Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Στο στόχαστρο πολυεθνικών ο ενεργειακός πλούτος

Η εικόνα του χάρτη δείχνει το «στριμωξίδι» των πολυεθνικών για τον ορυκτό πλούτο
Η εικόνα του χάρτη δείχνει το «στριμωξίδι» των πολυεθνικών για τον ορυκτό πλούτο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν έντονα τα πήγαινε - έλα μεγαλοστελεχών ισχυρών ενεργειακών ομίλων στην Κύπρο. Χτες, αναμενόταν να φτάσει στη Μεγαλόνησο ο πρόεδρος της ιταλικής «ΕΝΙ» Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, που σήμερα μάλιστα θα συναντήσει τον Κύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη, με θέμα το πρόγραμμα των επόμενων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα εμφανίζουν την «ΕΝΙ» να ενδιαφέρεται για γεωτρήσεις στα τεμάχια 3, 6 και 8.

Επίσης χτες, ο Κύπριος υπουργός Βιομηχανίας, Τουρισμού, Ενέργειας και Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης αναμενόταν να δεχτεί αντιπροσωπεία της εταιρείας «Union Fenosa Gas» (UFG, θυγατρικής της ΕΝΙ και της ισπανικής «Gas Natural»). Την προηγούμενη βδομάδα, στην Κύπρο είχε βρεθεί και αντιπροσωπεία της βρετανο-ολλανδικής «Shell». UFG και «Shell» διαχειρίζονται αντίστοιχα τους σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στις περιοχές Νταμιέτα και Ιτκού της Αιγύπτου. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν οι υποδομές και ειδικότερα ο αγωγός που θα μεταφέρει στην Αίγυπτο φυσικό αέριο από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη», συμφωνία που φαίνεται ότι επιταχύνθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Κύπρο. Μιλώντας σε ΜΜΕ, ο Λακκοτρύπης εξήγησε ότι εξετάζονται τρεις επιλογές για την εξαγωγή κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο, που αφορούν αντίστοιχα τους τερματικούς σταθμούς σε Νταμιέτα, Ιτκού αλλά και Πορτ Σάιντ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχτηκε πρόταση να επισκεφτεί επίσημα τη Σαουδική Αραβία, ενώ μελετάται η ημερομηνία του ταξιδιού. Πολλοί εμφανίζουν τις σχεδιαζόμενες επαφές στο Ριάντ όπως και την πρόσφατη συνάντηση του Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Αλ Χαρίρι στη Λάρνακα (όπου ο Χαρίρι επέλεξε να κάνει στάση επιστρέφοντας από τη Σαουδική Αραβία στο Λίβανο ...μέσω Γαλλίας) ως απόδειξη του «ρόλου» που η Λευκωσία μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως η Κύπρος βυθίζεται στη δίνη επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και γενικότερα. Να τονιστεί πως στις αρχές του 2018 την Κύπρο θα επισκεφτεί και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β'.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ