Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Οξύνονται οι κόντρες για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενδεικτικό των συνεχιζόμενων αντιθέσεων που προκαλεί το παζάρι ΕΕ - Βρετανίας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (ο έκτος γύρος διαπραγματευτών ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλες) είναι το γεγονός ότι ο Λόρδος Κερ, που είναι ο βασικός συντάκτης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας σχετικά με τον τρόπο αποχώρησης μίας χώρας - μέλους της ΕΕ, υποστήριξε σε ομιλία του στο Λονδίνο πως η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ «μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή μέχρι την ημερομηνία ορόσημο της 29ης Μάρτη του 2019» κατά την οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί το Brexit. «Οπως συμβαίνει και με ένα παντρεμένο ζευγάρι που συζητά το διαζύγιο αλλά μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει παντρεμένο, έτσι και με το Brexit... Είμαστε στην ΕΕ μέχρι να φύγουμε», είπε ο Λόρδος Κερ, κατηγορώντας μάλιστα την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι παραπλανά τους πολίτες με τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να αντιστραφεί η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.

Χτες, παρόμοια παρέμβαση έκανε μιλώντας στο ΒΒC ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν. Τόνισε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει στην ΕΕ εφόσον οι ψηφοφόροι - υποστηρικτές του Βrexit συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις τέσσερις βασικές «κόκκινες γραμμές» που έκαναν το Βrexit ελκυστικό: Την ανεξαρτησία από την ΕΕ σε θέματα δικαιοσύνης, τον έλεγχο των εμπορικών σχέσεων, τον έλεγχο του προϋπολογισμού και επιπροσθέτως την υποχρέωση καταβολής τεράστιων ποσών στην ΕΕ. Επισήμανε πως δεν προτείνει δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά προέβλεψε ότι μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι θα αποκαλυφτούν «αλήθειες» για αυτά τα τέσσερα βασικά ζητήματα, σε βαθμό που θα επηρεάσουν την εξέλιξη των πραγμάτων, όπως τουλάχιστον τα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τ. Μέι.

Η Μέι, από την πλευρά της, απάντησε ότι «δεν θα ανεχθεί» απόπειρες για την καθυστέρηση ή το σταμάτημα εφαρμογής της βούλησης του βρετανικού λαού, όπως καταγράφηκε στο δημοψήφισμα του Ιούνη του 2016. Για να το αποδείξει, κατέθεσε μάλιστα χτες τροποποίηση στο νομοσχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που συζητείται στο κοινοβούλιο, ορίζοντας συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα βάσει της οποίας το «διαζύγιο» με την ΕΕ θα τεθεί σε εφαρμογή. Η στιγμή αυτή, σύμφωνα με την τροπολογία της Μέι, δρομολογείται για τις 23.00 ώρα Γκρίνουιτς της 29ης Μάρτη 2019 (01.00 της 30ής Μάρτη 2019 ώρα Ελλάδας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ