Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΦΑΤΑΧ» - «ΧΑΜΑΣ»
Προς εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη το 2018

Μετά από συνάντηση στο Κάιρο, οι δύο κυρίαρχες Παλαιστινιακές οργανώσεις «Φατάχ» και «Χαμάς» ανακοίνωσαν χτες ότι κατέληξαν στη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας μέσα στο 2018, που είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να ανακοινώσει μετά από διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις.

Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πρώτες κοινές που θα διεξαχθούν στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα από το 2006 και, όπως σημείωσε ο Χάλιλ αλ Χάγια, ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς», «ζητήσαμε από τον αδελφό μας Μαχμούντ Αμπάς να ορίσει τις ημερομηνίες για τις εκλογές αυτές έπειτα από διαβουλεύσεις με τα κόμματα και τις εθνικές δυνάμεις». Στην κοινή ανακοίνωση χαιρετίζεται η «συμφωνία συμφιλίωσης» που υπέγραψαν τον Οκτώβρη οι δύο οργανώσεις υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και χαρακτηρίζεται «μια ρεαλιστική αρχή για να τερματιστεί ο διχασμός». Επειτα από δέκα χρόνια αντιπαλότητας, οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν στις 12 Οκτώβρη στο Κάιρο η «Χαμάς», η οποία κυβερνά τη Γάζα, να μεταφέρει τις εξουσίες στην Παλαιστινιακή Αρχή έως την 1η Δεκέμβρη.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, ο αλ Χάγια σημείωσε ότι «είναι καθήκον της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της», ωστόσο ένας άλλος αξιωματούχος της «Χαμάς» υπενθύμισε ότι «το θέμα αυτό εξαρτάται από την Αίγυπτο και παραμένει συνδεδεμένο με την κατάσταση ασφαλείας στο Σινά». Στην ανακοίνωση πάντως δεν υπάρχουν αναφορές για αφοπλισμό του ένοπλου τμήματος της «Χαμάς», ούτε και για άρση των κυρώσεων στη Γάζα. Ωστόσο, ο Αζάμ αλ Αχμεντ εκ μέρους της «Φατάχ» διαβεβαίωσε ότι «οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να αρθούν όλες οι κυρώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ