως πελάτες που ήθελαν να συζητήσουν για υπόθεση που είχε ήδη αναλάβει ο Μ. Ζαφειρόπουλος. Ο 32χρονος συνεργάτης του θύματος, που ήταν μαζί του στο γραφείο την ώρα της δολοφονίας, είχε οδηγήσει τους δράστες, που μιλούσαν σπαστά Ελληνικά, στην αίθουσα συσκέψεων, όταν αυτοί του ζήτησαν να τους αφήσει μόνους και έπειτα από ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μ. Ζαφειρόπουλο, τον πυροβόλησαν και έφυγαν.

Οι δράστες δεν κάλυψαν τα χαρακτηριστικά τους και η Αστυνομία προσπαθεί να τους εντοπίσει από δακτυλικά αποτυπώματα ή γενετικό υλικό. Παράλληλα, οι αρχές αναζητούν υλικό από κάμερες σε σπίτια και καταστήματα της γύρω περιοχής, καθώς στο γραφείο δεν υπήρχε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Σημειώνεται ότι ο Μ. Ζαφειρόπουλος είχε αναλάβει την υπεράσπιση κατηγορουμένου στη δίκη για το σκάνδαλο «Energa» - «Hellas Power» (υπόθεση που έχει ήδη συνδεθεί με ένα «συμβόλαιο θανάτου»), είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, για λογαριασμό του εκδότη και του διευθυντή των «Παραπολιτικών», ενώ είχε υπερασπιστεί τον Θ. Λιακουνάκο και κατηγορούμενο στην υπόθεση με τους «ληστές των χρηματοκιβωτίων».

ΤΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αποχαιρετά» σήμερα τον σ. Ηλία Μπράβο

«Εφυγε» από τη ζωή την Πέμπτη 12/10 ο σ. Ηλίας Μπράβος, σε ηλικία 69 χρόνων. Ο σ. Ηλίας ήταν συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μέλος της ΚΟΒ Κιάτου. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1978 και από τότε υπηρέτησε το Κόμμα από διάφορες χρεώσεις. Η ΤΕ Κορινθίας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι στο Κιάτο, στην εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τους εκτελεσμένους αγωνιστές

Αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., η ΤΕ Εβρου διοργανώνει στα Παλιά Νεκροταφεία Αλεξανδρούπολης πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές, μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αλεξανδρούπολης την περίοδο 1946 - '49. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στο χώρο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου με τα ονόματα των 65 εκτελεσμένων αγωνιστών.

ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Λαμίας από τον ΕΛΑΣ

Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν τις παρακάτω εκδηλώσεις με αφορμή την 18η Οκτώβρη, επέτειο της απελευθέρωσης της Λαμίας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ το 1944:

-- Την Τρίτη 17 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., προβολή για τον ΔΣΕ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Λαμιέων (οδός Λεωνίδου).

-- Την Τετάρτη 18 Οκτώβρη στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Πλ. Λαού, στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου Αρη Βελουχιώτη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του κομμουνιστή Ερνέστο Τσε Γκεβάρα συνδιοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η ΕΔΥΕΘ, την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Για τη ζωή και το έργο του Τσε Γκεβάρα θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, Αποστόλης Σκούφας, ο γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Μόττας, και ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας.

Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ