ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Την ισραηλινή κατοχή που συνεχίζεται και την επέκταση των εποικισμών κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος χτες, 29 Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα παρακάτω:

«Σήμερα (σ.σ. χτες), Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του 1967 και την κατάληψη των Παλαιστινιακών εδαφών, η εγκληματική ισραηλινή κατοχή συνεχίζεται, επεκτείνεται με εκατοντάδες εποικισμούς. Δολοφονεί εκατοντάδες, ακόμα και παιδιά, φυλακίζει χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Τα ευχολόγια δεν κρύβουν τη στήριξη του Ισραήλ από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις. Οπως της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ενισχύει τις πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις με αυτό, αναβαθμίζει την αμερικανική βάση στην Κρήτη - ορμητήριο κατά των λαών της Μέσης Ανατολής και του Παλαιστινιακού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, χτες, με παρέμβασή του στην ελληνική Βουλή, καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει την απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, απαιτώντας:

Ανεξάρτητο, κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του '67 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και των εποίκων από τα κατεχόμενα.

Το γκρέμισμα του τείχους, την άρση του αποκλεισμού Δυτικής Οχθης και Γάζας.

Την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων από τις φυλακές, την επιστροφή όλων των προσφύγων».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ
Διεκδικεί λευτεριά και δικαιώματα κατά της ισραηλινής κατοχής

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Πιο απαραίτητη από ποτέ είναι σήμερα η έκφραση διεθνούς αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για λευτεριά, 70 χρόνια από την έκδοση της απόφασης 181 της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) του ΟΗΕ που οδήγησε, στις 29 Νοέμβρη του 1947, στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, απόφαση που επιτείνει και ενισχύει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Με φόντο τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επανέναρξη, μέσα στους λίγους μήνες, της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό (με σημαδεμένα χαρτιά υπέρ των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων), ο Παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να βιώνει τον εκτοπισμό από τη γη του, το ρατσισμό, την έλλειψη βασικών δικαιωμάτων, την κατεδάφιση των σπιτιών και την καταπάτηση της καλλιεργήσιμης γης, καθώς και τη δραματική επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στα εδάφη της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Χτες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό με επίκεντρο τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ασκηση των Αναπαλλοτρίωτων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού (CERP) με ομιλίες του προεδρεύοντος της επιτροπής, πρέσβη της Σενεγάλης στον ΟΗΕ, του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και του μόνιμου παρατηρητή του Κράτους της Παλαιστίνης, ο οποίος θα μετέφερε μήνυμα του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς (το οποίο ωστόσο δεν γνωστοποιήθηκε άμεσα στον διεθνή Τύπο).

Σε εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε, χτες, με αφορμή τη Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, η Χάναν Ασράουι, με την ιδιότητα του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), επισημαίνει μεταξύ άλλων πως με τη διχοτόμηση της ιστορικής Παλαιστίνης ξεκίνησαν τα βάσανα του Παλαιστινιακού λαού καθώς το νέο κράτος του Ισραήλ δημιουργήθηκε σε βάρος των Παλαιστινίων που ξεριζώθηκαν. Τονίζει πως από την έκδοση της απόφασης 181 της ΓΣ του ΟΗΕ έως σήμερα, ο Παλαιστινιακός λαός βίωσε τον ξεριζωμό και την εξορία σε μαζική κλίμακα, τις συστηματικές ρατσιστικές διακρίσεις και την καταπίεση των κατοχικών αρχών στο εναπομείναν 22% των εδαφών της ιστορικής Παλαιστίνης.

Η Χ. Ασράουι διαπιστώνει πως παρά τις διεθνείς αντιδράσεις εδώ και δεκαετίες, «το Ισραήλ επιμένει» στην καταπάτηση και την παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας «μένοντας ατιμώρητο», «γενικεύοντας και θεσμοθετώντας μία κουλτούρα ρατσισμού, εξτρεμισμού, ανομίας και βίας». Οι παραβιάσεις συμπεριλαμβάνουν τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς εντός και πέριξ της Ιερουσαλήμ και σε όλη τη Δυτική Οχθη, την κλοπή της παλαιστινιακής γης και του φυσικού πλούτου, τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων με κατεδαφίσεις σπιτιών, μαζικές εκτελέσεις, τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων κατοίκων της Ιερουσαλήμ από τις εστίες τους, τις συλλήψεις ακόμη και παιδιών δίχως καν απαγγελία κατηγοριών και τη φυλάκισή τους σε άσχημες συνθήκες.

Χτες, με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμαντ Αμπού Ζέιντ, αναφέρθηκε στη σημασία τού «να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς με στόχο την επίτευξη βιώσιμης, διαρκούς ειρήνης».

Ας σημειωθεί πάντως πως οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ούτε χτες δεν σταμάτησαν τις τρομοκρατικές εφόδους σε σπίτια Παλαιστινίων και τις συλλήψεις ούτε τα σχέδια για κλιμάκωση του διωγμού των Παλαιστινίων και των Βεδουίνων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιερουσαλήμ προκειμένου να επεκταθούν ακόμη περισσότερο οι παράνομοι εβραϊκοί εποικισμοί.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία Μέι για μπίζνες και επεμβάσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΙΑΝΤ - ΑΜΑΝ.--

Αιφνιδιαστική περιοδεία σε Ιορδανία, Ιράκ και Σαουδική Αραβία ξεκίνησε το τελευταίο 48ωρο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της προώθησης των συμφερόντων των βρετανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (με φόντο τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Συρία, Υεμένη κ.α.) και της σύσφιξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ενόψει της διαδικασίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ξεκινώντας την επίσκεψή της από το Αμάν της Ιορδανίας, αργά το βράδυ της Τρίτης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένη να επιδιώξει ένα θαρρετό μέλλον σιγουριάς για τους εαυτούς μας στον κόσμο» μετά το Brexit, που προβλέπεται εντός του 2019. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για το Ηνωμένο Βασίλειο η «οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών με χώρες στη Μέση Ανατολή για να βοηθήσουμε την ασφάλεια εκατομμυρίων Βρετανών στην πατρίδα και στο εξωτερικό». Η Μέι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμμετοχή της Βρετανίας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τη «στρατιωτική βοήθεια στην Ιορδανία», μέσω της εκεί ανάπτυξης 3.000 Βρετανών στρατιωτών, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης καταπολέμησης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη γειτονική Συρία.

Ακολούθως η Μέι δεν μετέβη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά στη Βαγδάτη, και έγινε η πρώτη πρωθυπουργός της Βρετανίας που επισκέφθηκε το Ιράκ από το 2008. Εκεί, η Μέι συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό της Χάιντερ αλ Αμπάντι, επιδιώκοντας προφανώς την εξασφάλιση ενός μεγάλου κομματιού από την «πίτα» της ανοικοδόμησης. Σε μια προσπάθεια να πετύχει αυτόν το στόχο για λογαριασμό των βρετανικών μονοπωλίων, η Μέι έταξε επιπρόσθετη «αντιτρομοκρατική βοήθεια» 10 εκατομμυρίων στερλινών. Δεν έκρυψε πάντως μετά τη συνάντησή της με τον Αμπάντι πως συζήτησαν εκτενώς την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Λονδίνου - Βαγδάτης.

Ο Αμπάντι είδε την επίσκεψη της Μέι σαν «ένδειξη υποστήριξης και βοήθειας της Βρετανίας στο Ιράκ», τονίζοντας με νόημα ότι η χώρα του εισέρχεται «σε νέα φάση, ανοικοδόμησης και επενδύσεων».

Η επίσκεψη της Μέι ανακοινώθηκε μόνο μετά την ολοκλήρωσή της και αφού το πρωθυπουργικό αεροπλάνο που τη μετέφερε αναχώρησε για το Ριάντ της Σ. Αραβίας, που ήταν και από τους βασικούς στόχους της περιοδείας της. Αργότερα χτες βράδυ, η Μέι αναμενόταν να φτάσει στο Ριάντ για συνάντηση, μεταξύ άλλων, με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, διάδοχο στο θρόνο και υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για να του εκφράσει, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα, τις «ανησυχίες» της κυβέρνησής της για τις συνέπειες του φονικού εμπάργκο κατά της Υεμένης και να συζητήσει τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει ακόμα να επιστρέψει σήμερα στο Αμάν της Ιορδανίας για συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β', με τον οποίο σκοπεύει να συζητήσει κυρίως οικονομικά θέματα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετοιμη για «όλα τα μέτρα» με στόχο την «ασφάλειά» της

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με το επιχείρημα ότι οι οργανώσεις των Κούρδων στη Συρία (PYD-YPG) - που η Αγκυρα θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ και «τρομοκρατικές» - επιδιώκουν «να αλλάξουν τη δημογραφική δομή της Συρίας διεξάγοντας συγκαλυμμένη εθνοκάθαρση», το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αποφάσισε προχτές να επεκτείνει την παρουσία του στρατού στις περιοχές της Αφρίν και του Χαλεπίου στη Συρία.

Η σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, επισημαίνει πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει όλα τα είδη των μέτρων, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές, με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλειά της».

Η Αγκυρα διαμηνύει ακόμα μια φορά σε όλες τις πλευρές την ετοιμότητά της να προασπίσει τη θέση του ντόπιου κεφαλαίου, σε ένα πλαίσιο ραγδαίων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αυτό αποτυπώνουν και οι εξελίξεις γύρω από τη Συρία και το Ιράκ, η σύσφιξη του συντονισμού Αγκυρας - Τεχεράνης - Μόσχας για την «πολιτική μετάβαση» αλλά και την «ανοικοδόμηση» των κατεστραμμένων αυτών χωρών της Μέσης Ανατολής.

Πάντως, από την Ουάσιγκτον και τη «δεξαμενή σκέψης» «Κέντρο Ουίλσον», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον είπε ότι «το Ιράν και η Ρωσία δεν μπορούν να προσφέρουν στον τουρκικό λαό τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη που παρέχει η συμμετοχή στη δυτική κοινότητα των εθνών».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όλα δείχνουν ότι οι ενδοαστικές διεργασίες θα ενταθούν κι άλλο, ενόψει των εκλογών του 2019. Προχτές, ο πρωθυπουργός (και στέλεχος του ΑΚΡ) Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «προκειμένου να διασφαλιστούν η σταθερότητα και η ισχυρή συνοχή της εξουσίας, με μεγαλύτερη στήριξη, θα μπορούσαμε να σχηματίσουμε μια συμμαχία (σ.σ. με το εθνικιστικό MHP)... Με το ΜΗΡ σκεφτόμαστε παρόμοια σε πολλά θέματα. Ηδη κάναμε μια "ντε φάκτο" συμμαχία κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος... Το ΜΗΡ συνέβαλε θετικά σε πολλές νέες ρυθμίσεις, ειδικά στα εθνικά θέματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ