ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα μπροστά στο χειμώνα

Πάνω από 300 διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά της Καρύστου, την ώρα που τα μονοπώλια της Ενέργειας έχουν στήσει δεκάδες αιολικά πάρκα στην περιοχή!

Αιολικό πάρκο στην Κάρυστο. Η άλλη όψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι η ενεργειακή φτώχεια του λαού της περιοχής
Αιολικό πάρκο στην Κάρυστο. Η άλλη όψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι η ενεργειακή φτώχεια του λαού της περιοχής
Την ενεργειακή φτώχεια που πλήττει το λαό, που καλείται να χρυσοπληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ανέδειξε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες στη Βουλή και αφορούσε τις πάνω από 300 διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής της Καρύστου και του Μαρμαρίου, ακόμα και στο Εργατικό Κέντρο, και μάλιστα ενόψει του χειμώνα.

Οπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, μία από τις σοβαρές επιπτώσεις της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση, με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ, είναι τα πανάκριβα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Οπως ανέφερε, από το 2009 έως το 2015 «με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με τους φόρους και τα τέλη, όχι μόνο η τιμή της κιλοβατώρας, αυξήθηκαν 147% στη χώρα μας», ενώ η αύξηση «στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσεγγίζει το 100%, ίσως και παραπάνω».

Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε καθεστώς εκτεταμένης ενεργειακής φτώχειας», όταν ειδικά στην Ελλάδα, μία χώρα πλούσια σε ενεργειακές πηγές, θα μπορούσε να είχε διασφαλιστεί πολύ φθηνή Ενέργεια για τα λαϊκά στρώματα και τους επαγγελματίες. Εφερε ως παράδειγμα την περιοχή της Καρύστου, όπου ενώ υπάρχουν δεκάδες αιολικά πάρκα και αναμένεται να φτιαχτούν άλλα 20, «οι κάτοικοι εκεί της περιοχής δεν μπορούν πραγματικά να πληρώσουν. Παρά τις ρυθμίσεις και τις προσπάθειες που γίνονται, δεν τα φέρνουν βόλτα. Και δεν ζητούν να απαλλαγούν. Ζητούν να υπάρξει μια τέτοια αντιμετώπιση ούτως ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους».

Ρώτησε τον υπουργό «να μας πείτε τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε, ώστε άμεσα να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά και στους αυτοαπασχολούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα, να διασφαλιστεί φθηνό και επαρκές ρεύμα για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, εξαλείφοντας συνολικότερα την ενεργειακή φτώχεια, και βεβαίως για τη συγκεκριμένη περίπτωση τι μέτρα μπορείτε να πάρετε ώστε να μειωθούν δραστικά τα υπέρογκα χρέη των λαϊκών στρωμάτων, που προέκυψαν ακριβώς λόγω των υπέρογκων τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η απάντηση του υπουργού - που επιδόθηκε και σε διάφορες «αλχημείες» - έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αφού υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική και τη στρατηγική της ΕΕ για την αγορά Ενέργειας, ανέφερε για παράδειγμα ότι δεν έχουν μεταβληθεί τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους οικιακούς πελάτες από το 2014, προσπερνώντας ωστόσο, όπως του επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ότι «τα τέλη εξακολουθούν και αυξάνονται για τις Ανανεώσιμες Πηγές, για τη διασύνδεση στο δίκτυο, τέλη που πάνε και χρηματοδοτούν τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Ο υπουργός απαρίθμησε επίσης τα διάφορα ημίμετρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, όπως το οικιακό τιμολόγιο, τη ρύθμιση δόσεων κ.ο.κ., ενώ παρουσιάζοντας την υποτιθέμενη «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης για τους απόλυτα εξαθλιωμένους που αφήνει στο διάβα της η αντιλαϊκή πολιτική τους, είπε ότι θα φέρει άμεσα Υπουργική Απόφαση για πιο μειωμένο τιμολόγιο «για όσους παίρνουν Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης», μείωση για την οποία θα παίρνονται υπόψη και... περιουσιακά κριτήρια.

Για τις διακοπές ρεύματος, ο υπουργός ανέφερε ότι επειδή τα χρέη της ΔΕΗ ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ «προωθεί μια προσπάθεια να συγκεντρώσει οφειλές πρωτίστως - και το υπογραμμίζω αυτό - από στρατηγικά κακοπληρωτές», προσθέτοντας ότι «αυτό το μέτρο μπορεί να έχει παρενέργειες». Ειδικά για την Κάρυστο, είπε ότι θα το εξετάσει.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι η κυβέρνηση προφανώς εννοεί ως «στρατηγικούς κακοπληρωτές» τα λαϊκά νοικοκυριά, γιατί για τις επιχειρήσεις υπάρχει ευνοϊκό καθεστώς. Απαίτησε «καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα» και «γενναία ρύθμιση με μείωση των χρεών των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στη ΔΕΗ και αυτή η μείωση των χρεών να είναι σε βάρος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κατάθεση του πρώτου «προστατευόμενου» μάρτυρα, πρώην χρυσαυγίτη

Παρουσία εισαγγελέα και πταισματοδίκη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, μέσω ηχητικού συστήματος τηλεδιάσκεψης και με τη φωνή αλλοιωμένη, κατέθεσε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο πρώτος «προστατευόμενος» μάρτυρας από τους πέντε. Να σημειωθεί ότι η Πολιτική Αγωγή, όπως είχε δηλώσει, δεν εξετάζει τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες, λόγω αντίθεσής της από θέση αρχής στο συγκεκριμένο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, του Ν. 2928/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ο αποκαλούμενος ως «Α» μάρτυρας, που ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής μέχρι το 2013, αναφέρθηκε στις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου που τις ονόμαζαν «εκδρομές» και «βόλτες» και μίλησε για την εκπαίδευση των μελών: «Μας κάνανε στη Μαλακάσα, σε στίβο μάχης πίσω από το στρατόπεδο, στρατιωτική εκπαίδευση αντοχής και πόνου, κομάντο, για να αντέχουμε πολλά, να παλεύουμε και να έχουμε τρόπο διαφυγής. Εγώ είχα πάει τρεις φορές σ' ένα χρόνο. Εκπαιδευτής ήταν κάποιος απόστρατος αξιωματικός. Δυο φορές ήταν μαζί και ο Ρουπακιάς, που είχε αξίωμα, μπορούσε να μπαίνει παντού και να συζητάει τα πάντα με τους "μεγάλους", τους πυρηνάρχες. Είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε και είχε αναλάβει μια φορά να μας δείξει ασκήσεις, πολεμικές τέχνες...». Μάλιστα, μιλώντας για την ιεραρχία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, είπε χαρακτηριστικά ότι «δίνανε το ΟΚ από ψηλά (...) Δεν υπήρχαν τυχαίες επιθέσεις. Ηταν όλες προγραμματισμένες. Ο Μιχαλολιάκος γνώριζε τα πάντα».

Μίλησε για δύο επιθέσεις που συμμετείχε, την μία στον Ρέντη όπου ξυλοκοπήθηκε ένας Πακιστανός και μία στην πλατεία Ιπποδαμείας, όπου χτυπήθηκαν αλλοδαποί και Ελληνες. «Η τακτική που ακολουθούσαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν τακτική μίσους. Είχαμε φτάσει στο σημείο να μην υπολογίζουμε τις οικογένειές μας. Γινόταν πλύση εγκεφάλου», τόνισε. Κατέθεσε επίσης για φυλλάδια για τον ναζισμό που τους έδιναν στη Χρυσή Αυγή.

Αναφέρθηκε στον όρκο της οργάνωσης που «δίνανε και παιδιά 18 χρόνων», αλλά και για τα όπλα που είχαν τα στελέχη των Τοπικών διασκορπισμένα. «Στις Τοπικές κρατούσαν κάποια μαχαίρια και στειλιάρια», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση της προέδρου πώς ήξερε ότι υπήρχαν όπλα ανέφερε: «Οταν οι πυρηνάρχες κλείνονται σ' ένα γραφείο και βάζουν φύλακες απ' έξω, υπάρχουν κάποιοι καλοθελητές που μιλάνε. Ο Πατέλης είχε δύο περίστροφα και το ένα ήταν σαρανταπεντάρι...».

Αναφέρθηκε στο πώς άρχισε να αποστασιοποιείται από τη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι «δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος». Ανέφερε ότι απειλήθηκαν ο ίδιος και η οικογένειά του, μετά την κατάθεσή του στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οπως είπε: «Αυτοί δεν υπολογίζουν ούτε παιδιά ούτε γυναίκες. Εχουν τη ζωή για πέταμα...». Ζήτησε, επίσης, συγγνώμη από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, αναφέροντας ότι εκείνο το βράδυ είχε λάβει μήνυμα για να συμπεριληφθεί στο τάγμα εφόδου, αλλά προφασίστηκε ασθένεια για να μην πάει.

Οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε και τρίτο πρόσωπο στο χώρο που κατέθετε ο μάρτυρας και του υπαγόρευε τις απαντήσεις. Ο ισχυρισμός διαψεύστηκε κατηγορηματικά και από τις δύο δικαστικούς που ήταν παρούσες στον ίδιο χώρο με τον μάρτυρα για να διασφαλίσουν τη διαδικασία. Συνήγοροι της υπεράσπισης δήλωσαν μετά ότι οι δύο δικαστικοί δεν διασφαλίζουν ούτε εγγυώνται τη διαδικασία, ότι δηλαδή ψεύδονται και αποχώρησαν, ζητώντας πραγματογνωμοσύνη της ηχητικής καταγραφής του μάρτυρα.

Τροπολογία στα μέτρα νυν και επίδοξων καναλαρχών

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδιανείμει την «πίτα» του τηλεοπτικού τοπίου ανάμεσα σε παλιά και νέα «τζάκια». Πριν από λίγες μέρες υπερψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία προσφέρει νέες εξυπηρετήσεις σε σημερινούς και επίδοξους καναλάρχες, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό για την κυβέρνηση περιβάλλον. Ολα αυτά σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και του δικαιώματος του λαού για πραγματική ενημέρωση.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, καθώς αυτή, όπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, «εξυπηρετεί κανονικά τους καναλάρχες, νυν και επίδοξους».

Σημείωσε ότι:

-- Καταργούνται οι θεματικές άδειες, για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ και τον έλεγχό τους σε όλο και λιγότερα χέρια, αφού «αυτοί που θα πάρουν τις γενικές άδειες θα έχουν και το κομμάτι της "πίτας", και της διαφημιστικής και της ενημερωτικής. Δηλαδή, οι επτά μόνο».

-- Για δέκα χρόνια δεν θα δοθεί καμία άλλη άδεια. «Αρα, είναι σίγουρο ότι αυτοί οι οποίοι μπήκαν στο παιχνίδι, αυτοί θα παραμείνουν μέχρι τέλους και θα έχουν το κομμάτι της "πίτας"».

-- Διευκολύνεται η συμμετοχή off shore εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο, οι οποίες είναι αδειοδοτημένες από κράτη - μέλη της ΕΕ.

Και αυτά ενώ ισχύουν προηγούμενες ρυθμίσεις που ήραν τον περιορισμό «για την υποχρεωτική σύνθεση των εργαζομένων στο κάθε κανάλι», αφήνοντας ελεύθερα τα χέρια των καναλαρχών να εκβιάζουν εργαζόμενους, να καταργούν ΣΣΕ κ.λπ.

Οπως τόνισε, στη διαπάλη για τον έλεγχο των ΜΜΕ «η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά για να διαμορφώσει ένα τέτοιο περιβάλλον για πιο φιλικά Μέσα ενημέρωσης όσον αφορά τη στήριξη της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής. Αλλωστε, κάθε κυβέρνηση επιδίωκε αυτό με τα ιδιωτικά Μέσα ενημέρωσης, τα Μέσα δηλαδή που βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματιών και τα οποία βεβαίως προβάλλουν τα συμφέροντα και την πολιτική του συστήματος, αποπροσανατολίζουν και χειραγωγούν τον κόσμο, γιατί έτσι και αλλιώς η δημόσια τηλεόραση ανέκαθεν - και παλιά, αλλά και τώρα - είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε στην παρέμβασή του ότι η τροπολογία υπηρετεί μία διαδικασία αναμόρφωσης του χώρου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ουσιαστικής αναδιανομής της «πίτας», κάτι το οποίο ήδη συντελείται την περίοδο που διανύουμε, με εξαγορές, πωλήσεις καναλιών, αλλαγές στις μετοχικές συνθέσεις και με μεγάλα θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους.

«Η κυβέρνηση ευνοεί, υπηρετεί αυτήν την αναδιανομή, προσδοκώντας μάλιστα να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό γι' αυτήν τοπίο, μια νέα διαπλοκή, κάτι το οποίο έκαναν άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις», πρόσθεσε, και εκτίμησε ότι η όλη αντιπαράθεση, πολιτική και επιχειρηματική, που υπήρχε την προηγούμενη περίοδο, καταλήγει σε έναν συμβιβασμό. «Το σίγουρο είναι ότι αυτή η αναμόρφωση δεν έχει καμία σχέση ούτε με την πραγματική ενημέρωση και ψυχαγωγία για το λαό ούτε με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», κατέληξε.

ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελληνες και μετανάστες ενάντια στον καπιταλισμό

Την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., στη Νίκαια, στη «Μηχανική Καλλιέργεια» (Θηβών 245), η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά».

Θα μιλήσει ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ