ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα απεργία την Παρασκευή στα πρακτορεία Τύπου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 19/10, στο υπουργείο Εργασίας

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου
Σε νέα 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Οπως ανακοίνωσε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η απεργία θα ξεκινήσει την Παρασκευή 20/10 στις 9 π.μ. και θα ολοκληρωθεί την επομένη, την ίδια ώρα.

Μία μέρα πριν, την Πέμπτη 19/10, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 6.30 μ.μ.

Την Παρασκευή δίνουν ραντεβού για την περιφρούρηση της απεργίας στις 8 π.μ., στην πύλη του πρακτορείου «Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία οδηγεί το πρακτορείο «Ευρώπη» σε πτώχευση, αφήνοντας «στον αέρα» 250 εργαζόμενους. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη το σωματείο διεκδικεί: Να μη μείνει κανείς εργαζόμενος της «Ευρώπης» στο δρόμο. Να προσληφθούν όλοι, με όλα τους τα δικαιώματα από την «Αργος» ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει διακίνηση του Τύπου. Υπεράσπιση των θέσεων εργασίας με όλα τα δικαιώματα. Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης τώρα. Οχι στην αντικατάσταση της εργασίας τους από εργολάβους. Αμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου Π. Βενέτα.

Απάντηση στην εργοδοτική επίθεση και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων

Παράλληλα, με αφορμή επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του η εργοδοσία του πρακτορείου «Αργος», σε συγκέντρωση που οργάνωσε η ίδια, το Σωματείο σημειώνει: «Δε μας ξαφνιάζει η προσπάθεια της εργοδοσίας της "Αργος" να επιτεθεί για μια ακόμη φορά, με προκλητικά ψεύδη, στο Σωματείο χρεώνοντάς του προθέσεις που μόνο στη φαντασία της βρίσκονται. Αποδεικνύεται ότι έχουν θορυβηθεί από την εικόνα της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης, όπου αποφασίστηκε η απεργία μας. Εκεί όπου συναντηθήκαμε οι συνάδελφοι της "Αργος" και της "Ευρώπης" με τους εργολαβικούς συναδέλφους, όπου έγινε ακόμα πιο φανερό ότι ο αγώνας είναι κοινός, γιατί είναι κοινός και ο αντίπαλος! Οι συνάδελφοι στην "Αργος" μπορούν πολύ εύκολα να βγάλουν συμπεράσματα, αφού η πραγματικότητα που ζουν τους βοηθάει. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κυριαρχούν, οι συνάδελφοι με μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι πλέον μειοψηφία. Επίσης, ας κοιτάξουν τι πρόσωπο έχουν δείξει οι νέοι επενδυτές, αυτοί που παινεύονται απλόχερα από την εργοδοσία, όπου δραστηριοποιούνται. Μοιράζουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, με μειώσεις μισθών και με όρους που παραπέμπουν σε συνθήκες γαλέρας!».

Το Σωματείο καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση για την πολιτική ενίσχυσης των κερδών των αφεντικών, με τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. «Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας», τονίζει, «όπου θα απαιτήσουμε να μας απαντήσουν για τις ενέργειες που έχουν κάνει για τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων μας, να μη μείνει κανείς στο δρόμο, να χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα στους απλήρωτους συναδέλφους της "Ευρώπης"».

Και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι έχουμε κοινά συμφέροντα και δεν πρέπει να τα ταυτίζουμε με αυτά των εργοδοτών (...) Οι εργαζόμενοι και μόνον αυτοί έχουν την αγωνία για το εάν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα και όχι οι επιχειρηματίες. Αυτοί έχουν εξασφαλίσει, από την δικιά μας εργασία και μόνο, το μέλλον και των δισέγγονών τους. Τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι επιχειρηματίες όταν πιστεύουν ότι δεν τους συμφέρει να τις έχουν. Το είδαμε ξεκάθαρα στην "Ευρώπη", αλλά και σε ένα σωρό επιχειρήσεις του κλάδου μας και άλλων κλάδων. Η τρομοκρατία λοιπόν για το εάν θα φύγει ο επενδυτής ή όχι δεν αφορά τους εργαζόμενους».

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ
Επιβεβαιώνεται η ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους

Τις θέσεις του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΕΔΟΕΑΠ με ευθύνη της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού επαναφέρει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει καταβληθεί η επικουρική σύνταξη για το μήνα Οκτώβρη, αλλά και με αφορμή «την επιλογή κάποιων συναδέλφων να στήσουν σκηνές έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, δηλώνοντας απεργοί πείνας για τη "σωτηρία" του ΕΔΟΕΑΠ».

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει την «ανάγκη οργάνωσης και από τα κάτω, με Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε μέσο, να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους και να πετύχουμε την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, απεργίες, παραστάσεις κ.λπ., κόντρα στην κυβέρνηση, που δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί η αντεργατική - αντισφαλιστική πολιτική της υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Διεκδικώντας λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ τέτοια που να καλύπτει όλες μας τις ασφαλιστικές ανάγκες». Με αυτήν την κατεύθυνση, «με Επιτροπές Αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς», οι εργαζόμενοι να επιβάλουν «στην ΕΣΗΕΑ να οργανώσει πολύμορφους κλιμακούμενους αγώνες».

Δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία και με τη συμβολή του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που της άνοιξε τον δρόμο, έχει πλήρη ευθύνη και για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΔΟΕΑΠ. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στις Ενώσεις πήγε σε συνδιαλλαγή με κυβέρνηση - εργοδοσία, με "προτάσεις", "επαφές" και "μυστικοσυμβούλια", με τον κλάδο στη γωνία. Στη συνέχεια κήρυξε απεργίες - "τουφεκιές στον αέρα", πήρε απαντήσεις χωρίς αντίκρισμα από την κυβέρνηση, έχοντας με την τακτική του οδηγήσει σε αδιέξοδο την υπόθεση, που στραγγαλίζει η αντιασφαλιστική, κυβερνητική, μνημονιακή νομοθεσία».

Να σημειωθεί ότι σήμερα η ΕΣΗΕΑ προσέρχεται σε άλλη μια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τον κλάδο στο περιθώριο...

Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει ότι το διαμορφωμένο αντεργατικό πλαίσιο «επιτρέπει στα αφεντικά να απαιτούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, με καταστρατήγηση κάθε προστασίας τους από την εργοδοτική εκμετάλλευση, με νέο τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, εμπεριέχοντας ακόμη και απειλές».

Υπογραμμίζει ότι η λύση βρίσκεται στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, ενάντια στα αίσχη της εργοδοσίας, για την ανάκτηση των απωλειών. Στην αντεπίθεση του κινήματος στον κλάδο, σε συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτει ξανά το πλαίσιο διεκδικήσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Καμιά περικοπή στις παροχές. Τη μη μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο, με κεφαλαιοποιητικό σύστημα και άνισες παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης. Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Στις παροχές των Ταμείων να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη των Ενώσεων. Καμιά αύξηση του ποσοστού 3% των εισφορών των εργαζομένων. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που να αποκαθιστά τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, με πλήρη κάλυψη των κοινωνικών - ασφαλιστικών αναγκών των ανέργων. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία και να δοθούν πίσω τα κλεμμένα από το «κούρεμα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την Κυριακή η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 22/10, στις 9 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Στη συνέλευση θα συζητηθούν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, καθώς και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Θα εκλεγεί επίσης εφορευτική επιτροπή για τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου.

Το Συνδικάτο στην ανακοίνωση - κάλεσμά του αναφέρεται στο νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης», μεταξύ άλλων με το νέο χτύπημα στην απεργία και τη συλλογική δράση των εργαζομένων. «Ηρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση», επισημαίνει, «η μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση είναι μια πρώτη απάντηση».

«Στις 22 Οκτώβρη συζητάμε και αποφασίζουμε πώς καλύτερα θα οργανώσουμε τους αγώνες», τονίζει το Συνδικάτο, καλώντας τους οικοδόμους σε μαζική συμμετοχή στη συνέλευση. Μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, προτάσσοντας έργα που έχουν να κάνουν με τις άμεσες και πιεστικές ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.). Διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (κατάργηση 13ετίας). Επιδότηση της ανεργίας με 600 ευρώ κι όχι επιδότηση των εργοδοτών με χρήματα των εργαζομένων. Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Γενναία αύξηση του προσωπικού των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Το Συνδικάτο καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις των παραρτημάτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 29/10 έως τις 5/11.

Αγωνιστικό πρόγραμμα στην Αιτωλοακαρνανία

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων και πρωτοβουλιών ενημέρωσης των εργαζομένων αποφάσισε η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Αιτωλοακαρνανίας:

-- Σήμερα Τρίτη, στις 10.30 π.μ., προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Αγρινίου ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο.

-- Αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΠΕ στο Αγρίνιο, με αιτήματα που αφορούν στα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, καθώς και τα ωράρια εργασίας.

-- Την Πέμπτη 23 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., θα γίνει η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου, στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Η Ενωση στηρίζει την απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο για το συνδικαλιστικό νόμο, όταν αυτό έρθει στη Βουλή. Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Πάτρα, τη μέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στο περιφερειακό «αναπτυξιακό συνέδριο» στο τέλος του Οκτώβρη.

  • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί και το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσπρωτίας, την Παρασκευή 27/10, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ