ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επενδύει στην Ενέργεια για την ευρύτερη αναβάθμιση του ντόπιου κεφαλαίου

Αρχές του 2018 θα ανακοινωθούν νέα σχέδια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας θα ανακοινώσει η ηγεσία της χώρας στις αρχές του 2018, όπως τόνισε πριν μερικές μέρες ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς ο έλεγχος ενεργειακών αγορών και πόρων εξελίσσεται σε κρίσιμο μοχλό ευρύτερων γεωπολιτικών ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, όπως άλλωστε είναι λογικό εξαιτίας της στρατηγικής σημασίας του κλάδου αυτού της οικονομίας.

Ο Τούρκος ηγέτης τόνισε πως η χώρα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να διασφαλίσει κάθε δυνατό πόρο για να διευρύνει το ενεργειακό της «χαρτοφυλάκιο», με σχέδια για υδροηλεκτρική, πυρηνική, αιολική, ηλιακή ενέργεια, αλλά και με σχέδια που αξιοποιούν πιο «παραδοσιακές» μορφές, όπως το λιγνίτη, συνδέοντας αυτά τα σχέδια με τους στόχους που τίθενται ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας (το 2018), ειδικά το στόχο για να αναδυθεί η χώρα μέσα στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων κρατών του κόσμου.

Αναδεικνύοντας πώς ιεραρχείται η αξιοποίηση και όλων των «εναλλακτικών» μορφών Ενέργειας, υπογράμμισε πως η Τουρκία παράγει σήμερα το 32% της Ενέργειας που χρησιμοποιεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), έχοντας προβάδισμα - όπως ισχυρίστηκε - έναντι χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, η Ινδία και η Κίνα.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ τόνισε πως η χώρα ιεραρχεί και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2016 η παραγωγή Ενέργειας καλύφθηκε κατά 49% από εγχώριους πόρους και στόχος για το 2023 είναι αυτό το ποσοστό να φτάσει το 75%. Ακόμα, τόνισε μεταξύ άλλων πως μέχρι το 2019 στόχος είναι η χώρα να μπορεί και να εξάγει ηλιακά πάνελ και γεννήτριες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της χώρας Φαρούκ Ουζλιού δήλωσε ότι η Τουρκία αναζητά συνεργάτες για να ιδρύσει βάση επιστημονικής έρευνας στην Ανταρκτική. Ο ίδιος είπε ότι πέρυσι στάλθηκε η πρώτη ομάδα επιστημόνων, ενώ φέτος θα οργανωθούν ακόμα δύο αποστολές. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ήδη προχωρούν επαφές με Βρετανία και Χιλή για μια πιθανή συνεργασία.

ΚΥΠΡΟΣ
Στο στόχαστρο πολυεθνικών ο ενεργειακός πλούτος

Η εικόνα του χάρτη δείχνει το «στριμωξίδι» των πολυεθνικών για τον ορυκτό πλούτο
Η εικόνα του χάρτη δείχνει το «στριμωξίδι» των πολυεθνικών για τον ορυκτό πλούτο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν έντονα τα πήγαινε - έλα μεγαλοστελεχών ισχυρών ενεργειακών ομίλων στην Κύπρο. Χτες, αναμενόταν να φτάσει στη Μεγαλόνησο ο πρόεδρος της ιταλικής «ΕΝΙ» Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, που σήμερα μάλιστα θα συναντήσει τον Κύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη, με θέμα το πρόγραμμα των επόμενων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα εμφανίζουν την «ΕΝΙ» να ενδιαφέρεται για γεωτρήσεις στα τεμάχια 3, 6 και 8.

Επίσης χτες, ο Κύπριος υπουργός Βιομηχανίας, Τουρισμού, Ενέργειας και Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης αναμενόταν να δεχτεί αντιπροσωπεία της εταιρείας «Union Fenosa Gas» (UFG, θυγατρικής της ΕΝΙ και της ισπανικής «Gas Natural»). Την προηγούμενη βδομάδα, στην Κύπρο είχε βρεθεί και αντιπροσωπεία της βρετανο-ολλανδικής «Shell». UFG και «Shell» διαχειρίζονται αντίστοιχα τους σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στις περιοχές Νταμιέτα και Ιτκού της Αιγύπτου. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν οι υποδομές και ειδικότερα ο αγωγός που θα μεταφέρει στην Αίγυπτο φυσικό αέριο από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη», συμφωνία που φαίνεται ότι επιταχύνθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Κύπρο. Μιλώντας σε ΜΜΕ, ο Λακκοτρύπης εξήγησε ότι εξετάζονται τρεις επιλογές για την εξαγωγή κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο, που αφορούν αντίστοιχα τους τερματικούς σταθμούς σε Νταμιέτα, Ιτκού αλλά και Πορτ Σάιντ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχτηκε πρόταση να επισκεφτεί επίσημα τη Σαουδική Αραβία, ενώ μελετάται η ημερομηνία του ταξιδιού. Πολλοί εμφανίζουν τις σχεδιαζόμενες επαφές στο Ριάντ όπως και την πρόσφατη συνάντηση του Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Αλ Χαρίρι στη Λάρνακα (όπου ο Χαρίρι επέλεξε να κάνει στάση επιστρέφοντας από τη Σαουδική Αραβία στο Λίβανο ...μέσω Γαλλίας) ως απόδειξη του «ρόλου» που η Λευκωσία μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως η Κύπρος βυθίζεται στη δίνη επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και γενικότερα. Να τονιστεί πως στις αρχές του 2018 την Κύπρο θα επισκεφτεί και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β'.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Αυξάνονται οι εργαζόμενοι που πάσχουν από εργασιακό άγχος

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η μερική απασχόληση, η ανασφάλεια και η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι οι βασικές αιτίες

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Απότομη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που πάσχουν από επαγγελματική εξουθένωση και εργασιακό άγχος (burn out) παρατηρείται στην Ολλανδία και η εργασιακή ανασφάλεια αποτελεί βασική αιτία, αναφέρουν ολλανδικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του Πανεπιστημίου «Νιενρόντε» στην εφημερίδα «Volkskrant», το 15% των γυναικών και το 9% των ανδρών υπέστησαν έντονο εργασιακό άγχος φέτος, από 9,4% και 6% αντίστοιχα, πριν από δύο χρόνια.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου, Γιαπ βαν Μούιγεν, δήλωσε ότι μία σημαντική αιτία της αύξησης του εργασιακού άγχους είναι η εκρηκτική αύξηση των ατόμων που εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις.«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα άτομα με σταθερή δουλειά, τα νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους και τα άτομα με υψηλά προσόντα υποφέρουν λιγότερο από burn out. Οσο μεγαλύτερη είναι η ανασφάλεια του εισοδήματος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος».

Αλλη έρευνα, της συμβουλευτικής ομάδας για την υγεία και την ασφάλεια «Arbo Ned», έδειξε ότι το 58% των εργαζομένων που πάσχουν από επαγγελματική εξουθένωση είναι μερικής απασχόλησης, καθώς είναι μεγάλη η εντατικοποίηση της εργασίας τους. Η επικεφαλής της ομάδας επιβεβαίωσε ότι «οι μερικώς απασχολούμενοι ήταν πιο ευάλωτοι σε εργασιακό άγχος από τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. Ειδικά όσοι εργάζονται 4 μέρες τη βδομάδα έχουν να εκπληρώσουν πάρα πολλά καθήκοντα», δήλωσε στη «Financieele Dagblad».

Και τα πρόσφατα αυτά στοιχεία δίνουν απάντηση στους διάφορους υπερασπιστές της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, που ισχυρίζονται πως οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι με τη μερική απασχόληση και την προτιμούν, επειδή έτσι τάχα συνδυάζουν καλύτερα την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ολλανδικής στατιστικής υπηρεσίας, το καλοκαίρι, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι της χώρας υποαπασχολούνται (4,1 εκατ. με μερική απασχόληση - 4,4 εκατ. με πλήρη απασχόληση). Παράλληλα, 460.000 υποαπασχολούμενοι ψάχνουν για πλήρη εργασία, ενώ 600.000 εργαζόμενοι κάνουν δυο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, κατά 25% περισσότεροι σε σχέση με 10 χρόνια πριν. Επίσης, το 40% των εργαζομένων με «μπλοκάκι» έχουν παράλληλα και μια θέση μερικής απασχόλησης, για οικονομικούς λόγους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Επίσκεψη εργασίας στην Ιαπωνία θα πραγματοποιήσει στις 11 - 13 Δεκέμβρη ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται στις περιοχές που απελευθερώνονται μετά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι το νομοσχέδιο που κατέθεσαν σιίτες βουλευτές στο Ιράκ και προβλέπει τη «δυνατότητα» να παντρεύονται τα κορίτσια ακόμη και πριν φτάσουν στην εφηβεία. Η πρόταση αναφέρεται σε διατάξεις θρησκευτικών δογμάτων, με βάση τις οποίες στο παρελθόν έχουν παντρευτεί κορίτσια ακόμα και στην ηλικία των εννέα ετών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ινδικά ΜΜΕ αναφέρονται στην απόφαση του υπουργείου Αμυνας να ακυρώσει τελικά συμφωνία αγοράς ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων, συνολικής αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία είχε υπογραφεί με την ισραηλινή εταιρεία «Rafael Advanced Defense System».

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Ορκίζεται ο νέος Πρόεδρος

ΧΑΡΑΡΕ.--

Ο Εμερσον Μνανγκάγκουα, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, που είχε αποπεμφθεί πρόσφατα από τον μέχρι προχτές Πρόεδρο της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αναμένεται να ορκιστεί σήμερα Πρόεδρος, μετά την παραίτηση του τελευταίου και τις εξελίξεις της τελευταίας βδομάδας, με την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να κλείνει η διαμάχη στους κόλπους της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος ZANU - PF (Εθνική Ενωση Ζιμπάμπουε - Πατριωτικό Μέτωπο), ανάμεσα σε δυνάμεις που στήριζαν τη διατήρηση της εξουσίας από τη γενιά του εθνικού απελευθερωτικού κινήματος (όπου ανήκει ο Μνανγκάγκουα) και δυνάμεις που προωθούσαν τη φιλόδοξη σύζυγο του 93χρονου Μουγκάμπε, την 52χρονη Γκρέις.

Στη συμφωνία που επετεύχθη, πάντως, ο Μουγκάμπε έλαβε αμνηστία και διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του στη χώρα, όπου θέλει να παραμείνει. Ο Μουγκάμπε ηγήθηκε στο αντιαποικιοκρατικό κίνημα ενάντια στη βρετανική κατοχή και αναδείχθηκε στην εξουσία από το 1980, ωστόσο λέγεται ότι έχει αποκτήσει τεράστια ακίνητη περιουσία και πλούτο, τη στιγμή που ο λαός αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ