ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Κλειδώνουν» τη συμφωνία, κάνουν «μανούβρες» για τη νομοθέτηση

Τα προνοιακά επιδόματα της λαϊκής οικογένειας, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων καθώς και η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τον κλάδο της Ενέργειας βρέθηκαν στην ατζέντα των χτεσινών συναντήσεων των εμπλεκόμενων υπουργών της κυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα.

«Υπάρχουν ελπίδες για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας», σχολιάζει υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οποίο μια πρώτη δέσμη από τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί πριν από τα Χριστούγεννα και μια ακόμη μεγαλύτερη την πρώτη βδομάδα του Γενάρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, εύλογα ερωτήματα ανακύπτουν και αναφορικά με τις πρακτικές «νομοθέτησης» που θα θελήσει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, ωστόσο είναι φανερό πως μια κρίσιμη μάζα αντιλαϊκών παρεμβάσεων θα διεκπεραιωθεί μέσω υπουργικών αποφάσεων και άλλων εγκυκλίων. Μάλιστα, χτες το πρωί στη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, από τον Ν. Βούτση ειπώθηκε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε καμία πληροφόρηση «ότι θα χρειαστεί να συνεδριάσει η Ολομέλεια για να ψηφίσει προαπαιτούμενα».

Την ίδια ώρα, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συντάσσει και την «έκθεση συμμόρφωσης», προκειμένου αυτή να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (11 Γενάρη) και όπως όλα δείχνουν, όπως προβλεπόταν και στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, το «τυπικό» κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» θα επισφραγιστεί στο Γιούρογκρουπ στις 22 Γενάρη.

Εξαγωγική διείσδυση και κερδοφόρες επενδύσεις

Την ίδια ώρα, «δομικό στοιχείο» του προς υπογραφή «συμπληρωματικού» μνημονίου με την Ευρωζώνη αποτελεί η δέσμη με τις δεκάδες παρεμβάσεις και τα «προαπαιτούμενα» που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και η προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδας με θέμα «Εξαγωγές για την Ανάπτυξη», εστίασε, για μια ακόμη φορά, στα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας, επισημαίνοντας ότι «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι ταυτόσημο με την ουσιαστική ενσωμάτωσή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και το παράλληλο άνοιγμά της στην Ανατολή», ενώ, όπως είπε «η Ελλάδα τείνει να καταστεί βασική γέφυρα της Ευρώπης προς την Κίνα και την ΝΑ Ασία είτε ως ενεργειακός είτε ως διαμετακομιστικός κόμβος».

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας στάθηκε και σε συγκεκριμένα «παραδείγματα» ισχυρών εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με εξαγωγικό προσανατολισμό, λέγοντας ότι «πολλές μεγάλες επενδύσεις που τώρα αναλαμβάνονται στην Ελλάδα έχουν στόχο τις ξένες αγορές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επενδύσεις από την Παπαστράτος και τηΒιοχάλκο».

Μάλιστα, αναφορικά με τις επενδύσεις εγχώριων ομίλων στις αγορές του εξωτερικού ξεχώρισε την «περίπτωση Μυτιληναίου στη Λιβύη», μέσω της οποίας, «ανοίγουν νέες εξαγωγικές δυνατότητες για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά στη «συμβολή» της κυβέρνησης στους στόχους του κεφαλαίου, ο Δ. Παπαδημητρίου επικέντρωσε στη λεγόμενη «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική» που με τη σειρά της «προτάσσει την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, ξένων και εγχώριων, και την αύξηση των εξαγωγών, ως των βασικών εργαλείων μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη ανοδική τάση των εξαγωγών τόνισε πως «αυτή η εξέλιξη αντανακλά τη θετική επίδραση πάνω στη διεθνή ανταγωνιστικότητα, πρώτον, των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας κατά κύριο λόγο αλλά και των αγαθών και υπηρεσιών και δεύτερον, της δημοσιονομικής προσαρμογής». Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στηρίχτηκε στην αντιλαϊκή πολιτική και τις αναδιαρθρώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η θετική πορεία των εξαγωγών αντανακλά τις εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις αρκετών επιμέρους κλάδων», όπως τα τρόφιμα, τα διυλιστήρια πετρελαίου, τα φαρμακευτικά, τα χημικά και πλαστικά, ο ηλεκτρολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός και τα μεταφορικά μέσα.

Στην «κλίνη του Προκρούστη» τα επιδόματα των πολυτέκνων

Με την παραπέρα υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος να θεωρείται «ένα το κρατούμενο», μέσα από την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για την κήρυξη απεργίας από συνέλευση πρωτοβάθμιου σωματείου, οι χτεσινές συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το κουαρτέτο συνεχίστηκαν, βάζοντας στην «κλίνη του Προκρούστη» τα οικογενειακά επιδόματα, ειδικά αυτά των πολύτεκνων οικογενειών.

Η επίθεση στα επιδόματα των πολυτέκνων γίνεται με πρόσχημα «τη βελτίωση της στόχευσης και την αύξηση της ισότητας μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του «συμπληρωματικού μνημονίου» για την 3η «αξιολόγηση».

Στο πλαίσιο της γνωστής πολιτικής «αναδιανομής της φτώχειας», ορίζεται ότι θα νομοθετηθεί «ένα ενιαίο επίδομα τέκνων, το οποίο θα αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον επίδομα ενός τέκνου και το πολυτεκνικό επίδομα». Οπως επισημαίνεται, μάλιστα, οι κλίμακες με τις εισοδηματικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του νέου επιδόματος θα καθοριστούν με βάση το σύστημα που εφαρμόστηκε για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)...

Παράλληλα, θα προχωρήσει και η επίθεση στις αναπηρικές παροχές, μέσα από τη «μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας και τη μετάβαση από την τρέχουσα αξιολόγηση αναπηρίας» στη «λειτουργική εκτίμηση της ικανότητας του ατόμου να ασκεί καθημερινές δραστηριότητες». Δηλαδή, δεν θα παίρνεται υπόψη η ιατρική εκτίμηση της αναπηρίας, αλλά αν το συγκεκριμένο άτομο είναι ικανό να ασκεί κάποιες λειτουργίες, μέθοδος που αναμένεται να οδηγήσει και εδώ σε περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας, όπως ακριβώς προτεινόταν σε σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οσον αφορά το σκέλος των συντάξεων, η συζήτηση επικεντρώνεται στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την απόδοση των καθυστερούμενων συντάξεων (ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ) και κυρίως στην ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων και τον καθορισμό της «προσωπικής διαφοράς», ώστε του χρόνου τέτοια εποχή να τεθεί σε εφαρμογή η περικοπή τους, αρχίζοντας από τις συντάξεις του Γενάρη του 2019. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περικοπή θα επιφέρει στους παλιούς συνταξιούχους για την τριετία 2019 - 2021 απώλειες ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι απώλειες οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ το 1% του ΑΕΠ, για το οποίο αρχικά έκανε λόγο η κυβέρνηση, κατανέμονται ως εξής: 2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021.

Νέες περικοπές και «κόφτες» στην Υγεία

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Υγείας, ο υπουργός Ανδ. Ξανθός ανέφερε ότι στην προχτεσινή συνάντηση με τους «θεσμούς» υπήρξε συμφωνία στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» και το «τεχνικό μνημόνιο» στα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Το νέο πακέτο μέτρων φέρνει νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη για το λαό, καθώς υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «εξορθολογισμός των δαπανών για την Υγεία», μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Λήψη «διαρθρωτικών μέτρων με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών». Νέα εργαλεία περικοπών, μέσα από «μια κρίσιμη μάζα κατευθυντήριων γραμμών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις οδούς περίθαλψης ασθενών (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη), για τις οδούς που έχουν τις μεγαλύτερες θεραπευτικές και οικονομικές συνέπειες για να τροφοδοτήσουν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Σε εφαρμογή μπαίνουν και οι «κόφτες» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με την εισαγωγή μέχρι το Μάρτη του 2018 της «υποχρεωτικής εγγραφής ασθενούς σ' έναν οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα ενεργεί ως φύλακας ("gatekeeper" - "πορτιέρης") που θα είναι υπεύθυνος για παραπομπές σε ειδικούς».

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ
Ετοιμη η νέα αντιλαϊκή συμφωνία

Οι λεπτομέρειες μιας ακόμη αντιλαϊκής συμφωνίας στον τομέα της Ενέργειας απασχολούσαν μέχρι αργά χτες το απόγευμα τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, πάνω στο γενικό πλαίσιο συμφωνίας που είχε επιτευχθεί κατά τις προηγούμενες συναντήσεις για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.

Εμενε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των περισσότερων από 1.000 εργαζομένων της ΔΕΗ στις τρεις μονάδες που θα πουληθούν (Μεγαλόπολη 3 και 4 και Μελίτη 1), αλλά και η χρονική διάρκεια λειτουργίας των παλιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, Αμύνταιου και Καρδιάς, πριν οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο, καθώς δεν πληρούν τα νέα όρια εκπομπών ρύπων που θέτει η ΕΕ. Μόλις οριστικοποιηθεί η απόφαση, θα ξεκινήσει το «market test» με το οποίο θα αναζητηθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τις προς πώληση μονάδες, το οποίο τυπικά αναμένεται να διαρκέσει 30 μέρες. Βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν υπάρξει επαφές με ομίλους και από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν έντονο κινεζικό ενδιαφέρον.

Τη χτεσινή συνάντηση απασχόλησε επίσης και η θέση της ΔΕΠΑ στη νέα «απελευθερωμένη» αγορά φυσικού αερίου, με την κυβέρνηση να έχει προτείνει την αποχώρηση της επιχείρησης από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και απόκτηση του 100% της ΕΠΑ Αττικής με την εξαγορά του μεριδίου 49% που κατέχει σήμερα η «Shell».

Φουντώνει η ενεργειακή φτώχεια για το λαό

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθούσε χτες να αμβλύνει τις εντυπώσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat αναφορικά με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, στα οποία καταγράφεται αύξηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα ύψους άνω του 12% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τις γνωστές απάτες ότι δεν ήταν προϊόν αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά αποτέλεσμα την ενισχυμένης κατανάλωσης, λόγω του περσινού «βαρύ» χειμώνα και του τρόπου υπολογισμού των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Βέβαια, για τα λαϊκά νοικοκυριά που κλήθηκαν να πληρώσουν τον περασμένο χειμώνα εξωφρενικά ποσά για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος καμία απολύτως σημασία δεν είχε από πού και πώς προήλθαν οι αυξήσεις, παρά μόνο ότι βάρυναν τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό τους.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Επίσημη έναρξη των διαγωνισμών

Σήμερα δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η «Ανακοίνωση της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών» για τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τριών περιοχών στην Κρήτη και το Ιόνιο Πέλαγος. Οι νέες προκηρύξεις αποφασίστηκαν ύστερα από τις αιτήσεις που υπέβαλαν η κοινοπραξία «Total» - «Exxon Mobil» - ΕΛΠΕ, η οποία ενδιαφέρεται για δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, και η «Energean Oil» & «Gas», για θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο.

Στην Τσεχία αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Για την Τσεχία αναχώρησε ο σ. Λευτέρης Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Σήμερα, Σάββατο 2 Δεκέμβρη θα μιλήσει σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης που διοργανώνει η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Πράγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ