Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Απαράδεκτη προσπάθεια απαγόρευσης και παρεμπόδισης των κομμουνιστικών συμβόλων

Χτες και προχτές η αστυνομία επιχείρησε να μπλοκάρει την είσοδο της αποστολής της ΚΝΕ στο χώρο του Φεστιβάλ

Από την εξόρμηση της ΚΝΕ στο χώρο του Φεστιβάλ
Από την εξόρμηση της ΚΝΕ στο χώρο του Φεστιβάλ
Από τη στιγμή που οι αντιπρόσωποι του 19ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών πατάνε το πόδι τους στο Σότσι, αυτό που αντικρίζουν και βιώνουν είναι ένας συνεχής, πρωτοφανής, ασφυκτικός έλεγχος και εκτεταμένη αστυνομοκρατία. Η κυβέρνηση της Ρωσίας, με πρόσχημα την «ασφάλεια» των συμμετεχόντων, έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη επίθεση, ποινικοποιώντας το σοσιαλισμό, απαγορεύοντας κομμουνιστικά σύμβολα (π.χ. το σφυροδρέπανο), αποκλείοντας αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών από το Φεστιβάλ.

Την Τετάρτη, στον πρωινό έλεγχο της αποστολής της ΚΝΕ κατά την είσοδό της στο χώρο του Φεστιβάλ, τα μέλη της ΚΝΕ κρατήθηκαν από την αστυνομία, για μισή ώρα, επειδή είχαν μαζί τους ανακοινώσεις του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, εκδόσεις του Κόμματος και κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο. Η προσπάθεια αυτή της ρωσικής αστυνομίας έπεσε στο κενό, χάρη στην επιμονή των αντιπροσώπων της ΚΝΕ. Ακολούθησε πλατιά εξόρμηση της ΚΝΕ στο χώρο του Φεστιβάλ με χιλιάδες ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκατοντάδες αντίτυπα της διεθνούς έκδοσης του «Οδηγητή» και της Διεθνούς ΚΟΜΕΠ (τεύχος αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση).

Χτες, το... πρωινό «μπλόκο» διήρκεσε δυο ώρες(!) με τη δικαιολογία ότι «είναι παράνομο το σφυροδρέπανο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης στη Ρωσία, ότι είναι επικίνδυνα όσα αναγράφονται». Αμέσως, δεκάδες αντιπρόσωποι από Κομμουνιστικές Νεολαίες βρέθηκαν στο χώρο που κρατούνταν τα μέλη της ΚΝΕ, για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Ταυτόχρονα, στα σεμινάρια που διεξάγονταν εκείνη την ώρα, αμέσως καταδικάστηκε το γεγονός και υπερψηφίστηκε κείμενο αλληλεγγύης από όλους τους παραβρισκόμενους.

Παραθέτουμε ενδεικτικά την απόφαση αλληλεγγύης που υπερψηφίστηκε στο σεμινάριο «Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η επιθετικότητά τους και οι στρατιωτικές τους επεμβάσεις»: «Εμείς οι αντιπρόσωποι του 19ου ΠΦΝΦ που συμμετέχουμε στο σεμινάριο "Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η επιθετικότητά τους και οι στρατιωτικές τους επεμβάσεις", το οποίο πραγματοποιείται στις 19 Οκτώβρη 2017 εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους 10 συντρόφους της ΚΝΕ, καθώς και του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, στους οποίους οι ρώσικες αρχές αρνήθηκαν την έλευση στο σεμινάριο γιατί είχαν στην κατοχή τους υλικά από τις οργανώσεις τους. Καταδικάζουμε αυτήν την άδικη διάκριση και απαιτούμε από τις αρχές να λύσουν το θέμα και να ελευθερώσουν τους συντρόφους μας».

Πρόκειται για απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες που επιχειρούν να αμαυρώσουν τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα και την ιστορική διαδρομή των Φεστιβάλ, που, ως γνωστόν, τα περισσότερα από αυτά έχουν διοργανωθεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Οι εκπρόσωποι της ΚΝΕ παρενέβησαν χτες σε 10 σεμινάρια του Φεστιβάλ για μια σειρά από ζητήματα, καταγγέλλοντας παράλληλα το συγκεκριμένο γεγονός. Αλλωστε, η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή έχει καλέσει με ανακοίνωσή της και τις υπόλοιπες Κομμουνιστικές Νεολαίες και τις αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις της ΠΟΔΝ, να μην υποκύψουν στις πιέσεις «αποπολιτικοποίησης» του ΠΦΝΦ, αλλά να κάνουν το 19ο ΠΦΝΦ γόνιμο χώρο πολιτικής συζήτησης, να τιμηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η 100ή επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ