Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Εκλογές με υπόνοιες για νοθεία

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΜΠΑ.--

Στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ονδούρα, ο υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης και τηλεοπτικός παρουσιαστής για πολλά χρόνια, Σαλβαδόρ Νασράλα, φέρεται να προηγείται, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, έναντι του απερχόμενου Προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες του νεοφιλελεύθερου Εθνικού Κόμματος, ο οποίος είχε υποστηρίξει την πραξικοπηματική ανατροπή του πρώην Προέδρου Μανουέλ Σελάγια τον Ιούνη του 2009, όταν αυτός επιχείρησε να κάνει δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση. Επίσης, ο Νασράλα της λεγόμενης «Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης ενάντια στη Δικτατορία» κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι επιχειρεί να νοθεύσει το αποτέλεσμα ειδικά στην επαρχία, όπου υπάρχει και μεγάλη καθυστέρηση στην καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Η εκλογική επιτροπή της Ονδούρας, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE), δέχεται επικρίσεις για τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων και με βάση το 76% των ψήφων ο Νασράλα συγκεντρώνει το 42,68%, ο Ερνάντες το 41,71% και τρίτος έρχεται ο Λουίς Σελάγια από το Φιλελεύθερο Κόμμα με 14,75% και ακολουθούν άλλοι 6 υποψήφιοι με πολύ χαμηλά ποσοστά. Η αποχή έφτασε το 44%, ενώ πραγματοποιήθηκαν και βουλευτικές και τοπικές εκλογές. Τα αποτελέσματα για την 123μελή Βουλή είναι επίσης μερικά, αλλά φαίνεται ότι προηγείται το Εθνικό Κόμμα με 46%, ακολουθεί το Κόμμα Ελευθερία και Αναγέννηση (LIBRE - με πρόεδρο τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Μ. Σελάγια που συμμετέχει στη Συμμαχία της Αντιπολίτευσης) με 25%, το Φιλελεύθερο Κόμμα με 20,3%, το Κόμμα «Καινοτομία και Σοσιαλδημοκρατική Ενότητα» (συμμετέχει επίσης στη Συμμαχία) με 3,13% και το κόμμα της Πατριωτικής Συμμαχίας της Ονδούρας με επίσης 3,13% και στη συνέχεια άλλα κόμματα με μηδενικά ποσοστά.

Πάντως, σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», ο Νασράλα που αυτοπαρουσιάζεται ως κεντρώος και δηλώνει ότι θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Και στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής είναι εμφανέστατη η έλλειψη Κομμουνιστικού Κόμματος, πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, ως αποτέλεσμα χρόνιων προβλημάτων, διώξεων και αδυναμιών του επαναστατικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ