Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Κλειδώνουν» τη συμφωνία, κάνουν «μανούβρες» για τη νομοθέτηση

Τα προνοιακά επιδόματα της λαϊκής οικογένειας, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων καθώς και η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τον κλάδο της Ενέργειας βρέθηκαν στην ατζέντα των χτεσινών συναντήσεων των εμπλεκόμενων υπουργών της κυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα.

«Υπάρχουν ελπίδες για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας», σχολιάζει υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οποίο μια πρώτη δέσμη από τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί πριν από τα Χριστούγεννα και μια ακόμη μεγαλύτερη την πρώτη βδομάδα του Γενάρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, εύλογα ερωτήματα ανακύπτουν και αναφορικά με τις πρακτικές «νομοθέτησης» που θα θελήσει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, ωστόσο είναι φανερό πως μια κρίσιμη μάζα αντιλαϊκών παρεμβάσεων θα διεκπεραιωθεί μέσω υπουργικών αποφάσεων και άλλων εγκυκλίων. Μάλιστα, χτες το πρωί στη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, από τον Ν. Βούτση ειπώθηκε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε καμία πληροφόρηση «ότι θα χρειαστεί να συνεδριάσει η Ολομέλεια για να ψηφίσει προαπαιτούμενα».

Την ίδια ώρα, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συντάσσει και την «έκθεση συμμόρφωσης», προκειμένου αυτή να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (11 Γενάρη) και όπως όλα δείχνουν, όπως προβλεπόταν και στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, το «τυπικό» κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» θα επισφραγιστεί στο Γιούρογκρουπ στις 22 Γενάρη.

Εξαγωγική διείσδυση και κερδοφόρες επενδύσεις

Την ίδια ώρα, «δομικό στοιχείο» του προς υπογραφή «συμπληρωματικού» μνημονίου με την Ευρωζώνη αποτελεί η δέσμη με τις δεκάδες παρεμβάσεις και τα «προαπαιτούμενα» που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και η προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδας με θέμα «Εξαγωγές για την Ανάπτυξη», εστίασε, για μια ακόμη φορά, στα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας, επισημαίνοντας ότι «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι ταυτόσημο με την ουσιαστική ενσωμάτωσή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και το παράλληλο άνοιγμά της στην Ανατολή», ενώ, όπως είπε «η Ελλάδα τείνει να καταστεί βασική γέφυρα της Ευρώπης προς την Κίνα και την ΝΑ Ασία είτε ως ενεργειακός είτε ως διαμετακομιστικός κόμβος».

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας στάθηκε και σε συγκεκριμένα «παραδείγματα» ισχυρών εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με εξαγωγικό προσανατολισμό, λέγοντας ότι «πολλές μεγάλες επενδύσεις που τώρα αναλαμβάνονται στην Ελλάδα έχουν στόχο τις ξένες αγορές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επενδύσεις από την Παπαστράτος και τηΒιοχάλκο».

Μάλιστα, αναφορικά με τις επενδύσεις εγχώριων ομίλων στις αγορές του εξωτερικού ξεχώρισε την «περίπτωση Μυτιληναίου στη Λιβύη», μέσω της οποίας, «ανοίγουν νέες εξαγωγικές δυνατότητες για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά στη «συμβολή» της κυβέρνησης στους στόχους του κεφαλαίου, ο Δ. Παπαδημητρίου επικέντρωσε στη λεγόμενη «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική» που με τη σειρά της «προτάσσει την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, ξένων και εγχώριων, και την αύξηση των εξαγωγών, ως των βασικών εργαλείων μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη ανοδική τάση των εξαγωγών τόνισε πως «αυτή η εξέλιξη αντανακλά τη θετική επίδραση πάνω στη διεθνή ανταγωνιστικότητα, πρώτον, των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας κατά κύριο λόγο αλλά και των αγαθών και υπηρεσιών και δεύτερον, της δημοσιονομικής προσαρμογής». Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στηρίχτηκε στην αντιλαϊκή πολιτική και τις αναδιαρθρώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η θετική πορεία των εξαγωγών αντανακλά τις εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις αρκετών επιμέρους κλάδων», όπως τα τρόφιμα, τα διυλιστήρια πετρελαίου, τα φαρμακευτικά, τα χημικά και πλαστικά, ο ηλεκτρολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός και τα μεταφορικά μέσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ