ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οχι στα 12ωρα της «Μαύρης Παρασκευής»!

Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων
Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων
Με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας σήμερα Παρασκευή στις 12 μ., ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απαντά στην εντατικοποίηση που χτυπά «κόκκινο» για τους εργαζόμενους στον κλάδο. «Τα δικαιώματά μας δεν τα βγάζουμε στο "σφυρί"», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την οργάνωση της λεγόμενης «Black Friday» από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Οπως επισημαίνει, οι εμποροϋπάλληλοι «καλούνται να δουλέψουν 11ωρα και 12ωρα, να αλλάξουν τα ρεπό τους και να εργαστούν κάτω από καθεστώς έντονης πίεσης». Σε μια σειρά καταστήματα τα προγράμματα έχουν τροποποιηθεί, επιβάλλοντας παραπάνω ώρες εργασίας. Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου σε πολλές περιοχές έχουν ήδη εργαστεί τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, με βάση το νόμο (4472/2017) που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ έχουν μπροστά τους το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.«Μαύρες Παρασκευές, δουλειά τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές», είναι το σύνθημα που καλεί τους εμποροϋπάλληλους να βροντοφωνάξουν. Τα σωματεία διεκδικούν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Ειδικά μπροστά στη «Black Friday», απαιτούν από το υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς ελέγχους για την τήρηση των ωραρίων και των συμβάσεων.

«Η "μαύρη Παρασκευή" κάνει "μαύρη" τη ζωή των χιλιάδων μικρών εμπόρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Οπως εξηγεί, η «Black Friday» και άλλες παρόμοιες εμπορικές δράσεις «όχι μόνο νέους τζίρους στα μικροκαταστήματα δεν φέρνουν, αλλά αντιθέτως συγκεντρώνουν τις όποιες λαϊκές αγοραστικές δυνατότητες στα μεγάλα πολυκαταστήματα», τα οποία εξάλλου διαθέτουν το απαραίτητο πλήθος προϊόντων και μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια εμπορική ενέργεια.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «PwC»
Προωθεί Σύμβαση με απαράδεκτους όρους

Καταγγελία της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, η οποία καλεί σε σύσκεψη

Τις απαράδεκτες συμβάσεις, που μοιράστηκαν στους εργαζόμενους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιστρέφει στην εργοδοσία της «PwC» η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, καταγγέλλοντας την προσπάθεια της επιχείρησης να ξεμπερδέψει με το ωράριο και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της. Η Ενωση καλεί σε σύσκεψη, την Τρίτη 28/11, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέμα την ενημέρωση για τη νέα Σύμβαση και την οργάνωση των εργαζομένων ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο αναδεικνύει μια σειρά από πλευρές της Σύμβασης που προωθεί η εργοδοσία και εξηγεί τις επιπτώσεις τους στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ορίζοντας ότι η νέα Σύμβαση «είναι η μόνη ισχύουσα και δεσμευτική», που καταργεί και αντικαθιστά «όλους τους μέχρι πρότινος εφαρμοζόμενους όρους», η εργοδοσία «ξηλώνει» όποια δικαιώματα απομένουν στο μισθό, στο ωράριο, στα διαλείμματα.

Σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, «το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, η ακριβής ώρα έναρξης και λήξης αυτού, τυχόν αλλαγή τους, οι διακοπές και τα διαλείμματα εργασίας, η εβδομαδιαία ημέρα ανάπαυσης (...) καθορίζονται και μπορούν να μεταβάλλονται ελεύθερα από τον εργοδότη». Το σωματείο προειδοποιεί: «Ηδη μας επιβάλλουν ωράρια - λάστιχο, με δουλειά από το πρωί έως το βράδυ, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Φανταστείτε τι θα κάνουν αν νομιμοποιήσουμε με την υπογραφή μας αυτά που αναφέρονται στη νέα Σύμβαση». Παράλληλα, η εργοδοσία θέλει να κατοχυρώσει πως οι διακοπές και τα διαλείμματα εργασίας «δεν είναι πραγματικός χρόνος εργασίας».

Η Σύμβαση προβλέπει εργαζόμενους - λάστιχο, αφού «ο εργοδότης, ανάλογα με την ελεύθερη κρίση του και τις επιχειρηματικές του ανάγκες, διατηρεί το διευθυντικό δικαίωμα (...) να μετακινεί τον εργαζόμενο σε άλλο αντικείμενο εργασίας, είτε προσωρινά είτε μόνιμα (...) και να του αναθέτει πρόσθετα καθήκοντα (...)». Σύμφωνα με το σωματείο, τα παραπάνω σημαίνουν πως «δεν θα υπάρχουν λογιστές, βοηθοί λογιστές, ελεγκτές κ.ά., αλλά εργαζόμενοι που θα κάνουν τα πάντα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απασχολούμαστε ακόμα και σε άλλα καθήκοντα, ξένα προς την ειδικότητά μας».

«Ολα τα παραπάνω πατάνε στη μη ύπαρξη κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», τονίζει η Ενωση, και διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, με αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δόθηκε απάντηση στην κοροϊδία και στο θράσος της κυβέρνησης

Συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο για την «αναπτυξιακή» φιέστα στο νησί

Με το συλλαλητήριο που οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, ξεσκέπασε την κοροϊδία της «αναπτυξιακής φιέστας» που οργάνωσε, με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, εκπροσώπων της Περιφέρειας και των επιχειρηματιών στο νησί. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Σολωμού, με ομιλητή τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γιώργο Κωνσταντίνου.

Την ώρα που κυβέρνηση και Περιφέρεια πανηγύριζαν για το γεγονός ότι το νησί συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «πρωταθλητές» του Τουρισμού, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει καταντήσει κουρελόχαρτο και η απληρωσιά τσακίζει κόκαλα. Την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, έκανε λόγο για «κίνητρα» στους νέους επιστήμονες για να δουλέψουν στον τόπο τους, τα σωματεία και οι φορείς κατήγγειλαν πως στο νοσοκομείο του νησιού δεν λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν υπάρχει απαραίτητος εξοπλισμός (μαγνητικός τομογράφος, μαστογράφος, οφθαλμολογικό κ.ά.) και το προσωπικό δεν επαρκεί.

Η «ενόχληση» της κυβέρνησης για την κινητοποίηση εκδηλώθηκε με την επίθεση προς το Εργατικό Κέντρο και τους εργαζόμενους που ανέλαβε εργολαβία η ΝΕ Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο συντονιστής της έκανε λόγο για «πρωτοφανή διοργάνωση αντι-συγκέντρωσης» και χαρακτήρισε τα σωματεία και τους εργαζόμενους που αποκαλύπτουν την κοροϊδία της «δίκαιης ανάπτυξης» εκφραστές της «μιζέριας» που «καταστροφολογούν».

Την απάντηση την πήρε από το Εργατικό Κέντρο, που υπενθύμισε στους «πλασιέ» της κυβερνητικής προπαγάνδας πως στο νησί έχουν γίνει μέσα στο τρέχον έτος πάνω από 3.000 διακοπές ρεύματος, για μεγαλύτερα ή πιο σύντομα διαστήματα, ενώ οι κάτοικοι των χωριών που κάηκαν μέσα στο καλοκαίρι, δεν έχουν λάβει την παραμικρή αποζημίωση, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών.

Ο

«EUROPEAN DYNAMICS»: Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας πληροφορικής «European Dynamics», αλλά και όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, να διεκδικήσουν την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους, δίνοντας το «παρών» σήμερα στις 8.30 π.μ. στο Πρωτοδικείο, στην εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε ο εργαζόμενος μαζί με το Συνδικάτο. Η απόλυση του εργαζόμενου στις 16/6/2017, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, συνδέεται με τη συνδικαλιστική του δράση, καθώς ήταν υποψήφιος στις αρχαιρεσίες του ΣΕΤΗΠ, αλλά και την αγωνιστική του στάση, με δεδομένο ότι είχε σηκώσει κεφάλι στις αξιώσεις της εργοδοσίας για δουλειά πέραν του ωραρίου και απλήρωτες υπερωρίες.

ΕΑΒ: 4ωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα εργαζόμενοι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη πολιτική απαξίωσης και διάλυσης της ΕΑΒ. Στο πλαίσιο της στάσης θα κάνουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Μοναστηράκι και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Παλεύουν για ανάκληση απολύσεων

Με 4ωρη στάση εργασίας απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ηράκλειο Κρήτης στις τρεις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η «Waste Solutions». Εδώ και έναν σχεδόν χρόνο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, «την ίδια ώρα που ο εργολάβος δεν εφαρμόζει μονομερώς τη σύμβαση που είχαμε υπογράψει», ενώ κρατά προκλητική στάση «έχοντας απειλήσει κατά το παρελθόν τους εργαζόμενους και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές του σωματείου με απολύσεις και εξώδικα», καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Αυτήν τη φορά ο εργολάβος προχώρησε σε τρεις απολύσεις, με το πρόσχημα της «εποχικότητας» και της «μείωσης της δουλειάς». Το σωματείο επισημαίνει και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, η οποία, «από τη μία, λέει πως στηρίζει τους εργαζόμενους και, από την άλλη, βγάζει λάδι τον εργολάβο στα Δημοτικά Συμβούλια αμφισβητώντας τα κεκτημένα δικαιώματά μας από προηγούμενες κινητοποιήσεις».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σύσκεψη σε Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Οι περιφερειακές συσκέψεις αγροτών και κτηνοτρόφων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συνεχίζονται την Κυριακή 26/11 με την περιφερειακή σύσκεψη Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, στην Ανθήλη, στις 11 π.μ. Στη σύσκεψη καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και Αγροτικοί Σύλλογοι της Βοιωτίας, της Φωκίδας και της Εύβοιας. Εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων θα πάρει μέρος ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης έξω από το «Market In»

Γλέντι αλληλεγγύης έξω από το «Market In» οργανώνουν αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., σωματεία των Ιωαννίνων. Η πρωτοβουλία τους έχει το χαρακτήρα της συμπαράστασης στους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης «Καρυπίδης» που διεκδικούν να επαναπροσληφθούν στο σούπερ μάρκετ από τον νέο ιδιοκτήτη, ενώ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι, στους ανέργους και τις οικογένειές τους.

Την πρωτοβουλία οργανώνουν από κοινού το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον πρώην «Καρυπίδη», η Επιτροπή Αγώνα «Ανακύκλωσης», το Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού και Χημικού.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, με θέμα τον αγώνα των εργαζομένων για την επαναπρόσληψή τους. Επίσης, θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για τους εργαζόμενους και ανέργους (τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη υγιεινής κ.λπ.). Τα έσοδα του γλεντιού θα διατεθούν σε οικογένειες με ευθύνη των σωματείων.

Καταγγέλλουν παρεμπόδιση αρχαιρεσιών

Την προσπάθεια της διεύθυνσης του ΑΗΣ Μεγαλόπολης να παρεμποδίσει τη λειτουργία του σωματείου και τη διενέργεια εκλογών εντός του χώρου της ΔΕΗ, που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες μέρες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Μετά την προσπάθεια παρεμπόδισης της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, σήμερα (σ.σ. χτες) υπήρξε παρέμβαση από τον διευθυντή του ΑΗΣ Μεγαλόπολης», ο οποίος «δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή των εκλογών εντός του χώρου της επιχείρησης, ούτε την είσοδο στο χώρο μελών και συνδικαλιστών του Σωματείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ