Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροπολογία στα μέτρα νυν και επίδοξων καναλαρχών

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδιανείμει την «πίτα» του τηλεοπτικού τοπίου ανάμεσα σε παλιά και νέα «τζάκια». Πριν από λίγες μέρες υπερψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία προσφέρει νέες εξυπηρετήσεις σε σημερινούς και επίδοξους καναλάρχες, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό για την κυβέρνηση περιβάλλον. Ολα αυτά σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και του δικαιώματος του λαού για πραγματική ενημέρωση.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, καθώς αυτή, όπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, «εξυπηρετεί κανονικά τους καναλάρχες, νυν και επίδοξους».

Σημείωσε ότι:

-- Καταργούνται οι θεματικές άδειες, για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ και τον έλεγχό τους σε όλο και λιγότερα χέρια, αφού «αυτοί που θα πάρουν τις γενικές άδειες θα έχουν και το κομμάτι της "πίτας", και της διαφημιστικής και της ενημερωτικής. Δηλαδή, οι επτά μόνο».

-- Για δέκα χρόνια δεν θα δοθεί καμία άλλη άδεια. «Αρα, είναι σίγουρο ότι αυτοί οι οποίοι μπήκαν στο παιχνίδι, αυτοί θα παραμείνουν μέχρι τέλους και θα έχουν το κομμάτι της "πίτας"».

-- Διευκολύνεται η συμμετοχή off shore εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο, οι οποίες είναι αδειοδοτημένες από κράτη - μέλη της ΕΕ.

Και αυτά ενώ ισχύουν προηγούμενες ρυθμίσεις που ήραν τον περιορισμό «για την υποχρεωτική σύνθεση των εργαζομένων στο κάθε κανάλι», αφήνοντας ελεύθερα τα χέρια των καναλαρχών να εκβιάζουν εργαζόμενους, να καταργούν ΣΣΕ κ.λπ.

Οπως τόνισε, στη διαπάλη για τον έλεγχο των ΜΜΕ «η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά για να διαμορφώσει ένα τέτοιο περιβάλλον για πιο φιλικά Μέσα ενημέρωσης όσον αφορά τη στήριξη της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής. Αλλωστε, κάθε κυβέρνηση επιδίωκε αυτό με τα ιδιωτικά Μέσα ενημέρωσης, τα Μέσα δηλαδή που βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματιών και τα οποία βεβαίως προβάλλουν τα συμφέροντα και την πολιτική του συστήματος, αποπροσανατολίζουν και χειραγωγούν τον κόσμο, γιατί έτσι και αλλιώς η δημόσια τηλεόραση ανέκαθεν - και παλιά, αλλά και τώρα - είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε στην παρέμβασή του ότι η τροπολογία υπηρετεί μία διαδικασία αναμόρφωσης του χώρου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ουσιαστικής αναδιανομής της «πίτας», κάτι το οποίο ήδη συντελείται την περίοδο που διανύουμε, με εξαγορές, πωλήσεις καναλιών, αλλαγές στις μετοχικές συνθέσεις και με μεγάλα θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους.

«Η κυβέρνηση ευνοεί, υπηρετεί αυτήν την αναδιανομή, προσδοκώντας μάλιστα να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό γι' αυτήν τοπίο, μια νέα διαπλοκή, κάτι το οποίο έκαναν άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις», πρόσθεσε, και εκτίμησε ότι η όλη αντιπαράθεση, πολιτική και επιχειρηματική, που υπήρχε την προηγούμενη περίοδο, καταλήγει σε έναν συμβιβασμό. «Το σίγουρο είναι ότι αυτή η αναμόρφωση δεν έχει καμία σχέση ούτε με την πραγματική ενημέρωση και ψυχαγωγία για το λαό ούτε με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ