Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
Τάζουν «τα πάντα όλα» στο κεφάλαιο

Προσυνέδριο επίδοσης διαπιστευτηρίων στο μεγάλο κεφάλαιο, πάνω στα πιο ...σκληροπυρηνικά από τα προτάγματά του, μπορεί να χαρακτηριστεί η 4η κατά σειρά τέτοια εκδήλωση της ΝΔ, που έγινε χτες στο Ηράκλειο Κρήτης, με θέμα «Για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Η φιέστα προέταξε θέματα όπως «η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών», «η ριζική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», καθώς και «μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις για κλάδους με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, κλείνοντας τις εργασίες του Προσυνεδρίου, έταξε: Μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ. Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας για επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων. Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών. Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.

Επίσης, «απλοποίηση» αδειοδοτήσεων με ρυθμίσεις όπως «αν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες, οι αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια αρχή σε επίπεδο υφυπουργού» και «μεταφορά ελεγκτικής αρμοδιότητας σε ιδιώτες».

Ακόμα έταξε «σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο», όπου «κάθε επένδυση θα προσδιορίζεται μόνο με βάση το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμά της. Οι χρήσεις γης θα διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός».

Παραπέρα, υποσχέθηκε «προσιτό ενεργειακό κόστος» με «περιορισμό του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ» και «είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ».

Υποσχέθηκε, ακόμα, «ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδοτική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων». «Κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα». «Κίνητρα αύξησης του συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αναβαθμίζουν ενεργειακά τις μονάδες». «Νέο φιλοεπενδυτικό χωροταξικό πλαίσιο, σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, έταξε «άνοιγμα των δεδομένων του δημόσιου τομέα και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, για να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες», όπως και «κίνητρα με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις».

Αλλωστε, οι εισηγητές στις επιμέρους θεματικές εστίασαν σε ζητήματα όπως να στηθεί «πλαίσιο φιλικό στις επενδύσεις», ενώ προηγούμενα είχε διακινηθεί από τα κεντρικά του κόμματος ερωτηματολόγιο όπου απάντησαν 13 χιλιάδες άτομα, συμφωνώντας σε δοσμένες απαντήσεις τύπου: «Οι επιχειρήσεις είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας διότι δημιουργούν νέες δουλειές», «να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή πλοίων στην ελληνική σημαία», «να αξιοποιήσουμε περισσότερο τη γεωγραφική θέση της χώρας ώστε να γίνει κόμβος του διεθνούς εμπορίου», «μείωση της φορολογίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού», «προσέλκυση επενδύσεων και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την αναβάθμιση υποδομών», άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές «παντού» με τον κάθε καταστηματάρχη να αποφασίζει μόνος του, ενίσχυση εξαγωγών μέσω «της μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις».

Εκφράστηκαν ακόμα και απόψεις ότι «η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει ενοχοποιηθεί» και ότι ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι «δεν υπάρχουν μαθήματα επιχειρηματικότητας στα σχολεία ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με την προοπτική της δημιουργίας δικής τους επιχείρησης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ