Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ
Διεκδικεί λευτεριά και δικαιώματα κατά της ισραηλινής κατοχής

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Πιο απαραίτητη από ποτέ είναι σήμερα η έκφραση διεθνούς αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για λευτεριά, 70 χρόνια από την έκδοση της απόφασης 181 της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) του ΟΗΕ που οδήγησε, στις 29 Νοέμβρη του 1947, στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, απόφαση που επιτείνει και ενισχύει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Με φόντο τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επανέναρξη, μέσα στους λίγους μήνες, της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό (με σημαδεμένα χαρτιά υπέρ των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων), ο Παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να βιώνει τον εκτοπισμό από τη γη του, το ρατσισμό, την έλλειψη βασικών δικαιωμάτων, την κατεδάφιση των σπιτιών και την καταπάτηση της καλλιεργήσιμης γης, καθώς και τη δραματική επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στα εδάφη της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Χτες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό με επίκεντρο τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ασκηση των Αναπαλλοτρίωτων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού (CERP) με ομιλίες του προεδρεύοντος της επιτροπής, πρέσβη της Σενεγάλης στον ΟΗΕ, του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και του μόνιμου παρατηρητή του Κράτους της Παλαιστίνης, ο οποίος θα μετέφερε μήνυμα του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς (το οποίο ωστόσο δεν γνωστοποιήθηκε άμεσα στον διεθνή Τύπο).

Σε εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε, χτες, με αφορμή τη Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, η Χάναν Ασράουι, με την ιδιότητα του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), επισημαίνει μεταξύ άλλων πως με τη διχοτόμηση της ιστορικής Παλαιστίνης ξεκίνησαν τα βάσανα του Παλαιστινιακού λαού καθώς το νέο κράτος του Ισραήλ δημιουργήθηκε σε βάρος των Παλαιστινίων που ξεριζώθηκαν. Τονίζει πως από την έκδοση της απόφασης 181 της ΓΣ του ΟΗΕ έως σήμερα, ο Παλαιστινιακός λαός βίωσε τον ξεριζωμό και την εξορία σε μαζική κλίμακα, τις συστηματικές ρατσιστικές διακρίσεις και την καταπίεση των κατοχικών αρχών στο εναπομείναν 22% των εδαφών της ιστορικής Παλαιστίνης.

Η Χ. Ασράουι διαπιστώνει πως παρά τις διεθνείς αντιδράσεις εδώ και δεκαετίες, «το Ισραήλ επιμένει» στην καταπάτηση και την παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας «μένοντας ατιμώρητο», «γενικεύοντας και θεσμοθετώντας μία κουλτούρα ρατσισμού, εξτρεμισμού, ανομίας και βίας». Οι παραβιάσεις συμπεριλαμβάνουν τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς εντός και πέριξ της Ιερουσαλήμ και σε όλη τη Δυτική Οχθη, την κλοπή της παλαιστινιακής γης και του φυσικού πλούτου, τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων με κατεδαφίσεις σπιτιών, μαζικές εκτελέσεις, τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων κατοίκων της Ιερουσαλήμ από τις εστίες τους, τις συλλήψεις ακόμη και παιδιών δίχως καν απαγγελία κατηγοριών και τη φυλάκισή τους σε άσχημες συνθήκες.

Χτες, με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμαντ Αμπού Ζέιντ, αναφέρθηκε στη σημασία τού «να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς με στόχο την επίτευξη βιώσιμης, διαρκούς ειρήνης».

Ας σημειωθεί πάντως πως οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ούτε χτες δεν σταμάτησαν τις τρομοκρατικές εφόδους σε σπίτια Παλαιστινίων και τις συλλήψεις ούτε τα σχέδια για κλιμάκωση του διωγμού των Παλαιστινίων και των Βεδουίνων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιερουσαλήμ προκειμένου να επεκταθούν ακόμη περισσότερο οι παράνομοι εβραϊκοί εποικισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ