Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Προς εκλογές για τη διαχείριση σε όφελος του κεφαλαίου

Η βασική στόχευση για κάλυψη ενός χώρου στο αστικό πολιτικό σκηνικό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ενοποίηση διάσπαρτων δυνάμεων, ώστε να παρουσιάσουν έναν υπολογίσιμο «τρίτο πόλο» αστικής διακυβέρνησης, αναδείχτηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η λεγόμενη Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών για την εκλογή επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της «κεντροαριστεράς», ενόψει και του πρώτου γύρου των εκλογών αυτήν την Κυριακή.

Οπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ν. Αλιβιζάτος, είναι μεν μια «πρωτοτυπία» το γεγονός ότι πρώτα αναδεικνύεται ο επικεφαλής και μετά διαμορφώνεται το κόμμα, ωστόσο το παρουσίασε ως αναγκαιότητα για τη στράτευση λαϊκών στρωμάτων στους κοινούς στόχους, καθώς «ζητούμενο ήταν να ξεφύγουμε από το παιχνίδι των μηχανισμών για το ιδρυτικό συνέδριο. Θα γινόταν έτσι διαδικασία εκτός κοινής γνώμης, διαδικασία μηχανισμών, όπου για την εκπροσώπηση θα πηγαίναμε στο "το ΠΑΣΟΚ θα έχει τόσους συνέδρους, το Ποτάμι τόσους, οι άλλοι τόσους" κ.λπ.».

Πρόσθεσε ότι με τους 9 υποψήφιους, τις καταβολές και τα επιμέρους πολιτικά χαρακτηριστικά τους, κάλυψαν όλο το χώρο ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε ως «κραυγαλέες απουσίες» στην όλη διαδικασία και τις συζητήσεις, αυτές από Ωρα Αποφάσεων (Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης) και Ευ. Βενιζέλο, «με τον οποίο, όμως», έσπευσε να συμπληρώσει, «μιλάμε και στηρίζει την προσπάθεια. Αρα μπορούμε να πούμε ότι ο κατακερματισμός του χώρου μας αντιμετωπίζεται», συμπέρανε.

Εβαλε ως πρόβλημα που αντιμετώπισαν την ίση μεταχείριση των υποψηφίων. Στηλίτευσε την εκτύπωση ψηφοδελτίων που επιχειρήθηκε από κάποιους, χωρίς να κατονομάσει ποιους, μιλώντας ξανά για «μηχανισμούς».

Φάνηκε αισιόδοξος ότι από την όλη διαδικασία «θα προκύψει κάτι καινούριο», παρουσιάζοντας το χώρο τους, διαχρονικά, ως φορέα σειράς καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων στο αστικό κράτος.

Στο ίδιο πλαίσιο και προσπαθώντας να αναδείξει διαφορές από τους άλλους δύο, βασικούς πόλους αστικής διαχείρισης, είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να θέλει, μεν, να προχωρήσει σε τέτοια «μεταρρυθμιστικά» βήματα, αλλά οι «συντηρητικές δομές» του κόμματός του δεν τον αφήνουν. Για, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν πιστεύει ειλικρινά στις μεταρρυθμίσεις», την ώρα βέβαια που η κυβέρνηση πάει ...τρένο στην προώθηση αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, παίρνοντάς τους την μπουκιά από το στόμα, αλλά και παίρνοντας «άριστα» σε ό,τι αφορά τη στοίχιση λαϊκών στρωμάτων στους στόχους του κεφαλαίου.

Ζήτησε, εξάλλου, υπομονή και επιμονή στην όλη προσπάθεια σύστασης του νέου φορέα, επίσης συζήτηση και συγκεκριμένες απαντήσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως ποιο εκλογικό σύστημα να εφαρμόζεται.

Τόνισε, ειδικά, ότι «κλειδί» για να πετύχουν τους στόχους τους είναι η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, και ότι έτσι «δεν θα εγκαταλείψει κανείς το καράβι». Προειδοποίησε ότι αν πάνε σε συμμετοχή 50.000 - 70.000 ψηφοφόρων, «η επόμενη μέρα δεν θα είναι αισιόδοξη». Εκανε σαφές ότι όλοι οι υποψήφιοι θα συνεχίσουν και θα συμμετάσχουν στη δημιουργία του τέτοιου φορέα, μόνο αν είναι μεγάλη η συμμετοχή.

Βέβαια, κυκλοφορούν εκτιμήσεις ότι βάσει των δυνάμεων που ελέγχουν σε σωματεία, φορείς κ.λπ., έχουν περίπου εξασφαλισμένους τους 120.000 - 150.000 ψηφοφόρους, με ορισμένους πιο αισιόδοξους να μιλάνε και για 200.000. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει περίπου 5.000 προεγγραφές για συμμετοχή στην ψηφοφορία, σε μια αναλογία δύο, που δηλώνουν ότι θέλουν να γίνουν και «μέλη» του νέου κόμματος, προς έναν που δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει απλά «φίλος».

Για ψηφοφόρους του εξωτερικού στήνουν εκλογικά τμήματα σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Βρετανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ