Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ελεύθερο με όρους το προεδρείο της καταλανικής Βουλής

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Αργά το βράδυ Πέμπτης, το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας και ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα αποφάσισαν να αποφυλακίσουν με εγγύηση 150.000 ευρώ την πρόεδρο του καταλανικού Κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ, και να αφήσουν ελεύθερα τα 4 από τα πέντε μέλη του προεδρείου εφόσον μέσα σε μια βδομάδα καταβάλουν 25.000 ευρώ ο καθένας, ενώ ένα μέλος, προερχόμενο από μη αυτονομιστικό κόμμα, αφέθηκε ελεύθερο. Τελικά, χτες το πρωί, η αστή πολιτικός, αφού πέρασε το βράδυ σε φυλακή της Μαδρίτης, κατέβαλε την εγγύηση και αφέθηκε ελεύθερη, με απαγόρευση ωστόσο εξόδου από τη χώρα.

Είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση της Φορκαντέλ ότι θα κινηθεί σεβόμενη το ισπανικό Σύνταγμα και το άρθρο 155, αυτό που ήρε την αυτονομία της Καταλονίας μετά την ανακήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας από το καταλανικό Κοινοβούλιο στις 27 Οκτώβρη, ενώ για την ανακήρυξη αυτή είχε πει ότι επρόκειτο για «συμβολική πράξη». Η συμμόρφωση αυτών των αστών πολιτικών και η διάθεση συνεργασίας με τις δικαστικές αρχές απέτρεψαν τη φυλάκισή τους για «στάση, εξέγερση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος», που θα απέφεραν μεγάλες ποινές που ξεπερνούν τα 30 χρόνια φυλάκισης.

Πάντως, η ενδοαστική αντιπαράθεση και ενόψει των πρόωρων τοπικών εκλογών στις 21 Δεκέμβρη θα συνεχιστεί και σήμερα με τη συγκέντρωση που έχουν καλέσει οι αυτονομιστικές δυνάμεις στη Βαρκελώνη, με κύριο αίτημα την απελευθέρωση των κρατούμενων αστών πολιτικών. Σε αυτούς που κρατούνται είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας, από τη σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά, 7 σύμβουλοι - υπουργοί, ενώ υπό περιοριστικούς όρους είναι στο Βέλγιο όπου έχουν διαφύγει ο πρώην Πρόεδρος, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, και 4 υπουργοί, που αναμένουν την απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης να απαντήσει σε ένταλμα σύλληψής τους από την αντίστοιχη ισπανική. Το «σίριαλ» αυτό της ενδοαστικής κόντρας καταφέρνει να εγκλωβίζει και λαϊκές δυνάμεις, που αντί να κοντράρονται με τον πραγματικό αντίπαλο, την καπιταλιστική εξουσία, μέσω των εθνικισμών, σιγοντάρουν τις επιδιώξεις των εκμεταλλευτών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ