Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Με στόχο «ανοιχτούς διαύλους»

Στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha». Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 7 - 8/12 και θα περιλαμβάνει - πέρα από τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - όπως όλα δείχνουν επίσκεψη και στη Θράκη. Στην ατζέντα θα βρεθούν το Μεταναστευτικό, η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, η οικονομική συνεργασία και οι επενδύσεις, όπως επίσης οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

Στη χτεσινή του συνέντευξη ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να συζητάμε τα προβλήματά μας», όπως επίσης να αναζητηθούν τρόποι «να αυξηθούν οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες και στις δύο κοινωνίες». «Εγώ θεωρώ καλό ότι ένα εκατομμύριο Τούρκοι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα. Θεωρώ καλό να ανοίξουμε τη γραμμή Σμύρνης - Θεσσαλονίκης», συνέχισε, σημειώνοντας και ότι θα ήταν θετική εξέλιξη η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, ώστε «να συνδεθούμε εμείς με όλη την αχανή αγορά που αρχίζει από την Τουρκία».

Σε ερώτηση, εξάλλου, αν δημιουργεί κάποια «νευρικότητα» η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «αν πάει και εφόσον συμφωνηθεί να πάει, θα πάει με τρόπο - που του εξήγησα και του ίδιου - να μην βλάπτει τις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας, γιατί πρέπει να γίνει ένα ταξίδι που να ωφελήσει αυτές τις σχέσεις. Να μη βλάψει την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά η συμπεριφορά και οι συμφωνίες να είναι τέτοιες που να φτιάχνει τη δική του εικόνα στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που ο ίδιος θα επιλέξει και ελπίζω να επιλέξει με σωστό τρόπο».

Αναζητούν επενδυτική συνεργασία στις Μεταφορές

Στο μεταξύ, επιθυμία για ευρύτερη συνεργασία στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και ανάληψη κοινών επενδυτικών πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή (Δ. Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Β. Αφρική) εκφράστηκε κατά τη δεύτερη συνάντηση της Κοινής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Τουρκίας για Σιδηροδρομικές και Συνδυασμένες Μεταφορές, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές κυρίως εξέτασαν τη δυνατότητα ανάπτυξης σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης για διεθνείς και εμπορευματικές μεταφορές, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί στις αρχές του 2019.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να αρχίσει η προετοιμασία «προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπογραφή δύο Μνημονίων Συνεργασίας για την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών και κοινών δράσεων στον τομέα της εξωστρέφειας μέχρι το Φεβρουάριο 2018, που προβλέπεται να λάβει χώρα η Συνάντηση Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - Τουρκίας». Τέλος, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις με τη Βουλγαρία, ώστε από κοινού οι τρεις χώρες να εξετάσουν και να συνεργασθούν σε θέματα σιδηροδρομικών υποδομών που θα διευκολύνουν τις μεταξύ τους μεταφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ