Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΠΑ
Παρέμβαση ενάντια στις απαράδεκτες συμβάσεις

Σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ελεγκτικής εταιρείας «PwC» προχώρησε χτες το πρωί η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της ενάντια στις νέες ατομικές συμβάσεις που προσπαθεί να επιβάλει η επιχείρηση. Το σωματείο κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν τους απαράδεκτους όρους που προβλέπουν οι συμβάσεις, να μην τις υπογράψουν ή να ανακαλέσουν τις υπογραφές που έβαλαν κάτω από την πίεση της εργοδοσίας. Να γίνουν μέλη του σωματείου τους και να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, η οποία θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στις ελεγκτικές εταιρείες.

Η πολυεθνική επιχείρηση, που στην Ελλάδα απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους, έστειλε την προηγούμενη βδομάδα νέες συμβάσεις στα mail των εργαζομένων, καλώντας τους να τις υπογράψουν την επόμενη κιόλας μέρα! Το σωματείο απαίτησε να σταματήσει η διαδικασία της υπογραφής, ζήτησε να γίνει έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας και να οριστεί τριμερής από το υπουργείο Εργασίας. Η εργοδοσία, αφού αρκετοί εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπογράψουν, μετέφερε το «τελεσίγραφο» αρχικά για χτες το πρωί και στη συνέχεια για τις 11 Δεκέμβρη, συνεχίζοντας ωστόσο να πιέζει για να αποσπά υπογραφές εργαζομένων.

Μετά από έλεγχο που διενήργησε σε παλιές και νέες συμβάσεις, ως αποτέλεσμα των αιτημάτων του σωματείου και της Ομοσπονδίας, η Επιθεώρηση Εργασίας ζήτησε εγγράφως τη διακοπή της διαδικασίας. Ωστόσο, η εργοδοσία δηλώνει ξεκάθαρα πως πρόκειται απλά για σύσταση, που δεν θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιθεώρηση στάθηκε πιο αυστηρή στις «συστάσεις» της προς το σωματείο: Στη διαμαρτυρία που έγινε την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία της, για το γεγονός ότι η εταιρεία συνεχίζει να εκβιάζει για υπογραφές, απάντησε στους εκπροσώπους των εργαζομένων πως καλά θα κάνουν να μην δημιουργούν πρόβλημα γιατί θα καλέσει την αστυνομία!


Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για χτες τριμερής αναβλήθηκε μετά από αίτημα της εταιρείας, που με την ανοχή του υπουργείου κερδίζει χρόνο ώστε να υποχρεώσει έναν έναν τους εργαζόμενους να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις.

Απαράδεκτοι οι όροι της Σύμβασης

Οι όροι της σύμβασης, ανάμεσα σε άλλα, καταργούν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, αφού προβλέπουν ότι «το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, η ακριβής ώρα έναρξης και λήξης αυτού, τυχόν αλλαγή τους, οι διακοπές και τα διαλείμματα εργασίας, η εβδομαδιαία ημέρα ανάπαυσης (...) καθορίζονται και μπορούν να μεταβάλλονται ελεύθερα από τον εργοδότη». Με αυτόν τον τρόπο, νομιμοποιούν και επιδεινώνουν την ήδη άθλια πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, με τις καθημερινές υπερωρίες, τη δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει 9ωρο. Παράλληλα, με βάση τις νέες συμβάσεις, οι διακοπές και τα διαλείμματα εργασίας «δεν είναι πραγματικός χρόνος εργασίας», ενώ η πρόβλεψη αυτή αφορά ακόμα και το χρόνο των μετακινήσεων των εργαζομένων από και προς τους πελάτες της επιχείρησης.

Επιπλέον, ορίζεται ότι στον προβλεπόμενο μισθό «συμψηφίζονται» όλα τα επιδόματα, ακόμα και τα μελλοντικά (!), οι υπερωρίες, η αμοιβή για δουλειά τις Κυριακές, θέτοντας ένα «ταβάνι» που συμπιέζει τις αποδοχές των εργαζομένων. Προβλέπεται, τέλος, με τρόπο σαφή ότι «ο εργοδότης, ανάλογα με την ελεύθερη κρίση του και τις επιχειρηματικές του ανάγκες, διατηρεί το διευθυντικό δικαίωμα (...) να μετακινεί τον εργαζόμενο σε άλλο αντικείμενο εργασίας, είτε προσωρινά είτε μόνιμα», ακόμα και να τους «νοικιάζει» στις επιχειρήσεις - πελάτες της εταιρείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση εργασίας και διαμαρτυρία στην Επιθεώρηση Εργασίας (2023-04-11 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα σε χώρους δουλειάς (2016-07-14 00:00:00.0)
Μηνύει για συκοφάντηση συνδικαλιστή που απέλυσε (2012-10-30 00:00:00.0)
Εκτακτη γενική συνέλευση την Κυριακή (2012-04-20 00:00:00.0)
Επιχειρησιακή σύμβαση σε ξενοδοχείο με μείωση 12% (2011-05-03 00:00:00.0)
Οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν (2009-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ