ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΙΑΝΤ.--

Ο αρχηγός της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» Χασάν Νασράλα επέμεινε χτες μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της Βηρυτού ότι ο (παραιτηθείς το περασμένο Σάββατο) Λιβανέζος πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι, «κρατείται στη Σαουδική Αραβία», πως εμποδίζεται να επιστρέψει στο Λίβανο και ότι αυτό συνιστά κατάφωρη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να επιβάλει νέο σουνίτη πρωθυπουργό στο Λίβανο και να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Λίγη ώρα πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμα του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», η οποία είχε «κατηγορηθεί» αναπόδεικτα από τον Λιβανέζο πρωθυπουργό πως κάνει σχέδια για τη δολοφονία του μαζί με το Ιράν, ο Αμερικανός στρατηγός Τζέφρι Χαριτζιάν, που είναι διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων σε βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ δήλωσε πως σε θραύσματα του πυραύλου που ερρίφθη το περασμένο Σάββατο από σιίτες αντικαθεστωτικούς «Χούτι» της Υεμένης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ βρέθηκαν «ιρανικά σημάδια». Ακολούθησε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας να επαυξήσει, ωστόσο το Ιράν έχει αρνηθεί την κατηγορία.

Παράλληλα χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζ. Γκάμπριελ, κάλεσε το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να μην υπονομεύσουν τη σταθερότητα του Λιβάνου.

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που πήγε στη Σ. Αραβία μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συναντήθηκε αργά προχτές βράδυ στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου και υπουργό Αμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και συζήτησαν τις εξελίξεις σε Υεμένη, Λίβανο, Συρία, Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή. Πληροφορίες ανέφεραν πως οι Μακρόν και Σαλμάν «συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για τις προσπάθειές τους (να προωθήσουν) την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένου ενός συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα αύξησης της έντασης, χτες, στο Λίβανο δεκάδες υπήκοοι της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν άρχισαν την αποχώρησή τους από τη χώρα, ανταποκρινόμενοι σε σχετική αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία από τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους, αυξάνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

ΣΥΡΙΑ
Εντατικές διαβουλεύσεις πριν τη Γενεύη

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οσο «κλείνουν» τα μέτωπα των συγκρούσεων ανάμεσα στον συριακό στρατό και τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», τόσο δείχνουν να εντείνονται οι κινήσεις και οι διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο. Πρωταγωνιστής αυτών των κινήσεων αναδεικνύεται ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, καθώς τις τελευταίες μέρες συναντά διαδοχικά Δυτικοευρωπαίους, Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους στο πλαίσιο προετοιμασίας του ογδόου γύρου ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 28 Νοέμβρη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο Ντε Μιστούρα αναχώρησε μάλιστα χτες για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τη Δευτέρα θα συναντηθεί στη Γενεύη με ρωσική αντιπροσωπεία που θα έχει επικεφαλής τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ. Σε χτεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα συζητήσει με τον Ντε Μιστούρα θέματα που αφορούν τον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης για τη Συρία και το σχεδιασμό του «Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου», που φαίνεται πως μάλλον δεν θα συγκλιθεί στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας στις 18 Νοέμβρη, όπως είχε αρχικά ανεπισήμως ανακοινωθεί, αλλά ίσως μετά από τις συνομιλίες της Γενεύης, εντός του Δεκέμβρη.

Παράλληλα, και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παραδέχθηκε πιέσεις ομολόγων του που συμμετέχουν στη λεγόμενη «Διεθνή Συμμαχία» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» για μία «πιο ξεκάθαρη αμερικανική πολιτική μετά την ήττα του "Ισλαμικού Κράτους"». Πρόσθεσε πως τώρα θα πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα» στις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Οι δηλώσεις Μάτις έγιναν παράλληλα με την έντονη φημολογία πως ΗΠΑ και Ρωσία έτειναν να ολοκληρώσουν «μία συμφωνία για τη Συρία», η οποία φερόταν ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί μετά από τις επαφές των Προέδρων αμφοτέρων χωρών (Πούτιν και Τραμπ), στο περιθώριο περιφερειακής Συνόδου στο Βιετνάμ, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα, τουλάχιστον έως χτες νωρίς το απόγευμα.

Το ίδιο διάστημα, ο Γεζίντ Σαγίγκ, στέλεχος του ερευνητικού Κέντρου «Καρνέγκι» για τη Μέση Ανατολή, μιλώντας χτες σε αραβόφωνη εφημερίδα υποστήριξε πως η συριακή κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει από δω και μπρος πιο έντονα «στρατιωτική πίεση» για να φθάσει σε διαπραγμάτευση με τους (υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ) Κούρδους και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», με τη Ρωσία να κάθεται πιο πιθανά στη θέση του «διαιτητή».

Στην πόλη Μπουκαμάλ της ανατολικής Συρίας, την οποία ανακατέλαβε προχτές από τους τζιχαντιστές ο συριακός στρατός με τη βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας, ανακοινώνοντας την πτώση του τελευταίου «οχυρού» των τζιχαντιστών, υπήρξαν διάφορες αντιφατικές πληροφορίες. Από τη μια, χτες ανακοινώθηκε ότι ο αρχηγός των τζιχαντιστών του «ΙΚ», Αμπού Μπακάρ αλ Μπαγκντάντι, κρύβεται σε κάποια από τις συνοικίες της πόλης που ανακατέλαβε ο στρατός, από την άλλη, ανακοινώθηκε πως οι τζιχαντιστές αντεπιτέθηκαν και ανακατέλαβαν ορισμένες συνοικίες της πόλης, κυρίως στο βόρειο τμήμα της.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Τήρηση της συμφωνίας από το Ιράν»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Με φόντο τις πιέσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου για «επαναδιαπραγμάτευση» ή αναστολή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο, διαβεβαίωσε και χτες την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Ν. Υόρκη, πως το Ιράν τηρεί στο ακέραιο τους όρους της συμφωνίας.

Ο Αμάνο επανέλαβε την άποψή του ότι η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί «σημαντική συνεισφορά» στην επαλήθευση του πολιτικού χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και ότι «οι ιρανικές δεσμεύσεις τηρούνται». Νωρίτερα, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, από την Τασκένδη όπου βρέθηκε χτες, τόνισε ότι η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται πλήρως και σε όλες τις προβλέψεις της». Μιλώντας στη διάρκεια διάσκεψης στο Ουζμπεκιστάν, η Μογκερίνι τόνισε ότι η συμφωνία «αποτέλεσε ένα μεγάλο επίτευγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή πολύπλευρη διπλωματία, το οποίο αποδίδει».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Φονική ενέδρα έστησαν χτες τα χαράματα τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που δραστηριοποιούνται στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, καθώς πυροβόλησαν και σκότωσαν τους οδηγούς οκτώ φορτηγών που μετέφεραν τσιμέντο από κρατικό εργοστάσιο και δύο στρατιώτες που συνόδευαν το κομβόι. Στην επίθεση έκλεψαν τα όπλα των στρατιωτών και στη συνέχεια έκαψαν τα φορτηγά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» (RT) ανακοίνωσε χτες ότι πρόκειται να εγγραφεί ως «ξένος πράκτορας» στις ΗΠΑ, κατ' απαίτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και ότι παρ' όλα αυτά θα προσφύγει σε αμερικανικά δικαστήρια για να γλιτώσει το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ελεύθερο με όρους το προεδρείο της καταλανικής Βουλής

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Αργά το βράδυ Πέμπτης, το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας και ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα αποφάσισαν να αποφυλακίσουν με εγγύηση 150.000 ευρώ την πρόεδρο του καταλανικού Κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ, και να αφήσουν ελεύθερα τα 4 από τα πέντε μέλη του προεδρείου εφόσον μέσα σε μια βδομάδα καταβάλουν 25.000 ευρώ ο καθένας, ενώ ένα μέλος, προερχόμενο από μη αυτονομιστικό κόμμα, αφέθηκε ελεύθερο. Τελικά, χτες το πρωί, η αστή πολιτικός, αφού πέρασε το βράδυ σε φυλακή της Μαδρίτης, κατέβαλε την εγγύηση και αφέθηκε ελεύθερη, με απαγόρευση ωστόσο εξόδου από τη χώρα.

Είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση της Φορκαντέλ ότι θα κινηθεί σεβόμενη το ισπανικό Σύνταγμα και το άρθρο 155, αυτό που ήρε την αυτονομία της Καταλονίας μετά την ανακήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας από το καταλανικό Κοινοβούλιο στις 27 Οκτώβρη, ενώ για την ανακήρυξη αυτή είχε πει ότι επρόκειτο για «συμβολική πράξη». Η συμμόρφωση αυτών των αστών πολιτικών και η διάθεση συνεργασίας με τις δικαστικές αρχές απέτρεψαν τη φυλάκισή τους για «στάση, εξέγερση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος», που θα απέφεραν μεγάλες ποινές που ξεπερνούν τα 30 χρόνια φυλάκισης.

Πάντως, η ενδοαστική αντιπαράθεση και ενόψει των πρόωρων τοπικών εκλογών στις 21 Δεκέμβρη θα συνεχιστεί και σήμερα με τη συγκέντρωση που έχουν καλέσει οι αυτονομιστικές δυνάμεις στη Βαρκελώνη, με κύριο αίτημα την απελευθέρωση των κρατούμενων αστών πολιτικών. Σε αυτούς που κρατούνται είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας, από τη σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά, 7 σύμβουλοι - υπουργοί, ενώ υπό περιοριστικούς όρους είναι στο Βέλγιο όπου έχουν διαφύγει ο πρώην Πρόεδρος, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, και 4 υπουργοί, που αναμένουν την απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης να απαντήσει σε ένταλμα σύλληψής τους από την αντίστοιχη ισπανική. Το «σίριαλ» αυτό της ενδοαστικής κόντρας καταφέρνει να εγκλωβίζει και λαϊκές δυνάμεις, που αντί να κοντράρονται με τον πραγματικό αντίπαλο, την καπιταλιστική εξουσία, μέσω των εθνικισμών, σιγοντάρουν τις επιδιώξεις των εκμεταλλευτών τους.

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελπίδες για «νέο κεφάλαιο» στις διμερείς σχέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εκφράζει «ελπίδα» ότι η προχτεσινή συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς «θα βοηθήσει να ξεκινήσει νέο κεφάλαιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», προσθέτοντας ότι οι δύο άντρες «συμφώνησαν στην ανάγκη για εποικοδομητικό διάλογο» σχετικά με τις «διμερείς προκλήσεις».

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως Γιλντιρίμ και Πενς επισήμαναν το «αμοιβαίο συμφέρον» που έχουν οι δύο χώρες για «τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή». Μεταξύ άλλων, ο Πενς ευχαρίστησε για τη συμβολή της Αγκυρας στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να στηρίξει «τον αγώνα της Τουρκίας κατά του ΡΚΚ και άλλων τρομοκρατικών απειλών». Επιπλέον, η αμερικανική πλευρά εξέφρασε και «βαθιά ανησυχία για τις συλλήψεις Αμερικανών πολιτών» και υπαλλήλων στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.

Από τη δική του πλευρά, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι έγινε «πολύ παραγωγική» συζήτηση, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη επιδείνωση των διμερών σχέσεων (μετά τη σύλληψη υπαλλήλου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και όσα ακολούθησαν σχετικά με την έκδοση άδειας εισόδου εκατέρωθεν) δεν ωφέλησε καμία από τις δυο πλευρές.

Πάντως, αναφερόμενος στην έκδοση του επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και ζει στις ΗΠΑ), ο Γιλντιρίμ επανέλαβε ότι «δεν έχουν γίνει βήματα» και αυτό «μας κάνει να αναρωτιόμαστε...». Ενώ για τη συνεργασία ΗΠΑ - Κούρδων Συρίας (YPG) είπε γενικόλογα ότι «οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την ευαισθησία της Τουρκίας για την YPG» προσθέτοντας ότι «η συνεργασία τους (σ.σ. ΗΠΑ - Κούρδων) είναι προσωρινή και θα διαρκέσει λίγο ακόμα, τώρα που ολοκληρώνεται η ανακατάληψη της Ράκα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ