ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Απαράδεκτη προσπάθεια απαγόρευσης και παρεμπόδισης των κομμουνιστικών συμβόλων

Χτες και προχτές η αστυνομία επιχείρησε να μπλοκάρει την είσοδο της αποστολής της ΚΝΕ στο χώρο του Φεστιβάλ

Από την εξόρμηση της ΚΝΕ στο χώρο του Φεστιβάλ
Από την εξόρμηση της ΚΝΕ στο χώρο του Φεστιβάλ
Από τη στιγμή που οι αντιπρόσωποι του 19ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών πατάνε το πόδι τους στο Σότσι, αυτό που αντικρίζουν και βιώνουν είναι ένας συνεχής, πρωτοφανής, ασφυκτικός έλεγχος και εκτεταμένη αστυνομοκρατία. Η κυβέρνηση της Ρωσίας, με πρόσχημα την «ασφάλεια» των συμμετεχόντων, έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη επίθεση, ποινικοποιώντας το σοσιαλισμό, απαγορεύοντας κομμουνιστικά σύμβολα (π.χ. το σφυροδρέπανο), αποκλείοντας αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών από το Φεστιβάλ.

Την Τετάρτη, στον πρωινό έλεγχο της αποστολής της ΚΝΕ κατά την είσοδό της στο χώρο του Φεστιβάλ, τα μέλη της ΚΝΕ κρατήθηκαν από την αστυνομία, για μισή ώρα, επειδή είχαν μαζί τους ανακοινώσεις του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, εκδόσεις του Κόμματος και κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο. Η προσπάθεια αυτή της ρωσικής αστυνομίας έπεσε στο κενό, χάρη στην επιμονή των αντιπροσώπων της ΚΝΕ. Ακολούθησε πλατιά εξόρμηση της ΚΝΕ στο χώρο του Φεστιβάλ με χιλιάδες ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκατοντάδες αντίτυπα της διεθνούς έκδοσης του «Οδηγητή» και της Διεθνούς ΚΟΜΕΠ (τεύχος αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση).

Χτες, το... πρωινό «μπλόκο» διήρκεσε δυο ώρες(!) με τη δικαιολογία ότι «είναι παράνομο το σφυροδρέπανο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης στη Ρωσία, ότι είναι επικίνδυνα όσα αναγράφονται». Αμέσως, δεκάδες αντιπρόσωποι από Κομμουνιστικές Νεολαίες βρέθηκαν στο χώρο που κρατούνταν τα μέλη της ΚΝΕ, για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Ταυτόχρονα, στα σεμινάρια που διεξάγονταν εκείνη την ώρα, αμέσως καταδικάστηκε το γεγονός και υπερψηφίστηκε κείμενο αλληλεγγύης από όλους τους παραβρισκόμενους.

Παραθέτουμε ενδεικτικά την απόφαση αλληλεγγύης που υπερψηφίστηκε στο σεμινάριο «Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η επιθετικότητά τους και οι στρατιωτικές τους επεμβάσεις»: «Εμείς οι αντιπρόσωποι του 19ου ΠΦΝΦ που συμμετέχουμε στο σεμινάριο "Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η επιθετικότητά τους και οι στρατιωτικές τους επεμβάσεις", το οποίο πραγματοποιείται στις 19 Οκτώβρη 2017 εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους 10 συντρόφους της ΚΝΕ, καθώς και του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, στους οποίους οι ρώσικες αρχές αρνήθηκαν την έλευση στο σεμινάριο γιατί είχαν στην κατοχή τους υλικά από τις οργανώσεις τους. Καταδικάζουμε αυτήν την άδικη διάκριση και απαιτούμε από τις αρχές να λύσουν το θέμα και να ελευθερώσουν τους συντρόφους μας».

Πρόκειται για απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες που επιχειρούν να αμαυρώσουν τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα και την ιστορική διαδρομή των Φεστιβάλ, που, ως γνωστόν, τα περισσότερα από αυτά έχουν διοργανωθεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Οι εκπρόσωποι της ΚΝΕ παρενέβησαν χτες σε 10 σεμινάρια του Φεστιβάλ για μια σειρά από ζητήματα, καταγγέλλοντας παράλληλα το συγκεκριμένο γεγονός. Αλλωστε, η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή έχει καλέσει με ανακοίνωσή της και τις υπόλοιπες Κομμουνιστικές Νεολαίες και τις αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις της ΠΟΔΝ, να μην υποκύψουν στις πιέσεις «αποπολιτικοποίησης» του ΠΦΝΦ, αλλά να κάνουν το 19ο ΠΦΝΦ γόνιμο χώρο πολιτικής συζήτησης, να τιμηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η 100ή επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις εκπροσώπων του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ

Από τα σεμινάρια για τους νέους εργαζόμενους
Από τα σεμινάρια για τους νέους εργαζόμενους
Προχτές, Τετάρτη, το πρωί, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα: «Οι αντιλαϊκές πολιτικές και οι πολιτικές λιτότητας για την εκμετάλλευση των εργατών - Η πάλη της νεολαίας μαζί με τους εργάτες για το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα εργασίας με δικαιώματα». Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στο Φεστιβάλ παρακολούθησε και παρενέβη στο σεμινάριο, όπου κύριοι ομιλητές ήταν εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κύπρου.

Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, αφού αρχικά καταδίκασε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στις ΗΠΑ και την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς καθώς και τη δίωξη μελών και στελεχών του ΚΚΕ, που συμμετείχαν σε αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στην Κοζάνη, κατά τη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», μετέφερε πλούσια πείρα από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τους κλάδους Τουρισμού, Εμπορίου κ.ά. Τόνισε τα τεράστια ποσοστά ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τις συνέπειες των 4 μνημονίων στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, επισήμανε ότι τα αντεργατικά μέτρα παίρνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, με γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλίων, στην προσπάθεια της διεθνούς οικονομίας να ανακάμψει. Επίσης, ανέδειξε το καθημερινό κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη της Ελλάδας, να παλέψει για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της.

Αντίστοιχα, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ παρευρέθηκαν σε σεμινάριο με θέμα «Η ένταση της μετανάστευσης σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης». Εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στην ομιλία του, κάνοντας μεταξύ άλλων συγκεκριμένη αναφορά στο πώς οι καπιταλιστές αξιοποιούν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, την ένταση της εκμετάλλευσης προκειμένου να μπορέσουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους χτυπώντας τα εργασιακά δικαιώματα, προκάλεσε αρκετές ερωτήσεις από το κοινό σχετικά με το «πώς μπορούν τα εργατικά σωματεία να βοηθήσουν τους μετανάστες», «τι πάλη χρειάζεται σήμερα για να μην αναγκάζεται ένας νέος σήμερα να μεταναστεύσει» κ.ά. Απαντώντας, τόνισε την αναγκαιότητα να κατανοηθεί πως οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και μετέφερε πείρα από την προσπάθεια του ΠΑΜΕ να τους εντάξει στις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος.

Σεμινάριο για φοιτητές

Με συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών έγινε, επίσης την Τετάρτη, σεμινάριο με θέμα «Φοιτητικές οργανώσεις και νέοι φοιτητές». Μετά τις εισηγητικές ομιλίες ακολούθησε πλούσια συζήτηση, όπου συμμετείχαν φοιτητές και συνδικαλιστές από Βραζιλία, Ιταλία, Ν. Αφρική, Παναμά, Μπανγκλαντές κ.α. Μεταφέρθηκαν πείρα από τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος σε αγωνιστική κατεύθυνση, τη μαζικοποίησή του και προβληματισμοί για τη σημερινή του κατάσταση διεθνώς.

Εισηγητικά, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), μίλησε η Μελίνα Ραπτάκη, η οποία σημείωσε ότι «πρέπει οι φοιτητικοί σύλλογοι να είναι εκεί που οι φοιτητές συζητούν για τα προβλήματά τους, οργανώνουν την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά και να αναπτύσσουν πολύπλευρη δραστηριότητα στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, για την εργασιακή προοπτική, το επιστημονικό αντικείμενο κ.τ.λ. Οι φοιτητές να συζητούν για την πραγματική αιτία των προβλημάτων τους, ώστε ο αγώνας τους να έχει συνέχεια, να ενισχύεται η αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης».

Στη συζήτηση που ακολούθησε εκπρόσωπος του ισπανικού Φοιτητικού Μετώπου σημείωσε την ανάγκη για κοινή πάλη φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων, ενώ εκπρόσωπος του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΠΦΝΦ.

Στο σεμινάριο κατατέθηκε από την εκπρόσωπο του ΜΑΣ και εγκρίθηκε από τους παρευρισκόμενους ψήφισμα που δηλώνει: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητικούς συλλόγους και τους φοιτητές που κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης ενάντια στις καταδικαστικές αποφάσεις για την Ηριάννα και τον Περικλή, ήρθαν αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή και την αστυνομική βία. Η καταστολή δε θα περάσει! Ενωμένοι δυναμώνουμε την πάλη για σπουδές και ζωή με δικαιώματα!». Αντίστοιχα, εγκρίθηκαν ψηφίσματα αλληλεγγύης στους φοιτητές στην Ινδία που αντιμετωπίζουν σκληρή καταστολή και στην Παλαιστίνη, όπου η ισραηλινή κατοχική δύναμη στερεί τα δικαιώματά τους.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη ρωσική πρεσβεία

Παρέμβαση στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έκανε χτες το ΚΚΕ, για τα απαράδεκτα εμπόδια που συνάντησε η δράση της ΚΝΕ στο ΠΦΝΦ.

Ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο, στον οποίο υπογράμμισε πως είναι ανεπίτρεπτο να τίθενται εμπόδια στη δράση της αντιπροσωπείας της Νεολαίας του ΚΚΕ στο Σότσι. Επίσης, σε επιστολή που απέστειλε ο Ελ. Βαγενάς στον Β. Μαϊστρένκο, εκφράζει την έντονη δυσφορία του ΚΚΕ για το ότι ρωσικές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την αποστολή της ΚΝΕ κατά την είσοδό της στο χώρο του Φεστιβάλ, επειδή έφερε ανακοινώσεις του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, εκδόσεις του Κόμματος και κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο, και μάλιστα με την αιτιολογία ότι «είναι παράνομο το σφυροδρέπανο».

Οπως σημειώνεται στην επιστολή του ΚΚΕ, παρά το ότι τελικά επετράπη η είσοδος της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στο χώρο του Φεστιβάλ, «αυτό το γεγονός αναμφισβήτητα αμαυρώνει ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό διεθνές γεγονός, που φιλοξενεί φέτος η χώρα σας», και προστίθεται: «Γνωρίζουμε πως ανάλογες απαγορεύσεις σε βάρος του σφυροδρέπανου, άλλων κομμουνιστικών συμβόλων, ακόμη και σε βάρος ΚΚ, υπάρχουν σήμερα στην Ουκρανία, στις χώρες της Βαλτικής, όπου κυριαρχεί μια απαράδεκτη αναθεώρηση της Ιστορίας, γεγονός που έχει καταγγελθεί από επίσημα ρωσικά χείλη. Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε από τους συντρόφους μας, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Σότσι, πως επιδιώχθηκε να τους επιβληθούν ανάλογες απαγορεύσεις και στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το ΚΚΕ με την επιστολή του ζητά από τις ρωσικές αρχές να μην επαναληφθούν ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ