Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία Μέι για μπίζνες και επεμβάσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΙΑΝΤ - ΑΜΑΝ.--

Αιφνιδιαστική περιοδεία σε Ιορδανία, Ιράκ και Σαουδική Αραβία ξεκίνησε το τελευταίο 48ωρο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της προώθησης των συμφερόντων των βρετανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (με φόντο τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Συρία, Υεμένη κ.α.) και της σύσφιξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ενόψει της διαδικασίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ξεκινώντας την επίσκεψή της από το Αμάν της Ιορδανίας, αργά το βράδυ της Τρίτης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένη να επιδιώξει ένα θαρρετό μέλλον σιγουριάς για τους εαυτούς μας στον κόσμο» μετά το Brexit, που προβλέπεται εντός του 2019. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για το Ηνωμένο Βασίλειο η «οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών με χώρες στη Μέση Ανατολή για να βοηθήσουμε την ασφάλεια εκατομμυρίων Βρετανών στην πατρίδα και στο εξωτερικό». Η Μέι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμμετοχή της Βρετανίας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τη «στρατιωτική βοήθεια στην Ιορδανία», μέσω της εκεί ανάπτυξης 3.000 Βρετανών στρατιωτών, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης καταπολέμησης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη γειτονική Συρία.

Ακολούθως η Μέι δεν μετέβη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά στη Βαγδάτη, και έγινε η πρώτη πρωθυπουργός της Βρετανίας που επισκέφθηκε το Ιράκ από το 2008. Εκεί, η Μέι συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό της Χάιντερ αλ Αμπάντι, επιδιώκοντας προφανώς την εξασφάλιση ενός μεγάλου κομματιού από την «πίτα» της ανοικοδόμησης. Σε μια προσπάθεια να πετύχει αυτόν το στόχο για λογαριασμό των βρετανικών μονοπωλίων, η Μέι έταξε επιπρόσθετη «αντιτρομοκρατική βοήθεια» 10 εκατομμυρίων στερλινών. Δεν έκρυψε πάντως μετά τη συνάντησή της με τον Αμπάντι πως συζήτησαν εκτενώς την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Λονδίνου - Βαγδάτης.

Ο Αμπάντι είδε την επίσκεψη της Μέι σαν «ένδειξη υποστήριξης και βοήθειας της Βρετανίας στο Ιράκ», τονίζοντας με νόημα ότι η χώρα του εισέρχεται «σε νέα φάση, ανοικοδόμησης και επενδύσεων».

Η επίσκεψη της Μέι ανακοινώθηκε μόνο μετά την ολοκλήρωσή της και αφού το πρωθυπουργικό αεροπλάνο που τη μετέφερε αναχώρησε για το Ριάντ της Σ. Αραβίας, που ήταν και από τους βασικούς στόχους της περιοδείας της. Αργότερα χτες βράδυ, η Μέι αναμενόταν να φτάσει στο Ριάντ για συνάντηση, μεταξύ άλλων, με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, διάδοχο στο θρόνο και υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για να του εκφράσει, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα, τις «ανησυχίες» της κυβέρνησής της για τις συνέπειες του φονικού εμπάργκο κατά της Υεμένης και να συζητήσει τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει ακόμα να επιστρέψει σήμερα στο Αμάν της Ιορδανίας για συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β', με τον οποίο σκοπεύει να συζητήσει κυρίως οικονομικά θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ