ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΝΙΔΙ - ΦΥΛΗ
Εργατική - λαϊκή απάντηση στις φιέστες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής για την εγκληματικότητα

Συγκέντρωση αύριο, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Μενιδίου

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Μενίδι
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Μενίδι
Τη φιέστα που ετοιμάζεται να στήσει η δημοτική αρχή Αχαρνών με την κυβέρνηση, αύριο Τετάρτη, με το πρόσχημα της συζήτησης και ενημέρωσης για την «Εγκληματικότητα και Παραβατικότητα στον Δήμο Αχαρνών» και την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, καταγγέλλουν εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς από το Μενίδι και τη Φυλή, οργανώνοντας μάλιστα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Μενιδίου, με σύνθημα «Κόντρα στις φιέστες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής Αχαρνών για την εγκληματικότητα - Οργάνωση και πάλη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα».

«Η παρουσία της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αχαρνών για το ζήτημα της εγκληματικότητας αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων και της νεολαίας της περιοχής και πρέπει να πάρει την εργατική - λαϊκή απάντηση που της αξίζει», σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι φορείς, που τονίζουν πως «η εγκληματικότητα που αναπτύχθηκε και οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας δεν είναι τυχαία. Είναι συγκεκριμένη επιλογή των κυβερνήσεων για να συγκεντρωθεί και να γκετοποιηθεί μακριά από το κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές όπου ζουν φτωχά λαϊκά στρώματα (Μενίδι, Φυλή, Ασπρόπυργος), με στόχο να την ελέγχουν και να την αξιοποιούν. Ας αφήσουν λοιπόν παλιοί (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και "νέοι" (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) διαχειριστές του συστήματος τα κροκοδείλια δάκρυα και το υποκριτικό ενδιαφέρον».

Οι φορείς σημειώνουν ακόμα πως «παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τις δέσμες μέτρων, από τις κυβερνήσεις διαχρονικά και τη σημερινή, τα έντονα λαϊκά προβλήματα είναι εδώ και μάλιστα οξύνονται. Οι προτάσεις της ΝΔ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Τα προβλήματα αυτά θεωρούμε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και αντικειμενικά αποτελούν έδαφος για τη δράση διάφορων εγκληματικών κυκλωμάτων, με χαρακτηριστικό αυτό της διακίνησης των ναρκωτικών που έχει επίκεντρο την περιοχή μας. Αν σε αυτά δεν υπάρξουν μέτρα και λύσεις, τότε το πρόβλημα θα έρχεται και θα επανέρχεται, όσες αστυνομικές εκκαθαρίσεις και εκκενώσεις κι αν διεξαχθούν».

Τονίζουν παράλληλα πως «η εγκληματικότητα δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Συνδέεται με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, έχει - αν όχι τη στήριξη - την ανοχή από κρατικούς μηχανισμούς, καθώς και διάφορες φασιστικές ομάδες που έχουν ανοιχτή διασύνδεση με αυτά τα κυκλώματα.

Γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα με λεία υπέρογκα κέρδη, που είναι πάνω από θρησκεία, χρώμα δέρματος, τόπο καταγωγής των διαπλεκόμενων στις εγκληματικές ενέργειες».

Παράλληλα, σε σχέση με το ρόλο της αστυνομίας, σημειώνουν πως «βασικό ζήτημα είναι ότι ο κεντρικός προσανατολισμός της αστυνομίας δεν είναι η προστασία του εργαζόμενου λαού, του άνεργου, του νέου, από το οργανωμένο έγκλημα, αλλά αντίθετα είναι η ένταση της καταστολής απέναντι σε κάθε αγώνα που αυτοί διεξάγουν», φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τα οξυμένα προβλήματα στα σχολεία της περιοχής, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Καλούμε το λαό και τη νεολαία της περιοχής να συσπειρωθεί στα σωματεία του, τους συλλόγους του, στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος και να διεκδικήσει οργανωμένα μέτρα και λύσεις που να χτυπάνε τη ρίζα του προβλήματος», καταλήγουν στο κάλεσμά τους οι φορείς.

  • Οι φορείς που υπογράφουν το κάλεσμα είναι: Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», Συνδικάτο Οικοδόμων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού (παράρτημα Δυτικής Αθήνας), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού, Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ανω Λιοσίων (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ, παράρτημα Μενιδίου).
Τίμησαν την ηρωική Μάχη της Ηλεκτρικής

Την ηρωική μάχη για την προστασία του εργοστασίου της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι από τους ναζί, που έδωσαν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ τον Οκτώβρη του 1944, δύο μέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, τίμησαν την περασμένη Κυριακή οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ, από κοινού με το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, διοργανώνοντας μαζική εκδήλωση στο μνημείο των 11 πεσόντων, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από την πύλη του σημερινού εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.

Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε- συνεχίζουμε για την ανατροπή - παλεύουμε για τον σοσιαλισμό», που αναγραφόταν στο πανό των Κομματικών Οργανώσεων που κρατούσαν νεολαίοι της ΚΝΕ, δίνοντας και το στίγμα της εκδήλωσης. Ενώ κυρίαρχο ήταν το σύνθημα που βροντοφώναζαν οι συγκεντρωμένοι: «Ενας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στη πρωτοπορία». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της, Νίκος Μαυροκέφαλος.«73 χρόνια πέρασαν από την ηρωική μάχη του ΕΛΑΣ στην Ηλεκτρική, ενταγμένη στο συνολικό σχέδιο του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά. Αποτίνουμε φόρο τιμής στους ηρωικές μαχητές του ΕΛΑΣ, στους δοξασμένους νεκρούς της τάξης μας. Για το ΚΚΕ, για τις οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ και του ΔΣΕ, τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι μνημόσυνα. Είναι εκδηλώσεις απόδοσης των πραγματικών τιμών που αξίζουν σε τέτοιες θυσίες. Είναι εκδηλώσεις ανανέωσης των δεσμών και της απόφασής μας να παλέψουμε για την κοινωνική απελευθέρωση και την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Είναι εκδηλώσεις που μας βοηθούν να μετατρέπουμε την πείρα και τα διδάγματα της ταξικής πάλης, της ιστορίας του Κόμματός μας σε δύναμη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Για τους αγώνες της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της οικοδόμησης της Κοινωνικής Συμμαχίας, που θα ανοίξουν το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ν. Μαυροκέφαλος.

Στο ιστορικό της ημέρας, αλλά και στη διαστρέβλωση των γεγονότων από τα αστικά ΜΜΕ, αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου, Λευτέρης Καλογιαννίδης.

Μετά τις ομιλίες, στο μνημείο κατατέθηκαν στεφάνια από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας, τον Σύλλογο Γυναικών Κερατσινίου, την Ενωση Γονέων Κερατσινίου και τον δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκο.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Καθημερινές και πολύμορφες δραστηριότητες

Κάθε μέρα, σε όλη την Ελλάδα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξεδιπλώνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Συσκέψεις, ομιλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό των Οργανώσεων. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα Τρίτη:

-- Στις 7 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της Χαριλάου, σύσκεψη με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Κώστα Κουκούλα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 5.30 μ.μ., η ΤΕ Ηρακλείου, στον κινηματογράφο «Βιτσέντζος Κορνάρος» (Μαλικούτη 18), παρουσιάζει εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» αφιερωμένες στην Οκτωβριανή Επανάσταση, με ομιλήτρια την Σόσα Φουντούλη, μέλος της ΕΠ Κρήτης. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 6 μ.μ., στη δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας, βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων «Η πορεία των μπολσεβίκων προς την νίκη» και «Από την μαχητική πείρα των μπολσεβίκων», με ομιλητή τον Ευθύμη Δημάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

-- Στις 7 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της Κρήνης, σύσκεψη με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Αριστείδη Θάνο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 5.30 μ.μ., η ΤΕ Ηρακλείου προβάλλει στον κινηματογράφο «Βιτσέντζος Κορνάρος» την ταινία «Οκτώβρης, Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», του Σεργκέι Αϊζενστάιν.

-- Στην Κοζάνη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής, θα προβληθεί βίντεο και θα παρουσιαστεί η διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Αριστείδης Λαμπαδάς, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Κοζάνης.

Την Πέμπτη 19 Οκτώβρη:

-- Στην Καβάλα, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Απόλλων» θα προβληθεί η ταινία «Οκτώβρης» του Σ. Αϊζενστάιν (είσοδος ελεύθερη).

-- Στην Καλαμπάκα, στις 7.30 μ.μ., στο καφενείο «Δούρειος» (δίπλα στο ΚΤΕΛ), εκδήλωση με παρουσίαση της διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ και προβολή ντοκιμαντέρ.

Την Παρασκευή 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ιτέας προβάλλει στο Κυριακοπούλειο την ταινία «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» του Μ. Ντονσκόι, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ν. Οστρόφσκι.

ΒΟΛΟΣ
Εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση

Εκδηλώσεις για τα 73 χρόνια από την Απελευθέρωση του Βόλου διοργανώνουν οι Οργανώσεις Μαγνησίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Πέμπτη 19 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Θα λειτουργήσει έκθεση αρχειακού υλικού από την περίοδο της Κατοχής στο Βόλο και θα ακολουθήσουν ομιλίες και μουσικό πρόγραμμα. Την ίδια μέρα, το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας, θα γίνει κατάθεση στεφανιών και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών στο κτίριο της οδού Αλεξάνδρας - Ιωλκού (φυλακές των Ιταλών και Γερμανών), στην Κίτρινη Αποθήκη και το 6ο χιλιόμετρο Βόλου - Λάρισας.

ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την Απελευθέρωση της Λαμίας

Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν τις παρακάτω εκδηλώσεις με αφορμή την 18η Οκτώβρη, επέτειο Απελευθέρωσης της Λαμίας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, το 1944:

-- Σήμερα, Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., προβολή ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Λαμιέων (οδός Λεωνίδου).

-- Αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής και μνήμης, στην πλατεία Λαού, στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου Αρη Βελουχιώτη.

Συλλυπητήρια

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στον σύντροφο Λάκη Νικητίδη για την απώλεια της μητέρας του, Αλεξάνδρας Νικητίδου.

Η κηδεία θα γίνει σήμερα, Τρίτη 17 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στα νεκροταφεία της Μεγάλης Βρύσης, στο Κιλκίς.

Τα συλλυπητήριά τους στον σύντροφο Λάκη Νικητίδη εκφράζουν οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ανω Πόλης - Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ