ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζεται η κατάθεση του πρώτου «προστατευόμενου» μάρτυρα

Συνεχίστηκε χτες παρουσία εισαγγελέα και πταισματοδίκη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, μέσω ηχητικού συστήματος τηλεδιάσκεψης και με τη φωνή αλλοιωμένη, η κατάθεση στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, του πρώτου «προστατευόμενου» μάρτυρα από τους πέντε.

Νωρίτερα, από τους υπερασπιστές των χρυσαυγιτών χαρακτηρίστηκε ως «ατυχές γεγονός» το ότι στην προηγούμενη δικάσιμο ισχυρίστηκαν πως υπήρχε και τρίτο πρόσωπο στο χώρο που κατέθετε ο μάρτυρας και του υπαγόρευε τις απαντήσεις. Παρ' όλα αυτά, έκαναν λόγο για «ψείρες» (σ.σ. μικροσυσκευές επικοινωνίας) που μπορεί να έχει ο μάρτυρας και να του υποβάλλουν τις απαντήσεις και επανέφεραν τα αιτήματα για βιντεοσκόπηση του χώρου εξέτασης, χωρίς να φαίνεται ο μάρτυρας, για μεταφορά του χώρου που καταθέτει στις φυλακές Κορυδαλλού και για μαγνητοφώνηση της κατάθεσής του. Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα.

Να σημειωθεί ότι ο αποκαλούμενος ως «Α» μάρτυρας, που έχει δηλώσει ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής μέχρι το 2013, έκανε λόγο και χτες, στην κατάθεσή του, για «στρατιωτικού τύπου» οργάνωση με σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση, που έλαβε και ο ίδιος ως μέλος της Χρυσής Αυγής. Επανέλαβε, επίσης, ότι ο φάκελος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα με τις καταθέσεις των μαρτύρων είχε πάει στα γραφεία της Νίκαιας και του Πειραιά, «όλος, σε φωτοτυπίες», προτού ακόμα τελειώσουν οι καταθέσεις.

Επτά χρόνια με αναστολή για την άγρια επίθεση στον φοιτητή

Το πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, Χρήστος Ζέρβας, καταδικάστηκε χτες σε 7 χρόνια κάθειρξης με ανασταλτικό χαρακτήρα για ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ενώπιον του Δ' Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Χρ. Ζέρβας δικάστηκε με τις κατηγορίες της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, που μετατράπηκε από το δικαστήριο σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη και της ληστείας κατά συναυτουργία, για την τσάντα που αφαίρεσαν οι δράστες και περιείχε φωτογραφική κάμερα, κινητό και κλειδιά.

Το δικαστήριο αναγνώρισε την ενοχή του Ζέρβα για τη ληστεία και την οργάνωση της επίθεσης κατά του φοιτητή. Ο χρυσαυγίτης Ζέρβας θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ και δηλώνοντας παρουσία στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του κάθε 1η και 15 του μήνα έως την εκδίκαση της υπόθεσής του, στο Εφετείο.

Υπενθυμίζουμε ότι το μεσημέρι της 31/3/2017, ο Αλέξης Λάζαρης υπέστη δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, απλώς και μόνο διότι έτυχε να περνάει έξω από τα κεντρικά γραφεία της και η εμφάνισή του να ταιριάζει στο «προφίλ» όσων η ναζιστική οργάνωση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους.

Ο Ζέρβας αναγνωρίστηκε και από το ίδιο το θύμα, πέραν πάσης αμφιβολίας, αλλά και από αυτόπτες μάρτυρες. Είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής, στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, πρώην υπάλληλός τους στη Βουλή, πυρηνάρχης Αμπελοκήπων και «υπεύθυνος ασφαλείας» των γραφείων στη Μεσογείων, δηλαδή υπεύθυνος για τη δράση του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στον φοιτητή.

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Προς εκλογές για τη διαχείριση σε όφελος του κεφαλαίου

Η βασική στόχευση για κάλυψη ενός χώρου στο αστικό πολιτικό σκηνικό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ενοποίηση διάσπαρτων δυνάμεων, ώστε να παρουσιάσουν έναν υπολογίσιμο «τρίτο πόλο» αστικής διακυβέρνησης, αναδείχτηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η λεγόμενη Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών για την εκλογή επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της «κεντροαριστεράς», ενόψει και του πρώτου γύρου των εκλογών αυτήν την Κυριακή.

Οπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ν. Αλιβιζάτος, είναι μεν μια «πρωτοτυπία» το γεγονός ότι πρώτα αναδεικνύεται ο επικεφαλής και μετά διαμορφώνεται το κόμμα, ωστόσο το παρουσίασε ως αναγκαιότητα για τη στράτευση λαϊκών στρωμάτων στους κοινούς στόχους, καθώς «ζητούμενο ήταν να ξεφύγουμε από το παιχνίδι των μηχανισμών για το ιδρυτικό συνέδριο. Θα γινόταν έτσι διαδικασία εκτός κοινής γνώμης, διαδικασία μηχανισμών, όπου για την εκπροσώπηση θα πηγαίναμε στο "το ΠΑΣΟΚ θα έχει τόσους συνέδρους, το Ποτάμι τόσους, οι άλλοι τόσους" κ.λπ.».

Πρόσθεσε ότι με τους 9 υποψήφιους, τις καταβολές και τα επιμέρους πολιτικά χαρακτηριστικά τους, κάλυψαν όλο το χώρο ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε ως «κραυγαλέες απουσίες» στην όλη διαδικασία και τις συζητήσεις, αυτές από Ωρα Αποφάσεων (Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης) και Ευ. Βενιζέλο, «με τον οποίο, όμως», έσπευσε να συμπληρώσει, «μιλάμε και στηρίζει την προσπάθεια. Αρα μπορούμε να πούμε ότι ο κατακερματισμός του χώρου μας αντιμετωπίζεται», συμπέρανε.

Εβαλε ως πρόβλημα που αντιμετώπισαν την ίση μεταχείριση των υποψηφίων. Στηλίτευσε την εκτύπωση ψηφοδελτίων που επιχειρήθηκε από κάποιους, χωρίς να κατονομάσει ποιους, μιλώντας ξανά για «μηχανισμούς».

Φάνηκε αισιόδοξος ότι από την όλη διαδικασία «θα προκύψει κάτι καινούριο», παρουσιάζοντας το χώρο τους, διαχρονικά, ως φορέα σειράς καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων στο αστικό κράτος.

Στο ίδιο πλαίσιο και προσπαθώντας να αναδείξει διαφορές από τους άλλους δύο, βασικούς πόλους αστικής διαχείρισης, είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να θέλει, μεν, να προχωρήσει σε τέτοια «μεταρρυθμιστικά» βήματα, αλλά οι «συντηρητικές δομές» του κόμματός του δεν τον αφήνουν. Για, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν πιστεύει ειλικρινά στις μεταρρυθμίσεις», την ώρα βέβαια που η κυβέρνηση πάει ...τρένο στην προώθηση αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, παίρνοντάς τους την μπουκιά από το στόμα, αλλά και παίρνοντας «άριστα» σε ό,τι αφορά τη στοίχιση λαϊκών στρωμάτων στους στόχους του κεφαλαίου.

Ζήτησε, εξάλλου, υπομονή και επιμονή στην όλη προσπάθεια σύστασης του νέου φορέα, επίσης συζήτηση και συγκεκριμένες απαντήσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως ποιο εκλογικό σύστημα να εφαρμόζεται.

Τόνισε, ειδικά, ότι «κλειδί» για να πετύχουν τους στόχους τους είναι η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, και ότι έτσι «δεν θα εγκαταλείψει κανείς το καράβι». Προειδοποίησε ότι αν πάνε σε συμμετοχή 50.000 - 70.000 ψηφοφόρων, «η επόμενη μέρα δεν θα είναι αισιόδοξη». Εκανε σαφές ότι όλοι οι υποψήφιοι θα συνεχίσουν και θα συμμετάσχουν στη δημιουργία του τέτοιου φορέα, μόνο αν είναι μεγάλη η συμμετοχή.

Βέβαια, κυκλοφορούν εκτιμήσεις ότι βάσει των δυνάμεων που ελέγχουν σε σωματεία, φορείς κ.λπ., έχουν περίπου εξασφαλισμένους τους 120.000 - 150.000 ψηφοφόρους, με ορισμένους πιο αισιόδοξους να μιλάνε και για 200.000. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει περίπου 5.000 προεγγραφές για συμμετοχή στην ψηφοφορία, σε μια αναλογία δύο, που δηλώνουν ότι θέλουν να γίνουν και «μέλη» του νέου κόμματος, προς έναν που δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει απλά «φίλος».

Για ψηφοφόρους του εξωτερικού στήνουν εκλογικά τμήματα σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Βρετανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δεν ξεπλένονται τα ματωμένα χέρια της Χρυσής Αυγής

Σε ανακοίνωσή του για τις συναντήσεις της Χρυσής Αυγής με την πακιστανική πρεσβεία, το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Οι συναντήσεις της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής με την πακιστανική πρεσβεία δεν μπορούν να κρύψουν το ρατσιστικό της χαρακτήρα, ούτε να ξεπλύνουν τα ματοβαμμένα χέρια της.

Το μίσος τους για τους ξένους εργάτες, τους άλλους λαούς, για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, βρίσκεται στην καρδιά της θεωρίας του ρατσιστικού - φασιστικού μορφώματος.

Τα γνήσια τσιράκια των αφεντικών, παρά την όποια προβιά επιχειρούν να φορέσουν, αποτελούν εχθρό των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών.

Μπορούν να "συνεργάζονται ευχάριστα" με αυτούς που οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και το διωγμό από τον τόπο τους, και δεν είναι άλλοι από τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και το κράτος του Πακιστάν.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, να καταγγείλουν και να απομονώσουν τα μαντρόσκυλα των αφεντικών, τη φασιστική - ρατσιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

  • Τη ναζιστική ΧΑ και την προσπάθειά της να κουκουλώσει τον εγκληματικό της χαρακτήρα μέσα από τέτοιες κινήσεις καταγγέλλουν επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.
ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους

Την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., στη Νίκαια, στη «Μηχανική Καλλιέργεια» (Θηβών 245), η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά».

Θα μιλήσει ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

ΥΠΕΞ
Επιστροφή «ασκόπως σπαταληθέντων κονδυλίων»

Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες ότι προς ανάκτηση «ασκόπως σπαταληθέντων κονδυλίων» εντοπίστηκε και εξασφαλίστηκε η επιστροφή στο ελληνικό Δημόσιο 3.590.957,27 ευρώ. Το ποσό αυτό είχε χορηγηθεί σε συνέχεια υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αφρικανικής Ενωσης στις 22.9.2008, για τη χρηματοδότηση σειράς προγραμμάτων. Από το ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Οτι σε αποτέλεσμα διεξοδικής έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, το ποσό επεστράφη από την ΑΕ και ότι συνολικά τα ποσά που κατόπιν τέτοιων ερευνών έχουν επιστραφεί στο υπουργείο υπερβαίνουν, μέχρι στιγμής, τα 14 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της πρώην γραμματέα του Χριστοφοράκου

Ολοκληρώθηκε χτες η κατάθεση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της πρώην γραμματέα του Χριστοφοράκου, Αικ. Τσάκαλου, για την υπόθεση των λεγόμενων «μαύρων ταμείων» της «Siemens». Η μάρτυρας ανέφερε ότι ακόμη και τον Μιχ. Χριστοφοράκο υποψιάζεται ότι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δολοφονική επίθεση σε βάρος της, απαντώντας σε ερώτηση των συνηγόρων του για το αν τον είχε ικανό να ήταν ο ηθικός αυτουργός μίας τέτοιας ενέργειας.

Υποστήριξε, επίσης, πως ό,τι έκανε ο Χριστοφοράκος δεν το έκανε ερήμην της «Siemens». Μίλησε, επίσης, και για μία ατζέντα που είχε μαζί του ο Μ. Χριστοφοράκος, στην οποία σημείωνε τα αποτελέσματα των συναντήσεών του, ενώ επανέλαβε ότι δεν αντιλήφθηκε ποτέ να δίνει χρήματα ο ίδιος σε πολιτικά πρόσωπα. «Μόνο για χορηγίες σε πολιτικά κόμματα μου είχε πει», κατέθεσε.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι η σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ ήταν επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο και πως δεν υπέπεσαν στην αντίληψή της δωροδοκίες από τον Πρόδρομο Μαυρίδη, επίσης κατηγορούμενο και μεγαλοστέλεχος της «Siemens».

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσαν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συνομιλίες ποινικών κρατουμένων με διάφορα άτομα, μεταξύ άλλων και με τον γραμματέα της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη. Η Ξένη Δημητρίου διαβίβασε τα σχετικά δημοσιεύματα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίο, ζητώντας του να διερευνηθεί αν από τις συνομιλίες προκύπτει τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Ο Λ. Αυγενάκης, πάντως, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών, είπε πως «μου ζητήθηκε να συνδράμω σε ένα θέμα που είχε να κάνει με την παράταση μιας ιδιωτικής μίσθωσης και μέχρι εκεί». Παράλληλα, έκανε λόγο για τακτικές που κινούνται στο «σκοτάδι», «δείχνοντας» την κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ