Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα μπροστά στο χειμώνα

Πάνω από 300 διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά της Καρύστου, την ώρα που τα μονοπώλια της Ενέργειας έχουν στήσει δεκάδες αιολικά πάρκα στην περιοχή!

Αιολικό πάρκο στην Κάρυστο. Η άλλη όψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι η ενεργειακή φτώχεια του λαού της περιοχής
Αιολικό πάρκο στην Κάρυστο. Η άλλη όψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι η ενεργειακή φτώχεια του λαού της περιοχής
Την ενεργειακή φτώχεια που πλήττει το λαό, που καλείται να χρυσοπληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ανέδειξε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες στη Βουλή και αφορούσε τις πάνω από 300 διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής της Καρύστου και του Μαρμαρίου, ακόμα και στο Εργατικό Κέντρο, και μάλιστα ενόψει του χειμώνα.

Οπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, μία από τις σοβαρές επιπτώσεις της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση, με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ, είναι τα πανάκριβα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Οπως ανέφερε, από το 2009 έως το 2015 «με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με τους φόρους και τα τέλη, όχι μόνο η τιμή της κιλοβατώρας, αυξήθηκαν 147% στη χώρα μας», ενώ η αύξηση «στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσεγγίζει το 100%, ίσως και παραπάνω».

Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε καθεστώς εκτεταμένης ενεργειακής φτώχειας», όταν ειδικά στην Ελλάδα, μία χώρα πλούσια σε ενεργειακές πηγές, θα μπορούσε να είχε διασφαλιστεί πολύ φθηνή Ενέργεια για τα λαϊκά στρώματα και τους επαγγελματίες. Εφερε ως παράδειγμα την περιοχή της Καρύστου, όπου ενώ υπάρχουν δεκάδες αιολικά πάρκα και αναμένεται να φτιαχτούν άλλα 20, «οι κάτοικοι εκεί της περιοχής δεν μπορούν πραγματικά να πληρώσουν. Παρά τις ρυθμίσεις και τις προσπάθειες που γίνονται, δεν τα φέρνουν βόλτα. Και δεν ζητούν να απαλλαγούν. Ζητούν να υπάρξει μια τέτοια αντιμετώπιση ούτως ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους».

Ρώτησε τον υπουργό «να μας πείτε τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε, ώστε άμεσα να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά και στους αυτοαπασχολούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα, να διασφαλιστεί φθηνό και επαρκές ρεύμα για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, εξαλείφοντας συνολικότερα την ενεργειακή φτώχεια, και βεβαίως για τη συγκεκριμένη περίπτωση τι μέτρα μπορείτε να πάρετε ώστε να μειωθούν δραστικά τα υπέρογκα χρέη των λαϊκών στρωμάτων, που προέκυψαν ακριβώς λόγω των υπέρογκων τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η απάντηση του υπουργού - που επιδόθηκε και σε διάφορες «αλχημείες» - έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αφού υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική και τη στρατηγική της ΕΕ για την αγορά Ενέργειας, ανέφερε για παράδειγμα ότι δεν έχουν μεταβληθεί τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους οικιακούς πελάτες από το 2014, προσπερνώντας ωστόσο, όπως του επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ότι «τα τέλη εξακολουθούν και αυξάνονται για τις Ανανεώσιμες Πηγές, για τη διασύνδεση στο δίκτυο, τέλη που πάνε και χρηματοδοτούν τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Ο υπουργός απαρίθμησε επίσης τα διάφορα ημίμετρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, όπως το οικιακό τιμολόγιο, τη ρύθμιση δόσεων κ.ο.κ., ενώ παρουσιάζοντας την υποτιθέμενη «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης για τους απόλυτα εξαθλιωμένους που αφήνει στο διάβα της η αντιλαϊκή πολιτική τους, είπε ότι θα φέρει άμεσα Υπουργική Απόφαση για πιο μειωμένο τιμολόγιο «για όσους παίρνουν Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης», μείωση για την οποία θα παίρνονται υπόψη και... περιουσιακά κριτήρια.

Για τις διακοπές ρεύματος, ο υπουργός ανέφερε ότι επειδή τα χρέη της ΔΕΗ ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ «προωθεί μια προσπάθεια να συγκεντρώσει οφειλές πρωτίστως - και το υπογραμμίζω αυτό - από στρατηγικά κακοπληρωτές», προσθέτοντας ότι «αυτό το μέτρο μπορεί να έχει παρενέργειες». Ειδικά για την Κάρυστο, είπε ότι θα το εξετάσει.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι η κυβέρνηση προφανώς εννοεί ως «στρατηγικούς κακοπληρωτές» τα λαϊκά νοικοκυριά, γιατί για τις επιχειρήσεις υπάρχει ευνοϊκό καθεστώς. Απαίτησε «καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα» και «γενναία ρύθμιση με μείωση των χρεών των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στη ΔΕΗ και αυτή η μείωση των χρεών να είναι σε βάρος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ