Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις για ταχύτερη μετακίνηση δυνάμεων και στρατηγικές υποδομές

Τη «ζωτική σημασία» των μη στρατιωτικών υποδομών για τους φονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ περιέγραψε ο γγ του
Τη «ζωτική σημασία» των μη στρατιωτικών υποδομών για τους φονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ περιέγραψε ο γγ του
Αποφάσεις για την προσαρμογή του ΝΑΤΟ στις «απαιτήσεις του 21ου αιώνα», σε έναν κόσμο με «περισσότερες προκλήσεις», δρομολόγησαν χτες οι υπουργοί Αμυνας των κρατών της λυκοσυμμαχίας, όπως είπε ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Εξήγησε ότι αποφάσισαν αναδιαρθρώσεις στη Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ, με νέες διοικήσεις, ώστε να βελτιώσουν τη μετακίνηση στρατευμάτων στον Ατλαντικό και στο εσωτερικό της Ευρώπης. Απώτερος στόχος τους πάντα η ταχύτερη προώθηση δυνάμεων στα Ανατολικά. Χαρακτήρισε άλλωστε τη σχετική «στρατιωτική κινητικότητα» ως «κλειδί» στην «αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα» του ΝΑΤΟ.

Οι «μη στρατιωτικές υποδομές»

«Αλλά δεν είναι μόνο οι νέες διοικήσεις. Πρέπει επίσης να προσαρμόσουμε στις σύγχρονες συνθήκες τις στρατιωτικές μας απαιτήσεις για τις μη στρατιωτικές υποδομές, όπως οι δρόμοι, οι σιδηρόδρομοι και τα αεροδρόμια. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ», τόνισε, κάνοντας σαφή την απόφασή τους να προστατέψουν με στρατιωτικά μέσα υποδομές και δίκτυα που χαρακτηρίζουν στρατηγικής σημασίας.

Χαρακτηριστικό εξάλλου και πρόσφατο παράδειγμα για το πώς εννοούν αυτό το ενδιαφέρον είναι τα σχέδια για εγκατάσταση βάσης αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παράλληλα θέλουν να βάλουν στο χέρι αμερικανικά μονοπώλια.

Ο Στόλτενμπεργκ εξηγούσε επ' αυτού σε δημοσιογράφους πως «χρειαζόμαστε μια Δομή Διοίκησης που θα εγγυάται ότι θα έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις στο σωστό μέρος, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, στη σωστή στιγμή. Χρειαζόμαστε μια Δομή Διοίκησης για να οργανώσουμε, να οδηγήσουμε, να διευκολύνουμε την εξάπλωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε αποστολές και επιχειρήσεις, αλλά φυσικά και για το γεγονός ότι είμαστε παρόντες στην Ευρώπη, λειτουργώντας καθημερινά ως δύναμη αποτροπής».

Ενταση των ανταγωνισμών

Επιβεβαιώνοντας ο ίδιος ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται και απλώνονται, πρόσθεσε: «Μικρύναμε τη Δομή Διοίκησης στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, γιατί οι εντάσεις μειώθηκαν. Και κατευθυνθήκαμε από το να επικεντρωνόμαστε στη συλλογική άμυνα στην Ευρώπη, σε εκστρατευτικές επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε θέση να διεξάγουμε εκστρατευτικές αποστολές (...) όπως στο Αφγανιστάν, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη, τη συλλογική μας άμυνα εδώ».

«Για να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις μας είναι σε θέση να αναπτυχθούν», συνέχισε, «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ετοιμότητα. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης υποδομή, χρειαζόμαστε μέσα επικοινωνίας, χρειαζόμαστε ασφαλείς θαλάσσιες γραμμές επικοινωνιών πάνω από τον Ατλαντικό».

«Το πού ακριβώς θα εγκαταστήσουμε νέες διοικήσεις είναι κάτι που πρόκειται να αποφασίσουμε αργότερα. Εχουμε τώρα την πρόταση από τους στρατηγικούς μας διοικητές (...) ελπίζω ότι οι υπουργοί Αμυνας θα μπορέσουν να λάβουν τελικές αποφάσεις στη συνάντησή τους τον Φλεβάρη, αλλά θα συμφωνήσουμε σήμερα (σ.σ. χτες) στο περίγραμμα του σχεδίου».

Θαλάσσια «ασφάλεια»

Σε συζήτηση μπήκε επίσης η μεγαλύτερη «συμβολή» των κρατών - μελών στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ (μία από τις οποίες είναι και η SNMG2, που επιχειρεί σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, με επίκεντρο το Αιγαίο). «Ναι», είπε σε δημοσιογράφους ο Στόλτενμπεργκ, στο φόντο και της αυξημένης ρωσικής δραστηριότητας σε Ατλαντικό και Μεσόγειο, «υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις για αυξημένες ναυτικές ικανότητες. Αυτά μπορεί να είναι πλοία, υποβρύχια ή αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας ή άλλες ναυτικές ικανότητες. Ετσι, ναι, υπάρχει ένα αίτημα για περισσότερες θαλάσσιες δυνατότητες».

Εβαλε πάντως το θέμα όχι μόνο στη βάση της παροχής περισσότερων μέσων, αλλά και του «πώς δουλεύουν μαζί», της περιλάλητης διαλειτουργικότητάς τους, «και σε ποιο βαθμό τα έθνη συνεισφέρουν τις εθνικές τους ικανότητες σε ένα πλαίσιο του ΝΑΤΟ», κάνοντας και έτσι σαφές ότι οι πολυδιαφημισμένες στρατιωτικές δαπάνες δρομολογούνται τελικά στοιχισμένες εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και με προτεραιότητα όχι τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά τα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας. «Ολα αυτά τα ζητήματα βρίσκονται τώρα στο τραπέζι και θα εξεταστούν ως μέρος της διαδικασίας προσαρμογής της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ», κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Εξάλλου, καθώς βασικό σημείο στο σχεδιασμό τους είναι ο καλύτερος συντονισμός με τον έτερο πόλο του ευρωατλαντικού άξονα, την ΕΕ, σε μέρος των εργασιών της Συνόδου μετείχε χτες και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξετάζοντας «απειλές για τη διεθνή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας». Οπως έλεγε επ' αυτού ο Στόλτενμπεργκ, «όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι πρέπει να ασκήσουμε ισχυρή πίεση στη Β. Κορέα».

Ενισχύσεις και συναντήσεις

Σήμερα, οι υπουργοί θα συζητήσουν την παραπέρα πορεία της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «Resolute Support». Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την κατάσταση εκεί «ασταθή», και μπρος και στα αιτήματα των επί τόπου διοικητών για ενισχύσεις πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν ήδη περισσότερα στρατεύματα και μια σειρά άλλα κράτη - μέλη επίσης αναλαμβάνουν δέσμευση ότι θα πράξουν το ίδιο. «Το μήνυμά μας είναι ότι θα παραμείνουμε στη χώρα», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, προαναγγέλλοντας αύξηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Αφγανιστάν το 2018, από 13.000 σε 16.000 άτομα.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ είχε χτες διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας ΗΠΑ, Τουρκίας και Νορβηγίας, προκειμένου να λειανθούν και «τριβές» στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας της Βρετανίας, στο φόντο και μιας γκρίνιας ανώτατων Αμερικανών διοικητών της λυκοσυμμαχίας για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες της Βρετανίας, που όπως προειδοποιούν θα έχουν αντίκτυπο στη βρετανική συνεισφορά στις ΝΑΤΟικές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ