ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραηλινο-αμερικανικές απαιτήσεις προς τους Παλαιστίνιους

Το τείχος που διαιρεί την παλαιστινιακή γη και οι εποικισμοί είναι χαρακτηριστικές πλευρές της ισραηλινής κατοχής
Το τείχος που διαιρεί την παλαιστινιακή γη και οι εποικισμοί είναι χαρακτηριστικές πλευρές της ισραηλινής κατοχής
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, χτες και ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Παλαιστινιακό, Τζέισον Γκρίνμπλατ, απαίτησε από τη «Χαμάς» να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να καταθέσει τα όπλα και να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα κατά των κατοχικών δυνάμεων «εάν είναι να παίξει ρόλο» στην παλαιστινιακή κυβέρνηση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν τη σημασία της προσχώρησης στις αρχές του Κουαρτέτου (για τη Μέση Ανατολή): Κάθε παλαιστινιακή κυβέρνηση οφείλει, χωρίς αμφισημία και κατά απερίφραστο τρόπο, να αναλάβει τη δέσμευση της απόρριψης της βίας, να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, να αποδεχθεί τις συμφωνίες και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τις πλευρές - περιλαμβανομένου του αφοπλισμού των τρομοκρατών - και να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

«Η "Χαμάς" οφείλει να αποδεχθεί τους θεμελιώδεις αυτούς όρους, εάν κληθεί να αναλάβει οποιονδήπτε ρόλο στο πλαίσιο μίας παλαιστινιακής κυβέρνησης», προσθέτει στην ανακοίνωση ο Γκρίνμπλατ, η οποία εξεδόθη από την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ.

Η «Χαμάς» απέρριψε τις απαιτήσεις του Γκρίνμπλατ ως «κατάφωρη ανάμειξη» των ΗΠΑ στις παλαιστινιακές υποθέσεις.

Χτες επίσης, η Γερμανία αποδοκίμασε τα νέα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών να προωθήσουν την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών για Εβραίους έποικους στη Δυτική Οχθη, επισημαίνοντας ότι υποβαθμίζουν τις πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη στη βάση των δύο ανεξάρτητων, βιώσιμων κρατών. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε μάλιστα ότι «κάθε νέα κατοικία ισχυροποιεί την πραγματικότητα του ενός κράτους, στο οποίο (σ.σ. οι κατοχικές αρχές) αρνούνται στους Παλαιστίνιους τη δυνατότητα να ασκήσουν πλήρως τα πολιτικά τους δικαιώματα».

Τα σχέδια για την ανέγερση 3.000 κατοικιών για εποίκους στη Δ. Οχθη αποκάλυψε νωρίτερα έκθεση της ισραηλινής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Peace Now», όπου σημειώνεται πως από την αρχή του χρόνου έχουν ανεγερθεί σε παλαιστινιακά εδάφη 6.742 κατοικίες Εβραίων εποίκων σε σχέση με τις 2.629 το 2016 και τις 1.982 το 2015.

ΤΣΕΧΙΑ
Βουλευτικές εκλογές σε φόντο αστικής αναμόρφωσης

Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στην Τσεχία για την εκλογή 200 βουλευτών, με την προσπάθεια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού να είναι εμφανέστατη, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου της χώρας. Ειδικά ο κυβερνητικός συνασπισμός από το 2013 των σοσιαλδημοκρατών, με τους νεοφιλελεύθερους του μεγιστάνα Αντρέι Μπάμπις και τους Χριστιανοδημοκράτες, έχει γνωρίσει αρκετούς κλυδωνισμούς, και το Μάη του 2017 έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης αλλά διατηρήθηκε, αφού όμως αποπέμφθηκε ο Μπάμπις από υπουργός Οικονομικών. Το όλο θέμα προέκυψε από την απαίτηση κάποιων σοσιαλδημοκρατών βουλευτών με στήριξη και άλλων συντηρητικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, να εξηγήσει ο Μπάμπις τα οικονομικά του εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης.

Ο Μπάμπις, τον οποίο πολλά διεθνή ΜΜΕ εμφανίζουν ως τον «Τσέχο Τραμπ ή Μπερλουσκόνι», επικεφαλής του λαϊκίστικου κόμματος ΑΝΟ (στα Τσέχικα σημαίνει «ναι» και τα αρχικά είναι «δράση ανικανοποίητων πολιτών»), έρχεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις πρώτος με 23 - 25% και ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 12%, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας με 11,4% και στη συνέχεια τα συντηρητικά Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών με 9,2%, το λαϊκίστικο Κόμμα Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας, στο χώρο του αστικού ευρωσκεπτικισμού, του Ιαπωνοτσέχου Τόμιο Οκακούρα με 9%, το επίσης λαϊκίστικο «Πειρατές» με 7,64%, το φιλελεύθερο ΤΟΡ09 με 6,18%, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση με 5, 75% και άλλοι μικρότεροι σχηματισμοί. Το όριο για την είσοδο στην Βουλή είναι στο 5%.

Με βάση τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο, τα αστικά κόμματα είχαν παρεμφερή προγράμματα, με κύριο μέλημα το πώς θα εξασφαλιστούν τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης στο πλαίσιο της ΕΕ, παίρνοντας υπόψη τη γενικευμένη αντίθεση στην ένταξη στο ευρώ που υπάρχει στον πληθυσμό (τελευταία έρευνα καταγράφει το 85% να διαφωνεί). Επίσης το ζήτημα της μετανάστευσης ήταν ένα από τα βασικά θέματα, με δεδομένη τη στάση της τσεχικής κυβέρνησης (μαζί με άλλες στην Κεντρική Ευρώπη στην ομάδα του Βίσεγκραντ - Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία) να μην αποδέχεται τις ποσοστώσεις για υποδοχή προσφύγων και μεταναστών.

Ο Μπάμπις χαρακτηριστικά δηλώνει ότι θέλει «μία σταθερή κυβέρνηση για τη χώρα» αλλά απορρίπτει «συνεργασία με ακραίους». Υπόσχεται μείωση φόρων και περισσότερη ελευθερία κινήσεων για τις επιχειρήσεις, λέει όχι στους μετανάστες και την ένταξη στο ευρώ.

Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι ανοιχτά σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αφού υπάρχει στρατηγική συμφωνία στα βασικότερα ζητήματα - ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας προωθεί μια πολιτική με στόχο, όπως λέει, τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και του λαού, για «μια πιο δίκαιη ανακατανομή του πλούτου», κινούμενο στο πλαίσιο της διαχείρισης του συστήματος και όχι της επαναστατικής ανατροπής του.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Ευρωπαϊκά «διαπιστευτήρια» από Λαϊκό Κόμμα και Κόμμα Ελευθερίας

ΒΙΕΝΝΗ.--

Τις «φιλοευρωπαϊκές» του ιδέες και προθέσεις επιβεβαίωσε και ο νικητής των αυστριακών εκλογών, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (ΟVP), Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Με στόχο την «αναβάθμιση» της Αυστρίας και την επίτευξη ευνοϊκότερων όρων για τους μονοπωλιακούς ομίλους της χώρας, ο Σ. Κουρτς σημείωσε ότι «όχι απλώς βλέπει θετικά την Ευρώπη, αλλά θέλει να συμμετέχει ενεργά». Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ απάντησε πως «δεν χρειάζεται επαλήθευση, γνωρίζει ήδη ότι είναι υπέρ της Ευρώπης».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να αποφασίσουμε για το σχηματισμό κυβέρνησης» και «ενημέρωσα τον πρόεδρο για τις διάφορες επιλογές συνασπισμού». Επίσης, η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε ανεπίσημη συνάντηση Κουρτς με τους Ζ. Κ. Γιούνκερ, Ντ. Τουσκ και την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκ. Μέρκελ, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για μια συγκυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος με το εθνικιστικό Κόμμα Ελευθερίας (FPO) ενόψει και της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ.

Ο Σ. Κουρτς αναμένεται σήμερα να λάβει εντολή από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό Πρόεδρο για να αρχίσει τις διερευνητικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η αυστριακή εφημερίδα «Kurier» αποκάλυψε πως την Τετάρτη το βράδυ ο Κουρτς είχε προσωπική συνάντηση με τον Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε (πρόεδρο του FPO) στο σπίτι του τελευταίου. Εκπρόσωπος του Κουρτς απέφυγε να σχολιάσει την άτυπη συνάντηση, επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι «γίνονται ανεπίσημες συνομιλίες με όλα τα κόμματα».

Ο γγ και ευρωβουλευτής του FPO, Χάραλντ Βιλίμσκι, επανέλαβε και χτες σε δηλώσεις του την απαίτηση του κόμματος να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών ως όρο για να μπει σε κυβέρνηση. Ερωτηθείς αν το Λαϊκό Κόμμα έχει θέσει ως όρο στο FPO μια δέσμευση προς την ΕΕ, απάντησε: «Οι Ελεύθεροι ήταν το πρώτο κόμμα στην Ευρώπη. Εξάλλου το FPO δεν έχει ζητήσει ποτέ την έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ (Oxit)», παρά κάποιες φωνές που έχουν ακουστεί κατά καιρούς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον υποστήριξε ότι η Κίνα ως «ανερχόμενη δύναμη κατά μήκος της Ινδίας ενεργεί ανεύθυνα κατά καιρούς, υποβαθμίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου». Σε ομιλία του για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ινδίας, ο Τίλερσον επέκρινε και τις - όπως είπε - «προκλητικές ενέργειες» της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που - συνέχισε - «αποτελούν μία ευθεία πρόκληση έναντι του διεθνούς δικαίου, αλλά και των κανόνων τους οποίους υπερασπίζονται οι ΗΠΑ και η Ινδία». Αν και οι ΗΠΑ «επιθυμούν μία εποικοδομητική σχέση με την Κίνα», «δεν θα μας περιορίσουν οι κινεζικές προκλήσεις κατά του διεθνούς δικαίου, ούτε η υποβάθμιση της κυριαρχίας γειτονικών χωρών από την Κίνα, που υπονομεύει τις ΗΠΑ και τους φίλους μας», πρόσθεσε.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 58 άτομα σκοτώθηκαν χτες στο Αφγανιστάν, μετά από επίθεση των Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση στη νότια επαρχία Κανταχάρ. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά κυβερνητικών δυνάμεων μέσα σε ένα 48ωρο.

ΡΩΜΗ.-- Οι υπουργοί Εσωτερικών της λεγόμενης «Ομάδας των 7» (ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών) συναντήθηκαν στο ιταλικό νησί Ισκια, με θέμα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και ειδικά των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους», των οποίων η πορεία απασχολεί, ειδικά μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί μια ανακατάληψη και της Ράκα, στη Συρία. Ακόμα, στην ατζέντα τους βρέθηκε και «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στο Διαδίκτυο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εταιρειών «Google», «Facebook», «Twitter» και «Microsoft».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης επί πέντε ώρες σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, αρνούμενος ότι είχε «ανάρμοστες σχέσεις» με τη Ρωσία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Επικαλούμενος ωστόσο σχετικό δικαίωμα των μελών της αμερικανικής κυβέρνησης, αρνήθηκε να συζητήσει «το περιεχόμενο των απόρρητων συζητήσεων». Στο μεταξύ, πιέσεις φαίνεται πως ασκούν υψηλόβαθμα στελέχη της CIA στο Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ προκειμένου να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων κρατικών φακέλων που αφορούν τη δολοφονία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Κένεντι. Η απόφαση των υπευθύνων των Εθνικών Αρχείων αναμένεται έως τις 26 του μήνα.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Στους 42 ανήλθαν χτες οι νεκροί από τις πολυήμερες πυρκαγιές που αποτεφρώνουν τεράστιες δασικές, αγροτικές και κατοικημένες περιοχές της βόρειας Καλιφόρνια. Αρκετά από τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, δίχως να μπορέσουν να ξεφύγουν από τις φλόγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ