ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Στο επίκεντρο της ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή

Ο Ιρανός Πρόεδρος Ροχανί καταγγέλλει τη σαουδαραβική μοναρχία για «πρωτοφανείς παρεμβάσεις» στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών

Από τη συνάντηση της Αμερικανίδας πρέσβειρας με τον αρχηγό του στρατού του Λιβάνου
Από τη συνάντηση της Αμερικανίδας πρέσβειρας με τον αρχηγό του στρατού του Λιβάνου
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρέσβεις χωρών της ΕΕ στο Λίβανο επιχείρησαν χτες να εκτονώσουν, με ανακοινώσεις, την επικίνδυνη όξυνση της πολιτικής έντασης που προκαλεί στη χώρα η (ανακοινωθείσα στη Σαουδική Αραβία) αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Σαΐντ Χαρίρι και οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις Σαουδαράβων υπουργών περί «ενεργειών» του Λιβάνου και της «Χεζμπολάχ» που μπορεί να θεωρηθούν «πράξη πολέμου».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, ερωτηθείσα για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βηρυτό, δήλωσε ότι ο Λίβανος «παραμένει ισχυρός εταίρος των ΗΠΑ», εκφράζοντας την υποστήριξή της «στους νόμιμους θεσμούς του λιβανέζικου κράτους». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι για τις ΗΠΑ η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» είναι «τρομοκρατική», μολονότι αυτή συμμετέχει στη βουλή και στην κυβέρνηση. Επιπλέον, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Λίβανο Ελίζαμπεθ Ρίτσαρντ δήλωσε χτες πως οι ΗΠΑ «παραμένουν αφοσιωμένες σε ένα σταθερό, ασφαλές, δημοκρατικό και ευημερούντα Λίβανο», στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον διοικητή των λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Τζόζεφ Αούν, με αφορμή τη χορήγηση 43.000.000 δολαρίων από τις ΗΠΑ για συνοριακές επιχειρήσεις του λιβανέζικου στρατού.

Το ίδιο 24ωρο, οι πρέσβεις χωρών - μελών της ΕΕ εξέδωσαν ανακοίνωση, εκφράζοντας ομοίως την υποστήριξή τους «στη συνέχιση της ενότητας, της σταθερότητας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας του Λιβάνου και του λαού του».

Αίσθηση προκάλεσε χτες η εμφάνιση αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Λίβανο, η οποία συναντήθηκε με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μισέλ Αούν στο προεδρικό Μέγαρο, επισημαίνοντας ότι «στηρίζει οικονομικά και χρηματοπιστωτικά το Λίβανο» με χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντιδράσεις από Ιράν και Αραβικό Σύνδεσμο

Ενδιαφέρον είχαν, παράλληλα, η χτεσινή παρέμβαση του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί για τις εξελίξεις στο Λίβανο και οι «βολές» που έριξε στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την για «πρωτοφανείς προσπάθειες ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις» χώρας της περιοχής. Αναρωτήθηκε για τα οφέλη που προσδοκά η μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας «δείχνοντας εχθρότητα στους λαούς της περιοχής» και την κάλεσε «να επιλέξει τη φιλία», τονίζοντας (σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ISNA): «Σφάλλετε εάν νομίζετε ότι το Ιράν δεν είναι φίλος σας και ότι είναι φίλοι σας οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Αυτό είναι στρατηγικά κακός υπολογισμός!». Σε επόμενο σημείο εξέφρασε την ελπίδα πως ο Λίβανος δεν θα μεταβληθεί σε «πεδίο σύγκρουσης ξένων δυνάμεων», ούτε θα δώσει την αφορμή «για την επανεμφάνιση τρομοκρατών» τζιχαντιστών.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμούλ Γκέιτ εξέφρασε την υποστήριξή του στην «ασφάλεια» της Σαουδικής Αραβίας, με αφορμή την πρόσφατη ρίψη βαλλιστικού πυραύλου από Υεμενίτες αντικαθεστωτικούς Χούτι κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία. Πρόσθεσε μάλιστα (σύμφωνα με το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια») ότι «οι ιρανικές επεμβάσεις σε αραβικές χώρες είναι μη ανεκτές και απαράδεκτες».

Δεν περνά επίσης απαρατήρητη η χτεσινή σιωπή Σαουδαράβων αξιωματούχων σε σχέση με τις εξελίξεις στο Λίβανο, ούτε η απόφαση ηγετικών στελεχών της «Χεζμπολάχ» και του Λιβανέζου Προέδρου να μην απαντήσουν στις προχτεσινές κατηγορίες του Ριάντ περί ενεργειών του Λιβάνου και της «Χεζμπολάχ» που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «εχθρικές» ή «κήρυξη πολέμου».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδια για τις επόμενες κινήσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι επόμενες φάσεις της δυτικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, μετά την ήττα και την υποχώρηση των τζιχαντιστών από τα περισσότερα πεδία συγκρούσεων, αναμένεται να τεθούν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο Συνόδου υπουργών και αξιωματούχων περίπου 60 χωρών που συμμετέχουν στον «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Πρωταγωνιστικό ρόλο στη Σύνοδο αναμένεται να παίξει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, που και χτες συμμετείχε στη ΝΑΤΟική Σύνοδο ομολόγων του, για τις επεμβάσεις όχι μόνο στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και στο Αφγανιστάν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μάτις τόνισε ότι μετά τις πρόσφατες ανακαταλήψεις της συριακής πόλης Ράκα και της ιρακινής Μοσούλης σε βάρος των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται το «τι θα γίνει μετά» την ήττα των τζιχαντιστών. Απέφυγε να αναφερθεί στα επόμενα σχέδια και κινήσεις, ισχυριζόμενος πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στηρίζουν τις επικείμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη «για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Συρία». Δεν έκανε καμία νύξη για τις παράλληλες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις που προωθούν Ρωσία - Ιράν - Τουρκία στην Αστάνα του Καζακστάν, ούτε για τη σύγκλιση ενός «Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου» που ετοιμάζει για το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη η ρωσική κυβέρνηση στο Σότσι.

Στο «μετά» τις ανακαταλήψεις εδαφών σε Συρία και Ιράκ αναφέρθηκε προχτές και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας: «Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που έλεγχε το "ΙΚ" έχει απελευθερωθεί. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτό δεν θα σημάνει το τέλος της μάχης κατά του "ΙΚ", διότι αποτελεί παγκόσμια απειλή (...) Το βλέπουμε στους δρόμους μας, όπου το "ΙΚ" οργανώνει και ενθαρρύνει επιθέσεις».

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι στις 13 του μηνός θα συναντηθούν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων και τις εξελίξεις στη Συρία και την εκεί συνεργασία τους με το Ιράν, καθώς οι τρεις χώρες είναι εγγυήτριες της εκεχειρίας.

Θετική η Δαμασκός σε πρόσκληση διαλόγου

Την προθυμία της συριακής κυβέρνησης να συμμετάσχει στη ρωσική πρόσκληση για τη σύγκληση ενός «Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου» στο Σότσι τις επόμενες βδομάδες εξέφρασε χτες σε συνέντευξή της στο αραβικό δίκτυο «Αλ Μαγιαντίν» η στενή σύμβουλος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν.

Η σύμβουλος του Ασαντ πρόσθεσε ότι η Δαμασκός αντιτίθεται στην ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και ότι επιφυλάσσεται να αντιμετωπίσει το θέμα «στον κατάλληλο χρόνο». Σε άλλο σημείο, εκτίμησε ότι «το Ισραήλ συνειδητοποιεί πως ο άξονας αντίστασης έγινε ισχυρότερος» και ότι δεν θα ρισκάρει νέα επίθεση στη Συρία, διαβεβαιώνοντας ότι και σε αυτήν την περίπτωση «η χώρα δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της κατά των ισραηλινών σχεδίων». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Ράκα, τονίζοντας ότι κατέστρεψαν εντελώς την πόλη και ότι το γεγονός αυτό αποσιώπησαν εντελώς τα δυτικά ΜΜΕ.

Υπέρ της εκπαίδευσης Κούρδων ο Γκάμπριελ

Οι εξελίξεις στη Συρία δεν είναι οι μόνες που απασχολούν Δυτικούς ιμπεριαλιστές, αλλά και εκείνες στο γειτονικό Ιράκ. Το βράδυ της Τρίτης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προέτρεψε τη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή να παρατείνει την αποστολή εκπαίδευσης των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ, κρίνοντας ότι αν αποσυρόταν η γερμανική δύναμη αυτό θα έστελνε «λάθος μήνυμα» και θα αύξανε τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέος εμφύλιος πόλεμος.

ΗΠΑ
Νέα στοιχεία για τις μυστικές υπηρεσίες και το ρόλο της Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες πληροφορίες σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ για τον πιθανό ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στις περσινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές δημοσιοποίησαν χτες αμερικανικά δίκτυα όπως το NBC και το CNN, επικαλούμενα «πολλές πηγές».

Τα ρεπορτάζ των δικτύων αναφέρουν ότι ο σημερινός διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο συναντήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη «έπειτα από εντολή του Τραμπ» με τον Γουίλιαμ Μπίνεϊ, πρώην υπάλληλο της NSA (αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας), που υποστήριζε ότι δεν ήταν Ρώσοι χάκερς αυτοί που έβαλαν στο χέρι μέρος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά «εσωτερική υπόθεση», ήταν δηλαδή δουλειά αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Μπίνεϊ (που έφυγε από την NSA το 2000, καταγγέλλοντας έκτοτε τις μυστικές υπηρεσίες για καταπάτηση του Συντάγματος), επιβεβαίωσε στο CNN ότι συναντήθηκε με τον Μάικ Πομπέο στις 24 Οκτώβρη, μολονότι στις αρχές του έτους έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστήριζε ότι η Ρωσία είχε εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η CIA, πάντως, ανακοίνωσε ότι ο Πομπέο «υποστηρίζει και υποστήριζε πάντα το πόρισμα της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών», που δημοσιεύθηκε το Γενάρη.

Από την μεριά του, ο Τραμπ έχει πολλές φορές αμφισβητήσει την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία, εξακολουθώντας να εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Εκλογές

Με φόντο τα παραπάνω και τους πρώτους απολογισμούς από τον πρώτο χρόνο εκλογής του Τραμπ στην προεδρία, ανακοινώθηκαν χτες τα ξημερώματα τα αποτελέσματα των δημοτικών και πολιτειακών εκλογών. Σε μία πρώτη «ανάγνωση», οι Δημοκρατικοί φαίνεται πως ήταν οι πιο «κερδισμένοι», με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την πανηγυρική επανεκλογή του Δημοκρατικού δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο (με το 64,7% των ψήφων, έναντι 29,5% της Ελληνοκουβανής αντιπάλου του, Νικόλ Μαλιοτάκις), την εκλογή του Δημοκρατικού Ραλφ Νόρθαμ στη θέση του κυβερνήτη της Βιρτζίνια και του επίσης Δημοκρατικού Φιλ Μέρφι στην Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ.

ΗΠΑ
Ενίσχυση αντικουβανικών κυρώσεων

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις συναλλαγές των ΗΠΑ με την Κούβα, ενισχύοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στο νησί, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Ιούνη να αναιρέσει την πολιτική του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, για τη «χαλάρωση» του αποκλεισμού. Βεβαίως, η τακτική και των δύο, αν και από άλλες διαδρομές, αποσκοπεί στην πάγια επιδίωξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να τελειώσει με ό,τι κατακτήσεις έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέτρα που τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή απαγορεύουν τις συναλλαγές Αμερικανών πολιτών με επιχειρήσεις που ανήκουν «στο στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας της Κούβας». Παράλληλα, μπαίνουν μεγαλύτεροι περιορισμοί στα ταξίδια από Αμερικανούς πολίτες στο νησί, ειδικά στα λεγόμενα εκπαιδευτικά ή ακαδημαϊκά ταξίδια, όπου τους συμμετέχοντες πρέπει να συνοδεύει υπεύθυνος από τον αναγνωρισμένο από το αμερικανικό κράτος οργανισμό. Ταυτόχρονα, παροτρύνονται όσοι ταξιδεύουν στην Κούβα να ενισχύουν τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Τα μέτρα αυτά έρχονται μια βδομάδα μετά τη νέα παγκόσμια καταδίκη του πολύμορφου αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ, που συγκέντρωσε τη στήριξη 191 από τα 193 κράτη (μόνο ΗΠΑ και Ισραήλ καταψήφισαν το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η Κούβα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ