Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Κερδοφορία για το κεφάλαιο, εργασιακή ζούγκλα για τους εργαζόμενους

Συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Τροποποίηση ν. 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρμογή στην οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις».

Η «υποδοχή» που επιφύλαξαν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών στο νομοσχέδιο είναι ενδεικτική του περιεχομένου του, αφού με βάση της οδηγίες της ΕΕ παραδίδει με διάφορα μοντέλα, όπως οι ΣΔΙΤ, στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων τη διαχείριση των απορριμάτων, την ανακύκλωση, στρώνει το δρόμο για την καύση, ενώ προβλέπει νέα χαράτσια για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Χαρακτηριστικά, ο Κ. Κωνσταντίνου, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι «ένα καλό βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη» και κυρίως στο «σημαντικό κομμάτι» που ενδιαφέρει άμεσα τον ΣΕΒ, αυτό της «κυκλικής οικονομίας».

Αντίστοιχα, ο Αν. Παντελάκης, σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), αναφέρθηκε στη στήριξη της «τεράστιας προσπάθειας που πρέπει να γίνει, να πιάσουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρ στο θέμα της ανακύκλωσης».

Θετικό - όπως αναμενόταν - βρήκε το νομοσχέδιο και ο Γ. Ράζης, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν μονοπωλιακοί όμιλοι όπως η COCA-COLA, η NESTLE, η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ κ.ά. Η ΕΕΑΑ είναι η πλέον κερδισμένη από το νομοσχέδιο αφού αναβαθμίζεται ο ρόλος της τόσο, ώστε να προβλέπονται ακόμα και πρόστιμα σε βάρος δήμων που θα αρνηθούν να συνεργαστούν.

«Εξω οι επιχειρηματίες από τη διαχείριση των απορριμάτων»

Η «σούπα» χάλασε όταν το λόγο πήρε ο Χρ. Σωκράτης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ν. Ηρακλείου και εργαζόμενος στο Κέντρο Διαλογής Αναλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου. Οπως ανέφερε, το εργοστάσιο, στο οποίο κουμάντο κάνει η ΕΕΑΑ, λειτουργεί με ανάθεση έργου, δηλαδή με εργολάβους, με τους οποίους υπογράφονται διετείς συμβάσεις και που όποτε αλλάζουν οι εργαζόμενοι απολύονται. Ο νέος εργολάβος, αξιοποιώντας το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο, προσλαμβάνει όποιους θέλει, κάθε φορά με χειρότερους όρους, ενώ συνεχώς οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη ακόμα και με πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις (όπως έγινε πριν από δύο χρόνια) για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Οπως ανέφερε, σε δέκα μέρες «λήγει πάλι η διετής σύμβαση του εργολάβου και κανένας δεν μας έχει δώσει καμιά απάντηση, τι θα γίνει με εμάς τους εργαζόμενους».

Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας σημείωσε: «Δουλεύουμε μέσα στα σκουπίδια, στη βρωμιά, στις σύριγγες, στα μικρόβια και στις αρρώστιες. Τα εργατικά ατυχήματα είναι συνεχή. Συνεχώς τρυπιόμαστε από βελόνες και τρέχουμε στα νοσοκομεία. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πάνω από 5 εργατικά ατυχήματα. Παρά τις διαρκείς δικές μας παρεμβάσεις, αλλά και καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, η Τεχνική Επιθεώρηση δεν έχει καταγράψει ούτε μία από τις δεκάδες παραβάσεις, που εμείς έχουμε υποδείξει». Είπε ακόμη πως «παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο της εργασίας μας είναι βαρύ και ανθυγιεινό, εμείς παίρνουμε απλό ένσημο».

Ξεκαθάρισε, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο, ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων να περάσουν σε κρατική διαχείριση και έλεγχο. Να φύγουν οι εργολάβοι και από τα απορρίμματα. Παλεύουμε για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ